«Αυτό που γνωρίζουμε από εγκληματολογική έρευνα είναι ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη βία απέναντι στα ζώα με τα πολύ ειδεχθή εγκλήματα. Πολλοί εγκληματίες, προτού ξεκινήσουν την «καριέρα» τους ως κατά συρροή δολοφόνοι ή μαζικοί δολοφόνοι, αντίστοιχα, διέπρατταν βίαια εγκλήματα κατά των ζώων. Αρα η σύνδεση ανάμεσα στην κακοποίηση των ζώων με το ενδεχόμενο του κάποιος να είναι σεσημασμένος αποδεικνύεται από τα εγκληματολογικά δεδομένα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο η κ. Κέλλυ Ιωάννου, κλινική εγκληματολόγος και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).
Το άλλο στοιχείο το οποίο, όπως λέει η κ. Ιωάννου, προκαλεί και εύλογα ερωτήματα στην ακαδημαϊκή κοινότητα «είναι το ότι έχουμε συνηθίσει, πόσω μάλλον για τα ελληνικά δεδομένα, να βλέπουμε ότι οι ληστείες δεν φέρνουν απαραίτητα το κομμάτι της ανθρώπινης απώλειας και τόσο έντονο το στοιχείο της βαρβαρότητας και της βίας. Και το πιο συγκλονιστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μέθοδος, δηλαδή το modus operandi το οποίο επέλεξαν, που είναι η ασφυξία, την οποία συναντάμε συνήθως σε σεξουαλικά εγκλήματα ή εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας».
Η ασφυξία, σημειώνει η κλινική εγκληματολόγος, χρησιμοποιείται ως είδος ελέγχου και ισχύος έναντι στο θύμα ως τεχνική.
«Η προσωπική μου άποψη για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι, στην προσπάθεια να αποσιωπήσουν τόσο το κατοικίδιο όσο και τη γυναίκα η οποία προσπαθούσε να φωνάξει για βοήθεια, ήρθε και ο άδικος χαμός της μέσω αυτής της διαδικασίας είτε μέσω της διαδικασίας πάλης, που και σε αυτήν ενδέχεται να αποκαλύφθηκε κάποια στιγμή το πρόσωπο ενός εκ των δραστών και με αυτόν τον τρόπο να πανικοβλήθηκαν».
Επίσης, το άλλο ιδιαίτερο είναι ότι «ενώ βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα προμελετημένο, δηλαδή υπήρχε σχέδιο, οι δράστες γνώριζαν πού είναι οι είσοδοι του σπιτιού, ότι υπήρχε σύστημα παρακολούθησης, έσπασαν τις κάμερες, γνώριζαν για το σκυλί, διακρίνουμε κάποια στοιχεία που δείχνουν ερασιτεχνισμό. Δηλαδή ένας οργανωμένος εγκληματίας ο οποίος θέλει να κάνει τη ληστεία του ανενόχλητος έχει και όλες τις μεθόδους, τα σπρέι υπνωτισμού για το σκυλί και για την οικογένεια, για να μπορέσει να δράσει ανενόχλητος».
Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, τέτοια βαρβαρότητα σε ληστείες «με βάση διεθνή δεδομένα βλέπουμε συνήθως όταν έχουμε να κάνουμε είτε με σεσημασμένους είτε σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται και ναρκωτικά».
Σε κάθε περίπτωση, το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, καθώς οι δράστες δεν έδειξαν ούτε ένα λεπτό ανθρώπινα «αντανακλαστικά», αφού δολοφόνησαν την 20χρονη Καρολάιν μπροστά στο μωρό της, ανοίγει νέα πεδία στην έρευνα των ειδικών. «Νέα πεδία ανοίγονται σίγουρα σε σχέση με τον κοινό παρονομαστή της βίας, που υπάρχει όχι μόνο από το συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά εν γένει από τα τελευταία περιστατικά εγκληματικότητας, δηλαδή πώς έχει μετεξελιχθεί ένα έγκλημα με κίνητρο το οικονομικό που εμπεριέχει τόσο έντονα τα στοιχεία της βίας».
Στο πλαίσιο αυτό, η κλινική εγκληματολόγος και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) συμβουλεύει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την προσωπική μας ζωή και διοχετεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Διότι, όπως τονίζει, «δεν αποκλείεται οι δράστες να γνώριζαν παραπάνω πληροφορίες για το status της οικογένειας και μέσω της παρακολούθησης των λογαριασμών που είχαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να ξέρετε ότι άθελά μας κάνουμε τη δουλειά των εγκληματιών πιο εύκολη. Η έρευνα δείχνει πως ακόμη και σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας η όλη δουλειά, δηλαδή η προμελέτη του εγκλήματος, πλέον γίνεται διαδικτυακά…».
Βόλος: Συνελήφθη 31χρονος που απειλούσε τον πατέρα του να του κόψει τον λαιμό με πριόνι
Φυλακή και πρόστιμα για θανάτωση ή κακοποίηση ζώων συντροφιάς
Με τους ειδικούς αναλυτές να τονίζουν ότι άτομα που διαπράττουν κατά συρροή εγκλήματα έχουν στο ιστορικό τους κακοποιήσει ζώα, ο βασανισμός και η θανάτωσή τους στη χώρα μας έχουν σήμερα μεγάλες ποινικές και διοικητικές ποινές.
Μάλιστα, το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις, προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας.
Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους (όπως για παράδειγμα δηλητηρίαση, απαγχονισμός, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός, πυροβολισμός, κτηνοβασία και σεξουαλική κακοποίηση ζώου) είναι σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές.
Οι ποινές για τη θανάτωση είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.
Επίσης, η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου θεωρείται κακοποίηση και τιμωρείται όπως και η εγκατάλειψη, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η δηλητηρίαση (φόλες) του ζώου εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ επιφέρει πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.
Μάλιστα, όποιος έχει καταδικαστεί για κακοποίηση ζώου συντροφιάς δεν μπορεί να οριστεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα χρόνων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr