Μετά τις οξύτατες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης, στον χορό μπήκαν χθες και οι περιφερειάρχες. Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κοινή συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη 1η Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν τις προωθούμενες αλλαγές στο πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Σήμερα ήταν προγραμματισμένη να γίνει συνεδρίαση της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετέχουν οι «συλλογικοί-πολιτικοί φορείς» της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της «θεματικής ομάδας». Ηταν αυτές οι προτάσεις που δημοσιεύσαμε προχθές και προκάλεσαν την αντίδραση της ΚΕΔΕ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την Αυτοδιοίκηση ως λάφυρο και εξωθεί τους δήμους σε ακυβερνησία. Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνονται η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή δημοτικών συμβούλων (δηλαδή ο δήμαρχος μπορεί να έχει ισχνή μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο), η μείωση της θητείας στην τετραετία, ψήφος στους νόμιμους αλλοδαπούς, μεταφορά εξουσιών σε λαϊκές συνελεύσεις και τοπικά δημοψηφίσματα, ακόμη και «κληρωτούς συμβούλους».
Το θέμα απασχόλησε χθες και το δημοτικό συμβούλιο του πρώτου δήμου της χώρας, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ανέφερε ξεκάθαρα ότι «η απόπειρα της κυβέρνησης να εισαγάγει σύστημα απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μας βρει αντίθετους».
Κλήρωση Τζόκερ (07/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει την ώρα που κατά τον κ. Καμίνη «όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά στον κόσμο ολόκληρο, ο ρόλος των πόλεων γίνεται όλο και πιο σημαντικός». «Η πρόθεση της κυβέρνησης σχετίζεται πιο πολύ με την ανακατανομή δυνάμεων στις τοπικές εκλογές και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρά με την αναλογική συμμετοχή των δυνάμεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτό είναι το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης σήμερα;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων υπαινισσόμενος ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται επειδή είναι ελάχιστοι οι δήμαρχοι που στηρίζονται από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ο κ. Καμίνης κατέληξε τονίζοντας ότι θα ήταν απαράδεκτο «στην προοπτική μιας παρατεταμένης κυβερνητικής αστάθειας να προσθέσουμε και την αδυναμία των τοπικών αρχών να διασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών», λέγοντας ότι «θα πρόκειται για την πλήρη παράλυση της εκτελεστικής εξουσίας. Την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι πόλεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας βραχίονας σταθερότητας στην κυβερνητική αστάθεια και την ακυβερνησία που συχνά προκαλείται από την αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, κάποιοι θέλουν να μεταθέσουν τα ίδια προβλήματα στους δήμους».
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου