Η ημερομηνία του ταξιδιού που οργανώνεται από το Βατικανό και την ελληνική Προεδρία, ως φαίνεται, «κλείδωσε» σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τις 4 με 5 Δεκεμβρίου. Στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζονται αντιδράσεις από την πλευρά των συντηρητικών (ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ χαρακτήρισε πριν από λίγο καιρό τον Πάπα Φραγκίσκο «ανεπιθύμητο») καθώς εναντιώνονται στον διάλογο με τους καθολικούς, για την ώρα, όμως δεν θυμίζουν εκείνες που προκλήθηκαν κατά την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ στην Αθήνα -η πρώτη αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το σχίσμα του 1054- τον Μάιο του 2001.
Δεύτερη φορά έρχεται ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κατά την οκταετή θητεία του δήλωσε πρόσφατα ότι «το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο». Η πρώτη του επίσκεψη ήταν τον Απρίλιο του 2016 στη Λέσβο, νησί το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, και μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης. «Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των προσφύγων παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο», είχε πει τότε ο Ποντίφικας.
Το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψής του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανακοινωθεί σύντομα. Ωστόσο, ο ίδιος είναι πιθανό να επισκεφθεί και τον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου για να εκφράσει εκ νέου τη συμπαράστασή τους στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, στο νησί βρέθηκε διπλωματική αντιπροσωπεία από το Βατικανό για να προετοιμάσει τα της επίσκεψης του Πάπα εκεί.
Η πρόσκληση
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ταξίδι του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος με τις παρεμβάσεις του σε καίρια ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων το προσφυγικό, μπορεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Οπως έχει γίνει γνωστό, ο Ποντίφικας αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε πριν από περίπου έναν χρόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν με αφορμή την απόφαση Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Η κ. Σακελλαροπούλου είχε ζητήσει να ασκήσει, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της. «Η απόφαση αυτή πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πάπας τότε, αναγνώρισε τα πολιτικά κίνητρα της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο του ρόλου του, για αναθεώρηση της απόφασης αυτής.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Μάλιστα, ο ίδιος σε μια από τις κυριακάτικες ομιλίες του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είχε παρέμβει λέγοντας «η θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Είναι ανεπιθύμητος ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο επικείμενος ερχομός του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, πάντως, απασχολεί την Ελλαδική Εκκλησία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει λεπτομερώς για το θέμα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος καλείται τώρα να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα προκληθούν στους συντηρητικούς ορθόδοξους κύκλους. Μια από αυτές προέρχεται από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος σε άρθρο του είχε χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» τον Πάπα. «Ερωτάμε και αυτούς που τον προσκάλεσαν: Δεν γνωρίζουν την ιστορία του ανθελληνισμού του παπισμού και τον κάλεσαν ως “τιμητή” της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας; Δεν γνωρίζουν ότι η πρόσκληση αυτή θα αποτελέσει θλιβερή πρόκληση του Ορθοδόξου ελληνικού λαού, ο οποίος έχυσε ποταμούς αιμάτων, για την απελευθέρωση από την οικτρή τουρκική δουλεία;».
Ο Πειραιώς είχε αντιδράσει και κατά την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην Αθήνα αλλά και στην πρώτη του Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη. Οπως και ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος και ο μακαριστός Γλυφάδας Παύλος. Τότε η επίσκεψη εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.
Οπως και να έχει οι τόνοι στους ορθόδοξους κύκλους για την ώρα παραμένουν χαμηλοί, κάτι που επιθυμούν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί μητροπολίτες που τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, διατηρώντας γέφυρες επικοινωνίες με την Αγία Εδρα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επίθεση με βιτριόλι – Ιωάννα: Η καταδίκη της Έφης δεν ξερίζωσε το φόβο από μέσα μου
- Εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη [πίνακες με τα ποσά που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι]
- Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Σκότωσε τη Νεκταρία με κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών -Σήμερα η κηδεία της 48χρονης
- Κορονοϊός-εμβόλια: Για όλους η ενισχυτική δόση, αλλά όχι υποχρεωτικά
- Αγωνία για την υγεία της Ελισάβετ – Οι διαρροές από το Μπάκιγχαμ που προκαλούν φόβο
- Σοκ στη Γερμανία: Ζωολογικός κήπος αντί για ζώα είχε ανθρώπους μεταξύ άλλων και τον προπάππο του Καρεμπέ
- Εκβίαζαν Δήμαρχο με ροζ βίντεο: Του ζητούσαν 40.000 ευρώ για να μη το δημοσιεύσουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr