Οι κινήσεις έγιναν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με την αντίστοιχη επιβάρυνση στα κόστη. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, άρχισε να το λέει φωναχτά πως χρειάζεται η κατασκευή κέντρων κράτησης στα νησιά. Στη Λέσβο λειτουργεί ήδη τέτοιο κέντρο μέσα στη Μόρια (τα υπόλοιπα λειτουργούν σε Κόρινθο, Αμυγδαλέζα, Ταύρο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Ορεστιάδα) και η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει δεύτερο στη Λεμονού. Στη Χίο προσπάθησε να ξεκινήσει έργα στο Μερσινίδι, αλλά αντέδρασε η Μονή στην οποία ανήκει ο χώρος και κέρδισε την υπόθεση στα δικαστήρια. Ετσι, ο κλήρος έπεσε στην Κω. Η απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ με τις υπογραφές πέντε υπουργών (Τόσκα, Χαρίτση, Χουλιαράκη, Ξανθού, Μουζάλα).
Μάλιστα, στο ΦΕΚ αναφέρεται το αμίμητο ότι το κέντρο κράτησης «ιδρύεται και λειτουργεί, έως την 31.12.2017», λες και μετά την ημερομηνία αυτή θα κλείσει… Το κέντρο θα γίνει στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Καπετάν Λαζαρή», για την παραχώρηση του οποίου ο στρατός (ΤΕΘΑ) θα εισπράττει μηνιαίως 5.000 ευρώ. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες δόθηκαν 3.710 ευρώ για την τοπογραφική αποτύπωση και 20.000 ευρώ για τη σύνταξη των μελετών μηχανικού που έπρεπε να γίνουν σε 6 ημέρες.
Οι λόγοι της διαδικασίας-εξπρές
Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι λόγοι που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καταλήξει στη «δημοπράτηση του έργου με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα, τα οποία δεν απορρέουν από ευθύνη της Υπηρεσίας και η οποία ανάγκη καθιστά αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού». Στο έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δ. Αναγνωστάκης, επικαλείται:
1) Τις «συνεχείς και έντονες μεταναστευτικές πιέσεις» που δέχεται η Ελλάδα, «απρόβλεπτες ως προς το μέγεθος και την έντασή τους λόγω γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη σφαίρα του διεθνούς περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η υπερ-συσσώρευση παράτυπων μεταναστών ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγίου (Κω, Λέσβος, Σάμος, Λέρος, Χίο) και στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το εσωτερικό περιβάλλον ασφάλειας».
2) Την αύξηση των επιχειρησιακών αναγκών από την εφαρμογή της αποκαλούμενης «συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας» και τη συνέχιση των αυξημένων μικτών μεταναστευτικών ροών. Λέει μάλιστα ότι εφαρμόστηκε μέτρο εναλλακτικό της κράτησης αλλά «η ανάγκη αύξησης των δομών κράτησης παραμένει επιτακτική, δεδομένης της εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών, για τις περιπτώσεις τις οποίες, πραγματοποιείτο μεταγωγή στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών της ενδοχώρας». Αποκαλύπτει δηλαδή ότι η Ελλάδα προσπάθησε να μεταφέρει παραβατικούς στα κέντρα κράτησης της ενδοχώρας, αλλά «οι μεταγωγές έπαυσαν τον Νοέμβριο του 2016, καθώς οι τουρκικές αρχές ήγειραν ζήτημα στη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στο εσωτερικό της χώρας»!!!
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου