Στην Τουρκία, επικρατεί εκνευρισμός από την απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδος σχετικά με τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ήρθαν στην χώρα μας στις 16 Ιουλίου. Για την Αγκυρα, όλοι τους συμμετείχαν στο πραξικόπημα και θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί από την ημέρα της άφιξής τους στην Αλεξανδρούπολη. Aυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε υποσχεθεί τη γρήγορη διευθέτηση του θέματος.
Πιέσεις
Η οριστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με κυρώσεις την Ελλάδα, με πρώτη την κατάργηση της συμφωνίας επανεισδοχής. Ομως στην Τουρκία ήδη είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται κι άλλα σενάρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα μας. Ηδη ο Τσαβούσογλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ και ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ σε κάθε τους δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό ζητούσαν την αλλαγή της δικαστικής απόφασης και την άμεση έκδοση των 8. Το κλίμα στην Τουρκία είναι αρνητικό για τη χώρα μας, ίσως το χειρότερο των τελευταίων ετών. Οι γείτονές μας πιστεύουν πως με διαδοχικά επεισόδια και με διαφορετικές πιέσεις ενδεχομένως να βρεθεί τρόπος έκδοσης των 8 Τούρκων. Πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος που έστειλαν δεύτερο αίτημα έκδοσής τους με νέο φάκελο που περιλαμβάνει κι άλλα στοιχεία. Στο διάστημα αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρχουν κι άλλα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στα Υμια. Αλλά και στην Κύπρο όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στο Αιγαίο -κυρίως στα Δωδεκάνησα-, αλλά και στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Επιδείνωση
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως η ήδη αποσταθεροποιημένη εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία επιβαρύνεται διαρκώς τόσο από τις δυσμενείς εξελίξεις για την Αγκυρα στο κουρδικό ζήτημα όσο και από τις εξαιρετικά άσχημες εξελίξεις στην οικονομία της γείτονος. Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η καθίζηση του τουρισμού, το φρενάρισμα της ανάπτυξης και οι απανωτές υποβαθμίσεις των ομολόγων από οίκους αξιολόγησης δημιουργούν προβλέψεις για βαθιά οικονομική κρίση την οποία δεν θα μπορεί να χειριστεί εύκολα η κυβέρνηση. Οπότε είναι αρκετά λογικό να απαιτούνται «δράσεις» για εσωτερική κατανάλωση. Την ίδια ώρα, παρά τις προκλήσεις, ο τουρκικός στρατός έχει αποδυναμωθεί ύστερα από τις χιλιάδες αποστρατείες αντικαθεστωτικών μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως δεν υπάρχει απόλυτος «έλεγχος» όλου του στρατεύματος.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Ο Τύπος
Το πρωί της Κυριακής δύο τουρκικές εφημερίδες, οι μεγαλύτερες της Τουρκίας, βγήκαν με το ίδιο σχεδόν πρωτοσέλιδο, όπου κατηγορούν την Ελλάδα για τη μη έκδοση 50 τρομοκρατών στην Τουρκία.
H φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» είχε τίτλο «H γειτονική χώρα τρέφει φίδια στην αγκαλιά της». Και ανέφερε πως «Το βρόμικο μητρώο της Ελλάδας, η οποία αρνήθηκε την έκδοση 8 μελών Fetö (σ.σ.: οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί). Τα τελευταία 10 χρόνια η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα την έκδοση 50 τρομοκρατών, 11 διαφορετικών τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά η Αθήνα αρνήθηκε όλα τα αιτήματα».
Η εφημερίδα «Hürriyet» είχε τίτλο «0 στους 50. Τι είδους συμφωνία έκδοσης είναι αυτή;». Η εφημερίδα αναφέρει τα ονόματα μελών πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK και το DHKP-C, που σύμφωνα με την Τουρκία δεν εκδόθηκαν παρά τα αιτήματα των δικαστικών αρχών.
Λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα αυτά, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ακάρ «ανέβηκε στο Καρντάκ (σ.σ.: Υμια)»μ όπως έγραψε η εφημερίδα «Habertürk». Το πρακτορείο DHA έγραψε «o Ακάρ πήγε στο Καρντάκ» (σ.σ.: Υμια), προκαλώντας την εντύπωση πως ο Ακάρ είχε ήδη αποβιβαστεί στις βραχονησίδες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου