Το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα γίνει διά ζώσης, το οποίο θα αποτυπωθεί και σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται αυτές τις μέρες. Σε αυτή την απόφαση θα περιλαμβάνεται και το σύνολο των υγειονομικών κανόνων, στους οποίους θα πρέπει να προσαρμόσουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων τη λειτουργία τους.
Σε έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, οι πρυτάνεις εξέφρασαν τους προβληματισμούς αλλά και τις απορίες τους σχετικά με την επαναλειτουργία της διά ζώσης εκπαίδευσης, καθώς τα πανεπιστήμια επανέρχονται στην καθημερινότητά τους ύστερα από τρία εξάμηνα που λειτουργούσαν αποκλειστικά εξ αποστάσεως όσον αφορά τη διδασκαλία.
Νωρίτερα, είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί και οι πρώτες αντιδράσεις με διοικήσεις τμημάτων ή σχολών να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα μέτρα που ορίζει το υπουργείο Παιδείας και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξ αποστάσεως διδασκαλία σε περιπτώσεις όπου ο αριθμός των φοιτητών που προβλέπεται να βρίσκεται εντός του αμφιθεάτρου είναι υψηλός.
Η Νομική Αθήνας είναι μία από τις σχολές που συζητάει το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυπληθείς σχολές, με 400 εισακτέους κάθε χρόνο και με υποδομές που δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των φοιτητών, καθώς δεν υπάρχουν αμφιθέατρα που πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του συνόλου των φοιτούντων, ιδίως με τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που προβλέπουν οι συνθήκες πανδημίας.
Τα περισσότερα πανεπιστήμια στις μεγάλες πόλεις που διαχειρίζονται υψηλό αριθμό φοιτητών αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, με τις διοικήσεις αλλά και τους πανεπιστημιακούς να υποστηρίζουν ότι λόγω ελλιπών υποδομών δεν δύνανται σε όλες τις περιπτώσεις να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, όπως ο επαρκής αερισμός και η τήρηση αποστάσεων.
Η πολιτική ηγεσία παραπέμπει στην επερχόμενη ΚΥΑ για όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας, εφόσον έχει πάρει και το «πράσινο» φως της επιτροπής ειδικών για καθολική επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες των πανεπιστημίων, τηρουμένων των αυστηρών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.
Κλήρωση Τζόκερ (14/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Ένα ακόμα ζήτημα για τους πανεπιστημιακούς είναι και η τήρηση του ελέγχου των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας όσον αφορά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την είσοδό τους. Το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει νομοθετικά την έκτακτη πρόσληψη προσωπικού για τη διενέργεια των ελέγχων, όμως αρκετοί πανεπιστημιακοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής αποκλειστεί από την είσοδο στο αμφιθέατρο ή στο Ίδρυμα σε περίπτωση που αρνηθεί να προσκομίσει πιστοποιητικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον Covid-19.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), αν και δήλωσε την επιθυμία των μελών της για επαναφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία, έκανε λόγο για «απαράδεκτη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και στη βελτίωση των υποδομών για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των χώρων εκπαίδευσης» και επισημαίνει τις «σοβαρές ευθύνες της πολιτείας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων για τις ελλείψεις».
Η ΠΟΣΔΕΠ, όπως νωρίτερα είχαν πράξει και αρκετά πανεπιστήμια, καλεί για μαζικό εμβολιασμό του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας ώστε να προστατευθεί η διά ζώσης εκπαίδευση. Προτείνει όμως για τους φοιτητές που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είτε να διενεργούν τακτικά rapid ή μοριακό τεστ, ώστε να μπορούν να προσέρχονται στους χώρους των Ιδρυμάτων και να παρακολουθούν τα μαθήματα, αλλά και να παρέχεται η δυνατότητα αναστολής φοίτησης πέραν των κείμενων διατάξεων λόγω Covid-19 για ένα εξάμηνο.
Επιπλέον, χαρακτηρίζει «ακατανόητη και ανεδαφική» τη θέση του υπουργείου Παιδείας για επιστροφή στη διά ζώσης με πληρότητα 100%, καθώς, όπως σημειώνει, σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα).
Οσο για τα εμβολιαστικά κέντρα, η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι έχει καθυστερήσει η λειτουργία τους και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα ζητάει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις ιατρικές σχολές στα πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών τεστ (screening) σε ασυμπτωματικά άτομα, rapid ή μοριακών τεστ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δημοσκόπηση: Ποιος είναι ο Ελληνας αρνητής εμβολιασμού και πόσοι εκτιμούν ότι έρχεται νέο lockdown
- ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Τι αλλάζει από εφέτος
- Εικονικοί εμβολιασμοί – Βίντεο ντοκουμέντο: Πώς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω η γιατρός στο ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας
- Κορονοϊός: 3.559 κρούσματα σε ανήλικους μέσα σε μία εβδομάδα
- Ρόδος: Αυτή ήταν η 32χρονη εκπαιδευτικός που δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου – Άφησε σημείωμα ο δράστης πριν αυτοκτονήσει
- Ανατροπή για τα oδοντιατρεία: Νέα εισήγηση να μην κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι
- Η «σφαγή της ξανθιάς»: Άγριος «πόλεμος» Μαλέσκου – Καινούργιου ζωντανά στον αέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr