Οι επιστροφές, οι οποίες συνεχίζονται αλλά με αργούς ρυθμούς, προβλέπονται στο διμερές ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής, αλλά και στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία.
Ασφυξία
Η τουρκική πλευρά έχει αρχίσει να επικαλείται λόγους ασφαλείας χαρακτηρίζοντας με δικά της κριτήρια ως «επικίνδυνους» αρκετούς από τους μετανάστες που βρίσκονται στις λίστες για επιστροφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών να παραμένει τελικά στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ανώτατες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι αρνητικές απαντήσεις για ένα ποσοστό επί των επιστροφών έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. «Από τη λίστα των ονομάτων που ανήκουν σε μετανάστες για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί όλη η τυπική διαδικασία για να πάρουν το δρόμο για την Τουρκία, απορρίπτουν κάποια ονόματα, ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν σε άτομα που είναι επικίνδυνα για την εσωτερική τους ασφάλεια. Η συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία δεν προβλέπει τέτοια επίκληση για την άρνηση αιτημάτων επιστροφής. Προβλέπεται ρητά ότι εφόσον τα άτομα αυτά εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία οφείλουν να τους δεχθούν πίσω», λέει αρμόδια πηγή.
Καθυστερήσεις
Οι αργοί ρυθμοί των επιστροφών αποδιδόταν μέχρι σήμερα στην καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Μετά την αρνητική διάθεση που δείχνει το τελευταίο 45νθήμερο η Τουρκία δημιουργείται ακόμα ένα πρόσκομμα. Ενδεικτικό των αργόσυρτων διαδικασιών είναι ότι από τον περασμένο Μάρτιο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, έχουν επιστρέψει στη γειτονική χώρα από την Ελλάδα μόλις 865 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων (115 άτομα το τελευταίο δίμηνο). Ακόμα 1.183 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει με βάση το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.
Σε ετοιμότητα
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσφυγικό στα νησιά. Η χώρα μας προσπαθεί να φέρει προ των ευθυνών της την Τουρκία υπό το φόβο νέων μαζικών ροών προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.
Οι ελληνικές αρχές συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δράση οργανωμένων δουλεμπόρων στη γειτονική χώρα. Παρότι μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, τα κυκλώματα τω διακινητών εξακολουθούν να παραμένουν ενεργά και να προετοιμάζονται για νέες «καραβιές» προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (καιρού επιτρέποντος).
Η ελληνική πλευρά, πριν ανακύψει η «ψύχρα» των σχέσεων για το θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο, προσπαθούσε να καλύψει τα νώτα της διαβιβάζοντας στις τουρκικές αρχές πληροφορίες και αδιάψευστα στοιχεία για τη δράση δουλεμπόρων στην τουρκική ενδοχώρα. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να φέρει την Τουρκία προ των ευθυνών της. Στο ίδιο πλαίσιο διαβιβάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», σχετικές πληροφορίες και στοιχεία στην Interpol.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις προετοιμασίες των δουλεμπόρων. Βλέπουμε τα προεόρτια. Το μείζον είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις του με την Ευρώπη. Τα νησιά βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ακόμα και 200 παραπάνω άτομα μπορεί να μας δημιουργήσουν ασφυξία. Η Τουρκία έκανε σκόντο στις καραβιές λόγω των διαπραγματεύσεών της με την Ευρώπη για το θέμα της βίζας. Το ζητούμενο είναι αν σταδιακά θα αλλάξουν στάση μέσα στο 2017», προσθέτει καλά πληροφορημένη πηγή.
Κρατάνε πρόσφυγες, στέλνουν μετανάστες
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η «προεπιλογή» των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε αντίθεση με το παρελθόν τώρα υπάρχουν μέρες που ακόμα και το 80-90% των αφιχθέντων δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες. Το γεγονός αποδίδεται από αρμόδιους αξιωματούχους στον υπόγειο ρόλο δουλεμπόρων που κρατάνε επί τουρκικού εδάφους τους υπηκόους Συρίας και επιλέγουν να στείλουν στην Ελλάδα μετανάστες που είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμοι, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση προς την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, στις 26 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η επιστροφή 14 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Πρόκειται για εφτά άτομα από το Πακιστάν, δύο από το Ιράν, τρία από την Αλγερία, ένα από το Μαρόκο και ένα από το Ιράν. Από αυτούς οι εννιά είχαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου, ο ένας είχε παραιτηθεί από το αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας, ο ένας είχε ανακαλέσει το αίτημά του για άσυλο και οι τρεις δεν εκδήλωσαν πρόθεση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου