Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2020 οι ημερήσιες επικυρώσεις σε όλα τα ΜΜΜ κυμαίνονταν στα 1,8-1,9 εκατ., όταν τον τρέχοντα μήνα φτάνουν το 1,1-1,2 εκατ. Βέβαια, σε περιόδους όπου οι πολίτες βρίσκονταν σε καραντίνα, τα εισιτήρια που κόβονταν ήταν δραματικά λιγότερα, όπως για παράδειγμα στις 27 Απριλίου 2020 που καταγράφηκαν μόλις 258.958.
Περισσότερες
Παρότι δεν έχουμε επιστρέψει ακόμη σε ρυθμούς κανονικότητας, τα ΜΜΜ φαίνεται πως από το καλοκαίρι και έπειτα έχουν αρχίσει να καταγράφουν περισσότερες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον Ιούλιο έχουμε αύξηση 15% των επιβατών, ενώ συγκριτικά με τον Αύγουστο το ποσοστό εκτοξεύεται στο 70%. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι τον Σεπτέμβριο η πληρότητα κατά την πρωινή αιχμή είναι κάτω του 50% στο 94% των δρομολογίων. Μόνο σε 2% των δρομολογίων ξεπέρασε το 65%, ενώ μόλις στο 4% των δρομολογίων η πληρότητα ήταν μεταξύ 50% και 64%.
Κατά την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα όταν οι πολίτες βρίσκονταν σε περιορισμό μετακινήσεων, ο ΟΑΣΑ σημείωσε σημαντική πτώση στις μετακινήσεις, άρα και στις επικυρώσεις κομίστρων και κατ’ επέκταση στα έσοδά του.
Ειδικότερα, στο 75% μειώθηκε μόνο στη διάρκεια του δεύτερου lockdown η επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΑ, ακόμα μάλιστα και σε λεωφορειακές γραμμές όπως η 608 «Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκρ. Ζωγράφου», που πριν από την κορονοϊό εποχή είχε περισσότερες από 47.000 καθημερινές επικυρώσεις κομίστρων.
Τι ίσχυε όμως πριν η χώρα έρθει αντιμέτωπη με την πανδημία; Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», οι πρώτες τρεις λεωφορειακές γραμμές που είχαν τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατικού κοινού ήταν οι: 608 «Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκρ. Ζωγράφου» με 47.881 επικυρώσεις, 040 «Πειραιάς – Σύνταγμα» με 23.500 επικυρώσεις και 550 «Π. Φάληρο – Κηφισιά» 22.400 επικυρώσεις. Στα τρόλεϊ, την 1η θέση στην προτίμηση των επιβατών κατείχε η γραμμή 3 «Ν. Φιλαδέλφεια – Ανω Πατήσια – Ν. Ψυχικό» με 23.700 επικυρώσεις, ακολουθεί η γραμμή 14 «Λαμπρινή – Λ. Αλεξάνδρας – Γηροκομείο» με 22.700 επικυρώσεις και η 5 «Λαμπρινή – Σύνταγμα – Τζιτζιφιές» με 21.200 επικυρώσεις.
Τα δρομολόγια
Οσον αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, στην γραμμή 1, δηλαδή τον ηλεκτρικό, οι συρμοί τις ώρες αιχμής διέρχονται ανά 6’, σε μη αιχμής ανά 7,30’ και τις πολύ πρωινές – βραδινές ώρες ανά 11,30-15΄. Στη γραμμή 2 του μετρό, τις ώρες αιχμής οι συρμοί διέρχονται ανά 4,30’, τις μη αιχμής ανά 5-7’ και τις πολύ πρωινές – βραδινές ώρες ανά 10’. Στη γραμμή 3, τις ώρες αιχμής διέρχονται από τον Κορυδαλλό στη Δ. Πλακεντίας ανά 4΄, από Νίκαια ανά 8΄, ενώ τις μη ώρες αιχμής ανά 5-7’ και τις πολύ πρωινές – βραδινές ώρες ανά 10΄.
Τι έχει αλλάξει
Πάντως, η περίοδος της πανδημίας φαίνεται πως λειτούργησε θετικά για τον ΟΑΣΑ, αφού το μεσοδιάστημα ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά ο στόλος τους με οχήματα. Αυτή τη στιγμή κινούνται στους δρόμους της Αθήνας 1.310 λεωφορεία σε σχέση με τα 850 που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019. Η αύξηση των οχημάτων οφείλεται αφενός στην ένταξη 200 οχημάτων (180 σε κυκλοφορία, 20 εφεδρικά) από τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ και μέσω της διαδικασίας leasing όπου εντάσσονται σταδιακά 293 λεωφορεία.
Σχετικά με τις νέες θέσεις απασχόλησης, η ΟΣΥ ενισχύθηκε με 423 άτομα και η ΣΤΑΣΥ με 186, ενώ μέσω της σύμπραξης ΚΤΕΛ – ΟΑΣΑ δημιουργήθηκαν 450 θέσεις απασχόλησης.
Στο μετρό, με την ανάταξη που επετεύχθη, αυξήθηκαν οι διαθέσιμοι συρμοί κατά 19%.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανακαίνιση των συρμών της γραμμής 1, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Η υλοποίησή του θα επιφέρει μείωση των χρονοαποστάσεων.
Επίσης, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν 3 νέοι σταθμοί μετρό (Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), ενώ επαναλειτούργησε η γραμμή του τραμ μέχρι το Σύνταγμα και αποκαταστάθηκε και η λειτουργία μέχρι το Φάληρο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, παρελήφθησαν 25 νέοι, σύγχρονοι συρμοί τραμ, με τους οποίους θα αναβαθμιστεί το υφιστάμενο δίκτυο.
Ερχεται νέος διαγωνισμός για «πράσινα» λεωφορεία
Εντός Σεπτεμβρίου βγαίνει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την προμήθεια -σε πρώτη φάση- των 770 (εκ των 1.300) νέων λεωφορείων -σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας- για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για 350 ηλεκτρικά λεωφορεία, 300 CNG λεωφορεία και 120 υβριδικά λεωφορεία.
Να σημειωθεί ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έχει προηγηθεί επιτυχής δημόσια διαβούλευση με ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Προσωρινό «πάγωμα» αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους: Εξετάζονται περιπτώσεις απάτης – 500 αιτήσεις για …6 καμμένα κτίρια
- Αργολίδα: «Υπαίτιος είμαι εγώ», έγραψε στο σημείωμα ο 78χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε
- ΕΜΑ για Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση του εμβολίου με σπάνια περίπτωση θρόμβωσης
- Μίνι lockdown από σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς – Τα μέτρα που θα ισχύσουν
- Σπανούλης: Στην ψυχή μου είμαι Ολυμπιακός – Τι είπαν για αυτόν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Διαμαντίδης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr