Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι υπό κατάληψη βρίσκονται και κτίρια που ανήκουν σε ιδιώτες. Ενα από αυτά στεγάζει το «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου». Ο ιδιοκτήτης είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και μετά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αστυνομικοί εκκένωσαν το χώρο χθες το πρωί -παρουσία εισαγγελέα- εφαρμόζοντας απόφαση αστικού δικαστηρίου. Η εκκένωση, ωστόσο, δεν κράτησε παραπάνω από λίγες ώρες, καθώς το μεσημέρι καταληψίες έσπασαν τις καινούργιες κλειδαριές που είχαν τοποθετηθεί λίγες ώρες νωρίτερα και ανακατέλαβαν το κτίριο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ανάλογες περιπτώσεις καταλήψεων ιδιωτικών χώρων υπάρχουν και στην Αθήνα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλει μηνύσεις εδώ και τρία χρόνια, περιμένοντας ακόμα την εφαρμογή του νόμου. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο να εκδίδονται εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά να μη λαμβάνεται πρωτοβουλία για επιχείρηση από την ΕΛ.ΑΣ., υπό το φόβο αντιδράσεων. Σε παλιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, ανέφερε ότι τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική είναι περίπου 45. Αλλες πηγές από την Αστυνομία επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι καταλήψεις ξεπερνούν τις 70, καθώς μετά την προσφυγική κρίση παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου, με πρωταγωνιστές αλληλέγγυους που έψαχναν χώρους για στέγαση μεταναστών.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Κτίρια στα χέρια αλληλέγγυων
Ανάμεσα στα οικήματα που έχουν καταληφθεί είναι το ξενοδοχείο City Plaza, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Κατριβάνου, το ξενοδοχείο Ονειρο στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57, και άλλα κτίρια στην οδό Βεραντζέρου 16-28, Μάρνης 32, Σολωμού 78, Νικηφόρου 7, Σωκράτους 7, Πειραιώς 12, Μαιζώνος 28, Σατωβριάνδου, Μαυρομιχάλη 47, Νικηταρά 12, Χαλκοκονδύλη 58, Γ’ Σεπτεμβρίου 64, Αγίου Κωνσταντίνου 17, Νεοφύτου Μεταξά και Δεληγιάννη.
Ο Δήμος Αθηναίων κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει εκκενώσεις κτιρίων και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι χθες η Αστυνομία εκκένωσε κτίριο πλησίον της οδού Αχαρνών, περιοχή για την οποία λίγο καιρό πριν ο κ. Γιώργος Καμίνης κατήγγειλε ότι «σε ακτίνα εκατό μέτρων υπάρχουν τρεις καταλήψεις».
Επέμβαση στο Δρακοπούλειο
Στις 7.00 το πρωί αστυνομικοί μπήκαν παρουσία Εισαγγελέα στην κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου. Πρόκειται για οίκημα στο οποίο λειτουργούσε παλιότερα το Δρακοπούλειο Αιμοδοτικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού που είχε παραχωρηθεί στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στέγαση ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Κατά τη διάρκεια εργασιών τον περασμένο Φεβρουάριο το κτίριο κατελήφθη από μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, και οι εργασίες διακόπηκαν.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης υπήρχαν στο εσωτερικό του οικήματος 127 μετανάστες από τη Συρία, εκ των οποίων 37 ανήλικοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να ανοίξουν με τροχό την πόρτα κάποιοι από τους μετανάστες έβαλαν φωτιά σε κουβέρτα μέσα στην οποία ήταν τυλιγμένα δύο γκαζάκια, τα οποία εξερράγησαν χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Κάποιοι από τους καταληψίες από το 2ο όροφο του κτιρίου πέταξαν στο δρόμο φλεγόμενα πανιά. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν, επίσης, ότι είχε κατασκευαστεί μια μεταλλική πόρτα, η οποία είχε ένα μικρό άνοιγμα προκειμένου να γίνεται έλεγχος των επισκεπτών. Οι 127 μετανάστες οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για την καταγραφή τους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε διάφορες δομές φιλοξενίας.
«Κανένας, και για οποιοδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατόν να μπαίνει σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, οικειοποιώντας την. Ωστόσο, παρακολουθούμε το δράμα αυτών των ανθρώπων να συνεχίζεται, καθώς οδηγούνται σε κατειλημμένα κτίρια που δεν πληρούν στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Η Πολιτεία όφειλε εξαρχής να έχει μεριμνήσει, ώστε να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Αποστολόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.
«Βίλα Ζωγράφου»
Στο δεύτερο κτίριο, γνωστό ως «βίλα Ζωγράφου», όπου έγινε χθες επιχείρηση, βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2012. Ανήκει στο Δήμο Ζωγράφο, που θέλει να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο (ωδείο). Από εκεί έγιναν επτά προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας και ενδεχομένως σχηματισθεί δικογραφία εις βάρος τους για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη, πανό και έντυπο υλικό αναρχικού περιεχομένου. Οι εκκενώσεις των κτιρίων πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών τους και σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει αναβρασμό στον αντιεξουσιαστικό χώρο, καθώς από τη στιγμή που έγιναν γνωστές μέσω Διαδικτύου έγιναν καλέσματα προς αλληλέγγυους για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Εξαρχείων και στου Ζωγράφου. Η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ πραγματοποιούνται συσκέψεις προκειμένου να υπάρξει μια εκτίμηση της κατάστασης και λήψης των απαραίτητων μέτρων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου