Μία απόφαση που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού επεκτείνεται σε όλες τις ανάλογες υποθέσεις, όπου το Δημόσιο στρέφεται κατά Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αφού η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται από το συνταγματικό μας πλαίσιο.
Μάλιστα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε διαφορετικά από την απόφαση τμήματος του δικαστηρίου, που είχε δικαιώσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Το σκεπτικό
Η Ολομέλεια, υπό τον πρόεδρο του Ε.Σ. Ιωάννη Σαρμά, έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «κατά πάγια παράδοση του ελληνικού Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, οι σχέσεις δημοσίου δικαίου υπάγονται σε ιδιαίτερο καθεστώς διεπόμενο από ειδικότερες γενικές αρχές και νομοθεσία, τέτοια δε σχέση εμφανίζεται ιδιαζόντως και στην κρινόμενη περίπτωση όπου ένας φορέας δημόσιας εξουσίας, το Δημόσιο, στρέφεται κατ’ άλλου, του δήμου, επικαλούμενος παραβίαση από τον εν λόγω δήμο».
Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν πως αρμόδιο για να εκδώσει το σχετικό πρόστιμο (ίσο με το ποσό της χρηματοδότησης) είναι το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επ’ αυτού αναφέρουν πως «η τακτοποίηση δημόσιου λογαριασμού στον οποίο εντοπίσθηκε έλλειμμα ρυθμίζεται κατά πάγια νομοθετική πρακτική μέσω της έκδοσης ευθέως και μονομερώς καταλογιστικής απόφασης (σ.σ.: από το Ε.Σ.) εις βάρος του υπεύθυνου υπολόγου».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr