Σε επιστολή του ο γνωστός συνθέτης καταφέρεται εναντίον της ΑΕΠΙ η οποία με την τελευταία της ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως και του ποσού των 25.000.000 ευρώ και σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε ο πολιτισμός τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει ο κ. Γλέζος και τονίζει ότι η υπόθεση κακοδιαχείρισης αγγίζει και τον τελευταίο Ελληνα πολίτη που κάνει χρήση μουσικής και που διαπιστώνει ότι τα χρήματα που δίνει στην ΑΕΠΙ πάνε στις τσέπες των μετόχων και όχι στους δημιουργούς.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης» επισημαίνει: «Ανακοινώνει η ΑΕΠΙ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ. Δεν διευκρινίζουν όμως ότι τα 25 εκατ. ενδέχεται να είναι ποσό, πολύ κατώτερο των πραγματικά οφειλομένων, δεδομένου ότι ο έλεγχος σταμάτησε το 2014 και έκτοτε τα πράγματα μόνον χειρότερα θα μπορούσαν να είναι». Ο κ. Γλέζος αναφέρεται στο θέμα του στρατηγικού επενδυτή υποστηρίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ ξένος επενδυτής που θα επενδύσει 25.000.000 ευρώ όταν θα κάνει ενδελεχή οικονομικό έλεγχο της τωρινής κατάστασης της εταιρίας» και προσθέτει ότι στην τελευταία ανακοίνωση της ΑΕΠΙ δεν γίνεται πουθενά λόγος για την κακοδιαχείριση τόσων χρόνων και για τα χρήματα που πήγαν στις τσέπες των μετόχων. «Δεν φαίνεται να έχει μετανιώσει για τίποτα. Δεν βγήκε να ζητήσει από τόσους δημιουργούς μία συγγνώμη. Αντίθετα, μετά από 42 εκατ. αδιανέμητα στους δημιουργούς, δήλωσε ότι δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν δημιουργό! Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου», λέει χαρακτηριστικά.
Ενα ακόμη θέμα που θίγει ο Γιάννης Γλέζος είναι η επισήμανση του ΔΣ της ΑΕΠΙ ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κανένα μέλος της οικογένειας των μετόχων, πλην του γενικού διευθυντή, δεν θα λαμβάνει αμοιβή. «Δηλαδή, μετά θα συνεχίσουν να παίρνουν αμοιβές; Δεν θα τους φτάνουν τα μερίσματα; Και πώς μπορεί ο γενικός διευθυντής να συνεχίζει να αμείβεται (μετά από όσα βγήκαν στη δημοσιότητα) και μάλιστα να αμείβεται κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όταν είναι ένας από τους 3 υπαίτιους που έφθασαν την εταιρία εδώ που την έφθασαν; Γιατί δεν μας λένε ποιος ήταν και ποιος θα είναι ο μισθός του;», αναρωτιέται ο Γιάννης Γλέζος.
Χαλκιδική: Στις φωτιές τυλίχτηκαν δύο σκάφη στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς
Ο πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης» καταλήγει στην επιστολή του απευθυνόμενος στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. «Καλώ άμεσα την υπουργό Πολιτισμού να επαναφέρει το άρθρο 53 για κρατικό επίτροπο του αρχικού νομοσχεδίου Μπαλτά ή ας ονομάσει τον επίτροπο όπως θέλει σε άλλο άρθρο του τωρινού της νομοσχεδίου, αρκεί, όμως, αυτός ο επίτροπος να έχει την εξουσία να αλλάξει τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, να διοικήσει την ΑΕΠΙ, σε συνεργασία με οικονομικούς μάνατζερ και νομικούς συμβούλους της επιλογής του, να αναζητήσει τα απολεσθέντα χρήματα, να επιβάλει κυρώσεις και να εξυγιάνει επιτέλους την ΑΕΠΙ για το καλό των μελών της, των χρηστών, του προσωπικού της και του πολιτισμού της Ελλάδας γενικότερα».
Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού για την τύχη του νομοσχεδίου σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα απηύθυνε η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου. «Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το πόρισμα για την ΑΕΠΙ ποια η τύχη του τελευταίου σ/ν για τη ρύθμιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα;», ρωτά η βουλευτής.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου