Μέχρι που μετά από 4 αιώνες και πάμπολλες προσπάθειες απελευθέρωσης, με το χώμα ποτισμένο με το αίμα των αθώων όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες κατάφεραν και εξασφάλισαν την ελευθερία του έθνους μας και των επόμενων γενεών. Ο δρόμος προς την Ελευθερία του Έθνους μας, ήταν μακρύς, ήταν δύσβατος, είχε παγίδες, …
Ο δρόμος προς την Ελευθερία του Έθνους μας, ήταν μακρύς, ήταν δύσβατος, είχε παγίδες, αποτυχίες, λοξοδρομίες. Μα τίποτε δεν κατάφερε να αλλάξει τη θέληση για αποτίναξη του κατοχικού τουρκικού ζυγού. Τίποτε δεν μπόρεσε να κάνει τους Έλληνες να λησμονήσουν τη θρησκεία τους, την καταγωγή τους και κυρίως την Ελευθερία τους. […]
Αυτί είναι το το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης του Βιβλίου ΕΛΛΑΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που υπογράφει ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας μίλησε στο eleftherostypos.gr για το νέο του βιβλίο αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
1) Τι πραγματεύεται το νέο σου βιβλίο “Ελλάς, ο Δρόμος προς την Ελευθερία” ;
Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο που περιγράφει τον δρόμο του ελληνικού Έθνους από την Άλωση της Πόλης το 1453 ως και την Απελευθέρωση που ολοκληρώθηκε με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827. Το έργο περιέχει τα περισσότερα προεπαναστατικά κινήματα των υπόδουλων Ελλήνων καθ’ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, την Φιλική Εταιρεία και τα σημαντικότερα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Ο Δρόμος προς την Ελευθερία, από τις Εκδόσεις «Αρχύτας» περιγράφει ολόκληρη την πορεία των Ελλήνων από την Άλωση στην Απελευθέρωση.
2) Από πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την ιστορική ανάλυση των γεγονότων του 1821 και ποιο ήταν το έρεισμα που σε έκανε να εντρυφήσεις σε αυτή τη πτυχή της ιστορίας της Ελλάδας;
Απάντηση: Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2014, και ήταν η βιογραφία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Όλα μου τα βιβλία αναφέρονται στην Τουρκοκρατία, την Επανάσταση και τα γεγονότα αμέσως μετά την Επανάσταση. Τα ερείσματα ήταν δυο, που μου έκαναν τεράστια εντύπωση και με έκαναν να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ελληνικής Ιστορίας. Το πρώτο ήταν η πολύ μεγάλη προσφορά του Καποδίστρια τόσο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όσο και στην χώρα μας. Το δεύτερο ήταν η διχόνοια που επικράτησε κατά την διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και ο άσχημος τρόπος που αντιμετωπίστηκαν πολλοί από τους μεγάλους ήρωες του 1821. Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε 2 φορές, ο Ανδρούτσος δολοφονήθηκε, η Μαντώ Μαυρογένους δικάστηκε και μετέπειτα πέθανε μόνη, φτωχή και λησμονημένη, ο Νικηταράς φυλακίστηκε και μετά κατέληξε ζητιάνος. Όλα αυτά με επηρέασαν πολύ, προσπαθούσα να ανακαλύψω τον λόγο που τόσο σημαντικοί αγωνιστές είχαν αυτό τέλος. Πιστεύω πως το βρήκα. Αυτό ήταν και το δεύτερο βιβλίο μου το 2015 με τίτλο «Το άδοξο τέλος των αγωνιστών του ‘21».
3) Ποια ιστορικά διδάγματα εκπέμπει η ελληνική Επανάσταση του 1821 για την ελληνική Κοινωνία σήμερα; Τι θα πρέπει να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη από την εθνική προσπάθεια των Ελλήνων που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους;
Εύβοια: Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό και 3 τραυματίες – Ανάμεσά τους και παιδιά [βίντεο]
Απάντηση: Την Ιστορία θεωρώ πως πρέπει να την διδασκόμαστε κυρίως για να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί το μέλλον. Γιατί ως γνωστόν, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η μεγάλη παρακαταθήκη του Αγώνα του ‘21 είναι πως όταν οι Έλληνες ήμασταν ΕΝΩΜΕΝΟΙ καταφέραμε να νικήσουμε, καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αντιθέτως όταν επικράτησε η διχόνοια χάσαμε τα πάντα. Άρα θεωρώ πως το σημαντικότερο όλων είναι η ενότητα. Στις μέρες μας τόσο με την μεγάλη υγειονομική κρίση της πανδημίας όσο και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα πρέπει να έχουμε ως οδηγό την εθνική ενότητα, την σύμπνοια και την κοινή στρατηγική και να αφήσουμε στην άκρη τυχόν μικροπολιτικά «οφέλη». Το μόνο όφελος είναι το εθνικό δηλαδή να βγούμε νικητές από τα παραπάνω δυο ζητήματα που έχουν προκύψει!
4)Του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Έχουμε μάθει από τα ιστορικά μας λάθη ως λαός, πολιτικό σύστημα και Κοινωνία;
Με το συγκεκριμένο θέμα είμαι αρκετά ευαίσθητος καθώς από τη μια μεριά κατάγομαι από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Το 1922 έγιναν τρομακτικά στρατηγικά λάθη. Είχαμε επιτύχει μια τέλεια νίκη η οποία επισφραγίστηκε με την συμφέρουσα για τα εθνικά μας δίκαια, συμφωνία των Σεβρών. Έπρεπε να σταματήσουμε εκεί. Επιπλέον θεωρώ πως έπαιξε μεγάλο ρόλο στη βαριά ήττα που υπεστήκαμε το ‘22 και ο Εθνικός Διχασμός. Είναι αυτό που ειπώθηκε και παραπάνω. Σε ολόκληρη την ελληνική Ιστορία όποτε επικρατούσε η ενότητα, η συμφιλίωση πετυχαίναμε σπουδαία πράγματα. Όταν επικρατούσε η διχόνοια, ερχόταν και η καταστροφή! Θεωρώ δυστυχώς, πως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας και κάποια στιγμή πρέπει να ωριμάσουμε τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και η κοινωνία. Ο διχασμός δεν οδηγεί πουθενά.
5)Η τοπική αυτοδιοίκηση θα αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι των εορτασμών των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση. Ως ένας από τους νεότερους αυτοδιοικητικούς στη χώρα και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κορωπίου, ποιές δράσεις πρόκειται να υλοποιηθούν από τον Δήμο σας το προσεχές χρονικό διάστημα;
Σίγουρα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Εγώ ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚ η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και τις δομές ΚΔΑΠ (Κεντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών 5-12 ετών) έχω ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για δραστηριότητες με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Δυο δραστηριότητες που ήδη έχουμε κάνει, είναι εργασίες των παιδιών με ποιήματα αφιερωμένα στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, αλλά κι ένα μικρό «ντοκιμαντέρ» που φτιάξαμε με τα παιδιά, αφιερωμένο στις γυναίκες αγωνίστριες της Επανάστασης. Και οι δυο δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με δύσκολες συνθήκες καθώς λόγω της πανδημίας, τα ΚΔΑΠ δεν λειτουργούν και η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τα παιδιά ήταν μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ως Δήμος ετοιμάζουμε εκδηλώσεις που θα αφορούν κυρίως την προσφορά της πόλης μας στον Αγώνα. Θα εστιάσουμε στους Κορωπιώτες αγωνιστές αλλά και στην άγνωστη, στο ευρύ κοινό, «Μάχη του Θήτη», η οποία πραγματοποιήθηκε το 1826 στο Κορωπί, εναντίον των οθωμανικών στρατευμάτων. Τα μεσόγεια είχαν σημαντική προσφορά στον Αγώνα.
Στο βιβλίο μου, «ΠΡΟΣΩΠΑ 1821», που εκδόθηκε το 2019 εκτός των άλλων, έχω και πολλά ονόματα και βιογραφικά Κορωπιωτών Αγωνιστών του 1821.
*Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας. Είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κορωπίου τόσο στις εκλογές του 2014 όσο και σε αυτές του 2019. Είναι Πρόεδρος του Ν.Π.Ι.Δ. Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κρωπίας (ΚΕΔΚ). Έχουν εκδοθεί συγγράμματά του με ιστορικά θέματα γύρω από το 1821
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr