Κόκκινες κορδέλες τοποθετήθηκαν ήδη σε όσα κτίσματα θεωρούνται επικίνδυνα, ενώ κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ μετέβησαν στο Αρκαλοχώρι για να κλείσουν την παροχή ρεύματος όπου κρίνεται απαραίτητο. Στην περιοχή βρέθηκε άμεσα και κλιμάκιο 20 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών. Μια από τις αιτίες για τις εκτεταμένες ζημιές και την κατάρρευση των κατοικιών στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης είναι ότι είχαν προηγηθεί αρκετοί σεισμοί, οι οποίοι είχαν «εξασθενήσει» τα συγκεκριμένα κτίρια, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.
Οπως ανέφερε, «ο σεισμός ήταν πάρα πολύ κοντά, σχεδόν κάτω από τα σπίτια, και έκανε μεγάλη ζημιά», τονίζοντας παράλληλα πως «τα κτίσματα θα συνεχίσουν να εξασθενούν διότι είναι πολύ παλιά».
Ερωτηθείς ο καθηγητής για τον έλεγχο που έχει γίνει συνολικά στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, εξήγησε ότι πριν από περίπου 15 χρόνια είχαν ελεγχθεί σε όλη την Ελλάδα όσα σχολεία είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1959. Αντίστοιχος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί και σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς στον Δήμο Αθηναίων, με τις ζημιές που είχαν καταγραφεί τότε να επιδιορθώνονται αμέσως μετά την αυτοψία της ομάδας.
Σημαντικό, κατά τον κ. Καρύδη, είναι να συσταθούν ειδικές ομάδες ελέγχου ανά περιφέρεια προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη σε αντίστοιχες φάσεις όπως η χθεσινή στην Κρήτη και να μη χρειάζεται σε κάθε «επίσκεψη» του Εγκέλαδου να σημειώνονται εκατοντάδες ζημιές στις υποδομές. «Θα πρέπει να συσταθούν ομάδες απαρτιζόμενες από επαγγελματίες, οι οποίοι θα γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές στη χώρα και να γίνονται συνεχείς επανέλεγχοι έτσι ώστε να συντηρείται σε καλό επίπεδο το κτιριακό απόθεμα».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, χωρίς τον τυπικό επανέλεγχο παραμένουν τα 25.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας, παρά το γεγονός πως σε γενικές γραμμές έχουμε γερές κατασκευές. Μάλιστα, αντίστοιχη αδιαφορία φαίνεται να δείχνουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, καθώς σε περιπτώσεις σεισμού δεν επιλέγουν να ζητήσουν τη γνώμη μηχανικού.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, είναι θετικό ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959. Ωστόσο πάνω από το 50% των κτισμάτων στη χώρα έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980.
Ζημιές και στα γύρω χωριά
Μέχρι αργά το απόγευμα, στο κέντρο της Πυροσβεστικής είχαν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Χουμέρι, Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος, καθώς και σε άλλους οικισμούς του Ηρακλείου, όπως Αρχοντικό Βόνη, Αγιές Παρασκιές, Θραψανό, Κάτω Βάθεια.
«Τα δευτερόλεπτα μας φάνηκαν αιώνες. Ηταν πολύ έντονη η βουή που συνόδευε το σεισμό. Ωστόσο δείξαμε ψυχραιμία και βγήκαμε έξω από το σπίτι», λέει στον «Ε.Τ.» ο Κώστας, κάτοικος στα Κάτω Βάθεια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το Αρκαλοχώρι. «Ευτυχώς εδώ που είμαστε εμείς δεν φαίνεται οι ζημιές στα σπίτια να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ωστόσο υπάρχουν ρωγμές που πρέπει να ελεγχθούν. Επεσαν πολλά αντικείμενα κάτω, μπουκάλια, ποτήρια, βάζα. Δεν έχει σταματήσει να κουνάει η γη από τους μετασεισμούς. Πήραμε και εμείς μήνυμα από το 112 να παραμείνουμε σε ετοιμότητα και να μείνουμε μακριά από σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις