Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των έξι δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΣ, από το 1954 έως το 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι), έχουν τραυματιστεί 17 ναρκαλιευτές (16 στρατιωτικοί, ένας υπάλληλος), έχουν εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα, κι έχουν αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως! Έδρα του Τάγματος είναι το Στρατόπεδο «Λγχου (ΜΧ) Καποτά Βασίλειου», στο Δήμο Αχαρνών Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Σήμερα διοικητής του ΤΕΝΞ είναι ο αντισυνταγματάρχης Θωμάς Δαούτης, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως “ύποπτοι χώροι” και με πρωτοβουλία του ΓΕΣ. Τέτοιες είναι στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα όπου σε έκταση 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, έχουν βρεθεί και εξουδετερωθεί 400.000 πάσης φύσεως εκρηκτικοί μηχανισμοί». Από την πλευρά του ο υπολοχαγός Ευστάθιος Λαγός, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας που κατέβηκε στον λάκκο της βόμβας στο Κορδελιό, υπογράμμισε στο ΑΜΠΕ ότι «η εξαιρετικά καλή κατάσταση της βόμβας, ενείχε κινδύνους για τους πυροτεχνουργούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση απενεργοποίησής της».
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
«Παρόμοιες βόμβες έχουμε αντιμετωπίσει στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ όπου έχουμε εξουδετερώσει και καταστρέψει 14 βόμβες. Η διαφορά βέβαια είναι ότι δεν είναι στον αστικό ιστό, ωστόσο, ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας» σημείωσε ο κ. Δαούτης. Όμως τους τελευταίους μήνες επιτελούν τεράστιο έργο στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου» στη δυτική Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην οδό Πόντου, δίπλα από τη διεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης και γειτνιάζει με τον οικισμό «Αγία Σοφία» των Ρομά. Εκεί, προγραμματίζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου της ΓΑΙΑΟΣΕ και μεγάλος σταθμός του αγωγού ΤΑΡ.
Μάλιστα εξαιτίας των ευρημάτων καθυστερεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ για τον καθαρισμό της έκτασης. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν βόμβες, βλήματα πυροβολικού, εκρηκτικές ύλες, χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά από το πολεμικό υλικό του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από βρετανικές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο ως χώρος αποθήκευσης και προσωρινού στρατωνισμού και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις ειδικές δυνάμεις των γερμανών κατακτητών. «Από τα 200 συνολικά στρέμματα, μας έχουν μείνει για “εκκαθάριση” 12-13 στρέμματα, έχοντας ήδη εξουδετερώσει 23.000 πάσης φύσεως πυρομαχικά», είπε ο διοικητής του ΤΕΝΞ.
Άγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου