Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε φοιτητές, πανεπιστημιακούς και προσωπικό λειτούργησαν ενθαρρυντικά και αποτυπώθηκαν στην εισήγηση των ειδικών, που πρότειναν αυστηρά μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός των πανεπιστημιακών χώρων, τα οποία όμως δεν περιορίζουν την επιστροφή στην ακαδημαϊκή καθημερινότητα.
Αρκετά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ολική επιστροφή υπό τον φόβο της απρόβλεπτης πορείας της πανδημίας, όμως από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία προέταξε τον υψηλό αριθμό των εμβολιασμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ενώ παράλληλα προχώρησε και σε δύο πρωτοβουλίες ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που λειτουργούσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην επιστροφή στα αμφιθέατρα.
Η τήρηση των μέτρων καθώς και ο έλεγχος για την εφαρμογή τους εναπόκεινται στις ενέργειες του κάθε πανεπιστημίου, που έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να οργανώσει με ασφάλεια την επιστροφή των φοιτητών καθώς και τη λειτουργία εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, κυλικείων.
Edupass
Λίστα ονομάτων και πληροφορίες σχετικά με το αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αν θα πρέπει να προσκομίζουν αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ θα έχει στη διάθεσή του το κάθε ΑΕΙ, ενώ προβλέπεται και ειδικό προσωπικό το οποίο θα μπορεί να προσλάβει για τον έλεγχο των μέτρων.
Από αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr, στην οποία τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα ενημερώνουν για το αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αν πρέπει να προσκομίζουν κάθε Τρίτη και Παρασκευή εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα έχει διενεργηθεί 48 ώρες πριν.
Με το 73% των φοιτητών να έχει κάνει ήδη την 1η δόση του εμβολίου, σε σύνολο περίπου 600.000 εγγεγραμμένων φοιτητών, ο στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να διευκολύνει, περιορίζοντας τον αριθμό των φοιτητών που θα καλούνται να ελέγχουν για το αν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα εντός των αμφιθεάτρων και των εργαστηρίων, το προσωπικό ή οι πανεπιστημιακοί. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν το τεστ δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στον χώρο.
Προσλήψεις
Αντίστοιχα, πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε και τροπολογία που επιτρέπει με ταχείες διαδικασίες την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, που θα έχει αποκλειστικό έργο να ελέγχει την τήρηση των μέτρων.
Οι πρυτάνεις θα έχουν τη δυνατότητα άμεσα να προχωρήσουν σε αυτές τις προσλήψεις ώστε να έχει στελεχωθεί το σώμα που θα διενεργεί ελέγχους με το άνοιγμα των ΑΕΙ τον Οκτώβρη στους φοιτητές αλλά και στο προσωπικό, με τη σύμβαση να έχει διάρκεια έως έξι μήνες και να προβλέπεται ειδική επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας για τη συγκεκριμένη δαπάνη.
Η ομαλή και ασφαλής επιστροφή στα ΑΕΙ είναι ένα «στοίχημα» όχι μόνο για το υπουργείο αλλά και για τα ιδρύματα. Οι φοιτητές, ένα μέρος των οποίων δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ μάθημα σε αμφιθέατρο γιατί εισήχθη εν μέσω πανδημίας, αναμένεται να επιστρέψουν αθρόα στους πανεπιστημιακούς χώρους, γεγονός που αποδείχθηκε πρόσφατα και από τα στοιχεία που αποδεικνύουν έκρηξη της ενοικίασης φοιτητικής στέγης.
Στον αντίποδα κι ενώ τα ΑΕΙ κατά καιρούς έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της επιστροφής με ασφάλεια στον φυσικό τους χώρο, κάποιοι πανεπιστημιακοί εκφράζουν φόβους εν μέσω διατήρησης των υψηλών κρουσμάτων αλλά και των δυσκολιών που προκύπτουν από τη φυσιογνωμία του ακαδημαϊκού χώρου, να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για την επερχόμενη επιστροφή, χωρίς να προβλέπεται τηλεκπαίδευση.
Υγειονομικά πρωτόκολλα
Ολική επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες, από τη διενέργεια μαθημάτων έως και τις τελετές αποφοίτησης, προβλέπουν οι υγειονομικοί κανόνες που συντάχθηκαν από τους ειδικούς εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ειδικότερα:
* Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά κανένας περιορισμός στο ποσοστό πληρότητας στα προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά μαθήματα.
* Τα πανεπιστήμια, ανά τμήμα ή σχολή, θα ορίζουν τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του και η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
* Στις φοιτητικές εστίες, που είχαν προβληματίσει και κατά το παρελθόν τους ειδικούς, προβλέπεται η είσοδος και η παραμονή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση όμως που εντοπίζεται κρούσμα σε φοιτητή, προβλέπεται η απομόνωσή του στο δωμάτιό του όπως ορίζεται στα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε περίπτωση που μοιράζεται το δωμάτιο με κάποιον άλλο φοιτητή, θα γίνεται μεταφορά του σε μονόκλινο, ώστε να μην υπάρξει διασπορά.
* Επιστροφή στα προγράμματα κινητικότητας των φοιτητών αλλά και του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ προβλέπεται από τον Οκτώβριο, με τους ενδιαφερόμενους να υπάγονται σε όλους τους κανονισμούς που προβλέπονται για τα ταξίδια και τους κανόνες που ισχύουν για τις χώρες στις οποίες μετακινούνται.
* Φοιτητικά γυμναστήρια, κυλικεία, βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια ανοίγουν και πάλι χωρίς περιορισμό στην πληρότητα αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας και υγειονομικούς περιορισμούς όσον αφορά στη λήψη φαγητού.
Ιδιωτική εκπαίδευση
Τα παραπάνω πρωτόκολλα ισχύουν όχι μόνο για τα ΑΕΙ αλλά και για όλες τις εκπαιδευτικές δομές που αφορούν στη μεταλυκειακή εκπαίδευση.
Στα Δημόσια ΙΕΚ η φοίτηση θα διενεργείται από φέτος διά ζώσης, ενώ οι καθηγητές θα έχουν πρόσβαση και στην πλατφόρμα edupass ώστε να γνωρίζουν το ποσοστό εμβολιασμένων σπουδαστών τους.
Σε Ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια θα ισχύουν οι ίδιοι υγειονομικοί κανόνες, χωρίς ακόμα να προβλέπεται πρόσβαση στην πλατφόρμα edupass.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Θολή»η επιδημιολογική εικόνα – Επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία αλλά παραμένει ο συναγερμός για τις εξάρσεις
- AUKUS: Το νέο status στον Ειρηνικό αλλάζει τις διεθνείς ισορροπίες
- Το ράλι του Τουρισμού φέρνει (;) φοροελαφρύνσεις
- Θα ζητήσει κάλπες ο Τσίπρας ή θα κάνει τη… γαλοπούλα;
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο μέρισμα ανάπτυξης και στήριξης των νέων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr