Η ιστορική και ξακουστή, στην Καλαμαριά, παραμένει η μοναδική οργανωμένη παραλία εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Έχει γνωρίσει την ακμή, την παρακμή και πλέον ετοιμάζεται να εκτοξευτεί και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο.
Με τα νερά να είναι ελεγμένα και επιβεβαιωμένα καθαρά και κατάλληλα για κολύμπι, η πλαζ Αρετσούς αποτελεί προορισμό για ένα εξαιρετικό city break. Η οργανωμένη παραλία, η οποία αποτελείται από αναψυκτήριο, παιδική χαρά, συναυλιακό χώρο και θερινό σινεμά, αναμένεται να περάσει από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου στη διαχείριση του δήμου Καλαμαριάς για 35 χρόνια. «Η αρχική πρόταση που μας παρουσιάστηκε ήταν για 15ετή παραχώρηση της πλαζ με 50% επί του τζίρου. Καταφέραμε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις να μιλάμε για 35ετή παραχώρηση στον Δήμο Καλαμαριάς, με ποσοστό 20,75% επί του τζίρου, το ελάχιστο δηλαδή ποσοστό που μπορεί να ζητήσει η ΕΤΑΔ, βάσει νόμου. Σίγουρα πρόκειται για την πλέον συμφέρουσα πρόταση, που μπορεί να καταθέσει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου κι ελπίζω αυτό να γίνει αντιληπτό από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και να την εγκρίνει, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε στον ΕΤΚ, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.
Ξεκαθάρισε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της πλαζ είναι τεράστιες. «Αν υπάρξει τελικά συμφωνία, η πρώτη πενταετία θα θεωρηθεί «περίοδος χάριτος», προκειμένου να προχωρήσουμε σε μελέτες, που θα αναδείξουν αυτό το ξεχωριστό κομμάτι του Δήμου μας. Σίγουρα θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στα ήδη υπάρχοντα κτήρια, στον προγραμματισμό των χρήσεων και των λειτουργιών τους και θα εξετάσουμε ποιες άλλες ανάγκες υπάρχουν. Σημαντικό πάντως για την υποστήριξη του μεγαλεπίβολου σχεδίου, είναι η εξασφάλιση της γαλάζιας σημαίας, για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες, καθώς άρχισαν και πάλι οι μετρήσεις στα νερά, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016. Εξάλλου, τι νόημα θα είχε να μιλάμε για την ανάπτυξη της πλαζ Αρετσούς, έναν τουριστικό πια προορισμό, εάν δεν έχει ο επισκέπτης τη δυνατότητα να κολυμπήσει; Επειδή όμως είμαι άνθρωπος της πράξης, ως μηχανικός και όχι της θεωρίας, προτιμώ να εργάζομαι συστηματικά για τον στόχο μου και όχι να αιωρούμαι ανάμεσα σε υποσχέσεις που είναι κενές απέναντι στον κόσμο. Ένα βήμα κάθε φορά, αλλά βήμα σταθερό. Οι δημότες της Καλαμαριάς με εμπιστεύτηκαν κι εγώ είμαι αποφασισμένος να τους δικαιώσω», πρόσθεσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι πέτυχε εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν, μπορεί να διαχειρίστηκε αποτελεσματικά το πρότζεκτ αλλά δεν ξεχνά να παραλείψει ότι είχε στο πλευρό του όλη την τοπική κοινωνία και επιπλέον τα στελέχη της ΕΤΑΔ μπορεί να τηρούσαν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ήταν ρεαλιστές.
Η ιστορία της πλαζ Αρετσούς
Από το 1923 έως το 1925, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του στρατοπέδου Κόδρα και του Κυβερνείου και μέχρι την πρώην κλινική «Παναγία». Ο προσφυγικός οικισμός ονομάστηκε Αρετσού ή Ρύσιον Αλιέων. Σε φωτογραφίες εκείνης της εποχής, διακρίνονται ξύλινα παραπήγματα, απομεινάρια από τους συμμάχους που τα τοποθέτησαν για να χρησιμοποιηθούν ως χώρος αποβίβασης, απολύμανσης και αρχικής συγκέντρωσης των προσφύγων. Αυτός είναι ο λόγος που το σημείο ήταν γνωστό ως απολυμαντήρια. Από τον μεσοπόλεμο, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έκαναν εκεί τα μπάνια τους, προσεγγίζοντας από την Καλαμαριά ή με ψαρόβαρκες, καθώς η οδός Σοφούλη δεν είχε διανοιχτεί ακόμη.
O καθορισμός της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς παρακολουθεί σχηματικά τη χερσαία περιοχή κατά μήκος του αιγιαλού, που ξεκινά από το Καραμπουρνάκι και φτάνει στη Νέα Κρήνη. Αυτή η περιοχή αναπτύχθηκε σε στενή σχέση πάντα με τη θάλασσα και, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, με την προοπτική της τουριστικής της αξιοποίησης. Άλλωστε, θεωρήθηκε από πολύ νωρίς, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό σήμερα, ως ο τόπος αναψυχής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση της τουριστικής αναμόρφωσης και αξιοποίησης της παραλίας ήταν οι ενέργειες που ξεκίνησαν το 1951, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς αποφάσισε να ανακηρύξει το Δήμο τουριστικό τόπο.
Χανιά: «Κάνεις ανήλικος δεν πήρε αλκοόλ από το προσωπικό», αναφέρει το μαγαζί για την 14χρονη που μέθυσε
Η διαρκώς αυξανόμενη προτίμηση που έδειχναν οι Θεσσαλονικείς στις γειτονικές παραλίες, οδήγησε το 1953 τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Προεδρίας στην απόφαση για τη δημιουργία λαϊκής πλαζ στην Αρετσού, πλησίον του χώρου όπου βρισκόταν το απολυμαντήριο. Το έργο ανατέθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, αφού προηγουμένως το υπουργείο Οικονομικών ανακήρυξε τουριστικό τόπο την περιοχή «μεταξύ Μικρού Εμβόλου και οδού αγούσης από Νέου Ρυσίου εις την προβλήταν αυτού». Μετά από τις σχετικές επαφές, ο ΕΟΤ αποφάσισε να αποδεχθεί τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμαριάς στη δαπάνη του έργου. Παράλληλα, υπήρξαν σκέψεις, ταυτόχρονα με τη δημιουργία της μεγάλης πλαζ, να κατασκευαστεί ξενοδοχείο από τον ΕΟΤ, το οποίο, μετά την αποπεράτωση των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργούσε ως τουριστική σχολή και ως ξενοδοχείο μόνο κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως.
Ωστόσο, η κατασκευή της πλαζ προσέκρουσε εξαρχής στο πρόβλημα της ύπαρξης του λοιμοκαθαρτηρίου – απολυμαντηρίου και των ναυπηγείων. Αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης, ο ΕΟΤ απέστειλε έγγραφο στις υγειονομικές υπηρεσίες με το οποίο ζητούσε την απομάκρυνση του απολυμαντηρίου. Το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που ήταν αρμόδιο για το κτίσμα, ζήτησε αποζημίωση 20.000.000 δραχμών για την απομάκρυνση και την μετεγκατάστασή του σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στα άλλα, το υπουργείο επισήμαινε ότι ο ΕΟΤ δεν είχε τη συγκατάθεσή του για την αλλαγή χρήσης του χώρου, που κακώς «είχε καταληφθεί». Τελικά, η απόφαση για την απομάκρυνση του απολυμαντηρίου ελήφθη με τη μεταφορά υλικών και μηχανημάτων, οπότε και ο χώρος αποδόθηκε στον ΕΟΤ για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου.
Τις δεκαετίες ’60 και ’70 η πλαζ Αρετσούς μεσουρανούσε καθώς αποτελούσε πλέον σημείο με μαγευτικά παραθαλάσσια εξοχικά κέντρα, μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών και αποβάθρες, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, καλή ρυμοτομία, μόνιμη και τακτική συγκοινωνία, κίνηση και ζωή, νυχτερινή διασκέδαση και χορούς. Εκείνη την εποχή, ήταν πολύ της μόδας το μπάνιο στη συγκεκριμένη πλαζ. Η φήμη της είχε εξαπλωθεί πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Θεσσαλονίκης και για αυτό άλλωστε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν στις άψογες και σύγχρονες για την εποχή τους, εγκαταστάσεις. Όμως, με τα χρόνια άρχισε η παρακμή καθώς οι Θεσσαλονικείς ανακάλυψαν τη Χαλκιδική και τις παραλίες της. Στα τέλη του ’70, ο ΕΟΤ αποχώρησε, η πλαζ Αρετσούς εγκαταλείφθηκε και έκτοτε αναζητεί τη χαμένη αίγλη της.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο – Παρατείνονται τα μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά
- Φωτιά: Το ρωσικό Ιλιούσιν εν δράσει – Δείτε να κάνει ρίψη 49 λίτρων νερού στην «καρδιά» του πύρινου μετώπου [βίντεο]
- Πάτρα: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της εγκύου με κορονοϊό – Γέννησε με καισαρική και διασωληνώθηκε [βίντεο]
- Φωτιά στα Βίλια: Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Το ρωσικό Ιλιούσιν κινδύνεψε να συγκρουστεί με ελληνικό ελικόπτερο
- Φωτιά στα Βίλια: Μια ανάσα από Θέα και Παλαιοχώρι οι φλόγες – Συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα
- Καιρός: 40αρια και την Τετάρτη στη χώρα – Ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη
- Σεισμός στην Αϊτή: Τραγωδία δίχως τέλος – Στους 1.941 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών
- Αφγανιστάν – Συνέντευξη Τύπου Ταλιμπάν: Δεν θέλουμε κανέναν εχθρό – Τι είπαν για γυναίκες, ΜΜΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter