Υγειονομικοί προχώρησαν σε εμβολιασμό ακόμη και την ύστατη στιγμή, τη χθεσινή ημέρα, ενώ στα νοσοκομεία η εφαρμογή της νομοθεσίας έγινε σε πολλές… ταχύτητες. Ορισμένα τήρησαν το «γράμμα του νόμου», σε άλλα δεν εντάχθηκαν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα για να δουλέψουν, ενώ υπήρχαν και κάποια που αντιμετώπισαν την τακτική της αναρρωτικής άδειας για μη εμβολιασμένους εργαζομένους. Το σίγουρο είναι ότι η πρεμιέρα της υποχρεωτικότητας συνοδεύτηκε από πολλαπλές διαμαρτυρίες από υγειονομικούς κατά της υποχρεωτικότητας. Η νομιμότητά της, όμως, επικυρώνεται σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – χθες απέρριψε ακόμη μία αίτηση αναστολής από νοσηλευτικό προσωπικό.
«Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος εφαρμόζεται και εφαρμοστεί. Οταν ενημερωθούμε, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε τηλεοπτικούς σταθμούς κατά την είσοδό του χθες στο υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη χωρίς να δίνει κανένα χρονικό «παράθυρο». Αντίστοιχα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τους ασθενείς που φροντίζουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και χθες το απόγευμα είχαν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονταν σε διαδικασία επίδοσης 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζομένους μόνο στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονταν τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας.
Σήμερα το πρωί θα υπάρχει μια αρκετά καθαρή εικόνα σε σχέση με τα κενά προσωπικού, ώστε το υπουργείο Υγείας να θέσει σε εφαρμογή το plan B και να μην προκληθούν προβλήματα εν μέσω του τέταρτου επιδημικού κύματος. Το σχέδιο περιλαμβάνει καλύτερη κατανομή του προσωπικού εντός των μονάδων, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτηθούν συγχωνεύσεις κλινικών ή τμημάτων. Επιπλέον, με μετακινήσεις του εμβολιασμένου προσωπικού θα επιχειρηθεί να καλυφθούν κενά που αφορούν ως επί το πλείστον σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα κενά με μετακινήσεις, τότε θα αναπληρώνονται με προσλήψεις διάρκειας τριών μηνών. Στο πλαίσιο αυτό, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, τέθηκε σε λειτουργία χθες, από τις 3 το μεσημέρι. Οι προσλήψεις θα γίνονται με fast track διαδικασίες, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας.
Για υποστηρικτικές υπηρεσίες των δομών υγείας, όπως είναι η σίτιση, η φύλαξη και η καθαριότητα, το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να συνεργάζεται με ιδιώτες.
Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή και εργάζονται στο Δημόσιο πρέπει να επιστρέψουν το μισθό που έχουν προπληρωθεί για τον τρέχοντα μήνα. Για να επιστρέψει υγειονομικός που τίθεται εκτός υπηρεσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί και στη συνέχεια θα εκδοθεί διοικητική πράξη ώστε να επιστρέψει, αλλά χωρίς να εγγυάται κανείς ότι θα επιστρέψει στην ίδια θέση όπου εργαζόταν ή σε κάποια άλλη. Μια «γκρίζα» ζώνη αφορά στους εμβολιασμένους που εμβολιάστηκαν χθες, την ημέρα έναρξης της εφαρμογής του νόμου, που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν μένουν στην εργασία τους ή βγαίνουν σε αναστολή και θα επιστρέψουν ξανά.
Τα προβλήματα
Χθες από νωρίς το πρωί επικράτησε αναστάτωση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, οι υπηρεσίες δεν δούλεψαν, επομένως δεν ξεκίνησαν οι αναστολές σε αρκετά εξ αυτών. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». «Τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ όσοι πηγαίνουν για εμβολιασμό. Κάναμε μια καμπάνια οι γιατροί μεταξύ μας και πείσαμε πολύ κόσμο που πήγε και εμβολιάστηκε», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η ΕΙΝΑΠ, τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα, δεν είχε δεχθεί καταγγελία για έναρξη μετακινήσεων.
Σε ορισμένα, όμως, όπως στη Χαλκίδα, στη Χαλκιδική, στο Θριάσιο, στον Ερυθρό Σταυρό οι αναστολές ετοιμάστηκαν. Κάποιες επιδόθηκαν μέσω δικαστικών εκπροσώπων στα σπίτια των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Ενδεικτικά, από το απόγευμα χτυπούσε το… κουδούνι μη εμβολιασμένων εργαζομένων του Ευαγγελισμού. Οι ανεμβολίαστοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας υπολογίζονται σε περίπου 100 σε σύνολο 3.500 εργαζομένων.
Φως στο Τούνελ: Το νέο σοκαριστικό trailer για την υπόθεση της Αμαλιάδας - Η ώρα της αποκάλυψη έφτασε! [βίντεο]
Στην Πάτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, το πρόβλημα στα δύο από τα τρία νοσοκομεία της πόλης -στο Πανεπιστημιακό του Ρίου και στον «Αγιο Ανδρέα»- είναι αρκετά έντονο. Ειδικότερα, σε σύνολο 3.800 εργαζομένων στα τρία νοσηλευτικά ιδρύματα, ανεμβολίαστο ήταν έως και την εκπνοή της προθεσμίας το 18%, δηλαδή 680 άτομα, από τα οποία 430 νοσηλευτές, 60 γιατροί και 190 λοιπό προσωπικό. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, σχεδόν 100 άτομα έσπευσαν την τελευταία στιγμή να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.
Ολα αυτά τη στιγμή που τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη η αύξηση των εισαγωγών και στα δύο νοσοκομεία νοσηλεύονται περισσότεροι από 120 ασθενείς σε απλές κλίνες και δέκα σε ΜΕΘ. Η κατάσταση μοιάζει καλύτερη στο Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο», με 30 ανεμβολίαστους, οι περισσότεροι από τους οποίους διοικητικοί υπάλληλοι.
Το ΕΚΑΒ και τα… παρατράγουδα στο Αγρίνιο
Κενά και δυσλειτουργίες αναμένεται να αντιμετωπίσει και το ΕΚΑΒ, ειδικά σε κατά τόπους τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πόρτα της… εξόδου από την υπηρεσία θα δουν 510 άτομα που εργάζονται ως πλήρωμα ασθενοφόρων πανελλαδικά, ποσοστό 16% του συνόλου των πληρωμάτων ασθενοφόρων (3.200 εργαζόμενοι πανελλαδικά). Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση του ΕΚΑΒ η πίεση λειτούργησε, καθώς ο αριθμός των ανεμβολίαστων μόλις πριν από λίγες ημέρες ήταν ο διπλάσιος – 1.100 άτομα στις 13 Αυγούστου. Επιπλέον, 150 άτομα μη εμβολιασμένα αφορούν σε διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό του ΕΚΑΒ πανελλαδικά.
Οι… αρρυθμίες της χθεσινής ημέρας, πρεμιέρας της εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικότητας, ήταν αισθητές και στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, καθώς, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, συνολικά 87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Οι υπόλοιποι 40 βγήκαν σε αναρρωτική άδεια, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έχει να αντιμετωπίσει και αυτή την πιθανότητα, της αναρρωτικής άδειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter