Ομόφωνα οι 15 αρεοπαγίτες, οι οποίοι μετείχαν στις τρεις διαφορετικές συνθέσεις του Ποινικού Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, υιοθέτησαν τις εισηγήσεις των εισαγγελέων -που εμφατικά τους είχαν ζητήσει να μη… νίψουν τας χείρας- και αρνήθηκαν να εκδώσουν τους οκτώ στρατιωτικούς σε μια χώρα όπου απειλούνται με βασανιστήρια, ενδεχομένως -εφόσον οι εξαγγελίες Ερντογάν λάβουν… σάρκα και οστά- και με μια καταδίκη στην εσχάτη των ποινών. «Η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού», υπογράμμισαν στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές.
Με τις τρεις αποφάσεις, στις οποίες δεν χωρούν ένδικα μέσα, οι αρεοπαγίτες διέταξαν να αφεθούν ελεύθεροι οι αξιωματικοί, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν κρατούμενοι λόγω των εκκρεμών σε βάρος τους διοικητικών μέτρων στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης ασύλου (προβλέπεται για λόγους εθνικού ή δημόσιου συμφέροντος αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων). Η εισαγγελέας εκδόσεων Μαρία Μαλούχου αναμένεται να ζητήσει άρση της κράτησής τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο, το θέμα ωστόσο βάσει του νόμου περί ασύλου θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή.
Για απόφαση που συνιστά μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε ο εκ των συνηγόρων των οκτώ Χρίστος Μυλωνόπουλος. «Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «υποθήκη για τους νέους νομικούς». Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι τα εμπόδια που ανέκυψαν κατά τον πρώτο βαθμό (σ.σ.: είχαν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις από διαφορετικές συνθέσεις του Συμβουλίου Εφετών) είχαν κλονίσει τη σιγουριά του για την έκβαση της υπόθεσης. Συμπλήρωσε ότι οι εντολείς του «με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το γολγοθά» και μετέφερε τις ευχαριστίες τους για τη συμπαράσταση των Ελλήνων. «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη», υπογράμμισε ο έτερος συνήγορος Ομηρος Ζέλιος. «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Επικρότηση της απόφασης από τα κόμματα
Την εξέλιξη επικρότησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να τονίζει μέσω του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου: «Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων, αρχών και αξιών. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει ούτε υποδείξεις ούτε παρεμβάσεις ούτε απειλές από τρίτους». Ο κ. Κουμουτσάκος «κατακεραύνωσε» την Αγκυρα γιατί μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. «Είναι απαράδεκτο να απειλεί με συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Με το σχόλιο «Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία» υποδέχθηκε τη δικαστική ετυμηγορία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Για θαρραλέες και δικαιοκρατικές αποφάσεις μίλησε το Ποτάμι και εξήρε το ανώτατο δικαστήριο γιατί «δεν “υποχώρησε” σε σκοπιμότητες διπλωματίας, αλλά λειτούργησε με γνώμονα την ανθρώπινη αξία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ικανοποίηση, σημειώνοντας ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών», εξέφρασε το ΚΚΕ. Επίσης, η Ενωση Κεντρώων μίλησε για ετυμηγορία που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη και συμφωνεί με «τον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού, που δεν θα ανεχόταν άνθρωποι να δίνονται βορά σε βασανιστήρια και φυσική εξόντωση από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν».
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου