Την ίδια ώρα με «φρέσκο» χρήμα σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, μέσω δύο νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Μεγάλο στοίχημα για την Πολιτεία είναι τα ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού που αποτελεί παρακαταθήκη για την έλευση εκατομμυρίων τουριστών οι οποίοι και φέτος θα κινηθούν στη λογική του last minute.
Οπως επισημαίνεται από κυβερνητικούς κύκλους, στόχος των επί θύραις πρωτοβουλιών είναι η προστασία εργαζομένων, επισκεπτών και τοπικών κοινωνιών από την πανδημία.
Σύμφωνα με μία διάταξη του υπουργείου Τουρισμού που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στα μέσα της εβδομάδας στη Βουλή, «με κοινή απόφαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Τουρισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργείου, δύναται να ορίζεται διαπιστευμένος από το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης (ΕΣΥΔ) φορέας της γενικής κυβέρνησης, ως φορέας εκπόνησης και υλοποίησης του εθνικού συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και πιστοποίησης της εφαρμογής από τις τουριστικές επιχειρήσεις των μέτρων προστασίας κατά της νόσου του κορονοϊού COVID-19».
Την ίδια ώρα και εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Επιτροπή λοιμωξιολόγων, επεξεργάζεται αυτή την περίοδο τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα ανοίξουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Σε ένα γενικό πλαίσιο, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με βάση τα πρωτόκολλα που ίσχυαν πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πραγματοποιηθούν κάποιες παρεμβάσεις που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τη φετινή επιδημιολογική εικόνα.
Μία σημαντική διαφορά έγκειται στη λειτουργία του μπουφέ. Φέτος οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να σερβίρονται οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας γάντια μίας χρήσης.
«Ένεση» ρευστότητας
Εν τω μεταξύ, σημαντική, τηρουμένων των αναλογιών, ένεση ρευστότητας για τον τουριστικό κλάδο δρομολογεί η κυβέρνηση ούτως ώστε να επιτευχθεί το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς και της σεζόν.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σε πρώτη φάση την ενίσχυση περίπου 80 χιλιάδων επιχειρήσεων της εστίασης. Και σε δεύτερο χρόνο τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Η ένεση ρευστότητας, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Η ενίσχυση θα δοθεί στις επιχειρήσεις με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης και θα γίνει απευθείας από το Δημόσιο. Θα καθίσταται μη επιστρεπτέα, καθώς τα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο από πόρους του ΕΣΠΑ, εφόσον η κυβέρνηση λάβει τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις βασικές προϋποθέσεις για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να συμμετέχουν στα προγράμματα:
- Την υποχρεωτική επαναλειτουργία της επιχείρησής τους όταν και εφόσον η κυβέρνηση ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης.
- Την υποχρεωτική διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρόνο.
- Τη μείωση του τζίρου από 30% και πάνω, με σκοπό να ενισχυθούν στην πραγματικότητα και με πλήρη διαφάνεια οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Με «φρέσκο» χρήμα που θα αντλήσει από το ΕΣΠΑ αναμένεται να αιμοδοτήσει η Πολιτεία τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καθίζηση του τζίρου εξαιτίας της πανδημίας.
Το νέο πρόγραμμα για τον τουρισμό θα ακολουθήσει χρονικά εκείνο που δρομολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα για την εστίαση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση και σε αυτή την περίπτωση θα έχει τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών.
Το νέο πρόγραμμα που θα είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό αναμένεται να είναι διευρυμένο και, ως τούτου, εκτός από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξετάζεται να ενταχθούν και άλλες αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
4 νέα προγράμματα για τουρισμό
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία δρομολογούν τέσσερα νέα προγράμματα για την περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στόχος είναι οι πόροι για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο θα ενταχθούν, κατά τις πληροφορίες, και κάποιες δράσεις προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού.
Τα 4 οριζόντια προγράμματα στα οποία θα ενταχθούν επιλέξιμες δαπάνες για τον τουρισμό είναι:
- Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Η δράση θα αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.
- Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα θα εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Στόχος είναι στο πρόγραμμα να ενταχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Τουρισμού και η αναβάθμιση του ψηφιακού περιεχομένου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) με κατεύθυνση την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
- Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δράση αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα πρότυπα του «Εξοικονομώ».
- Πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr