Στη θέση όπου το 1964 θεμελιώθηκε το παλαιό κτίριο της Πινακοθήκης, σε σχέδια των καθηγητών Αρχιτεκτονικής Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου, αστράφτει σήμερα το νέο εντυπωσιακό πολιτιστικό τοπόσημο της Αθήνας. Στην επίσημη πρώτη της Πινακοθήκης το «παρών» θα δώσουν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και οι ξένοι ηγέτες που τιμούν με την παρουσία τους τη διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821: ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, δούκισσα της Κορνουάλλης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.
Το ανακαινισμένο συγκρότημα της Πινακοθήκης επισκέφθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στην έκθεση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
H είσοδος της Εθνικής Πινακοθήκης, με το νέο λογότυπο που είναι εμπνευσμένο από το ζιγκ ζαγκ της κεκλιμένης ράμπας που βρίσκεται πίσω από τη γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «καταπληκτικό αποτέλεσμα» το οποίο «αποτυπώνει την αγάπη για ένα μουσείο το οποίο ουσιαστικά συμβολίζει την Ιστορία του νεοελληνικού κράτους» και αντανακλά τη συνένωση των επιδράσεων της Δύσης με τις τοπικές παραδόσεις…
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα λαμπρά εγκαίνια της νέας Πινακοθήκης θα πραγματοποιηθούν αργότερα, ίσως τον Ιούνιο, «αφού αφήσουμε πίσω οριστικά την πανδημία».
«Από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα μουσεία μας σε επισκέπτες, θα είμαστε και έτοιμοι να κάνουμε τα εγκαίνια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στην έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου καθοριστικός ήταν ο ρόλος της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία επέβλεπε τις εργασίες σε καθημερινή βάση.
Ξενάγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Να σημειώσουμε πως η μεθαυριανή ξενάγηση των επίσημων επισκεπτών θα γίνει στον πρώτο όροφο του κτιρίου λόγω περιορισμένου χρόνου, με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.
Θα συμμετέχουν συνολικά 35 άτομα που θα ξεναγηθούν σε γκρουπ. Θα υπάρξουν τρεις σύντομες ομιλίες: του πρωθυπουργού, της υπουργού Πολιτισμού και της διευθύντριας της Πινακοθήκης.
Στο εσωτερικό του κτιρίου είναι σχεδόν όλα έτοιμα για τη μεγάλη πρεμιέρα. Τα έργα των μόνιμων συλλογών συντηρήθηκαν προσεκτικά πριν πάρουν τη θέση τους στους γκριζογάλανους τοίχους του μουσείου.
Στο, εντυπωσιακών διαστάσεων, φουαγιέ μάς υποδέχεται η μνημειώδης ζωγραφική σύνθεση του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά», που αποτελεί «συμβολικό κάλεσμα στον κόσμο». Γιατί, όπως σημείωσε πρόσφατα στον «Τύπο της Κυριακής» η κ. Πλάκα, «η Πινακοθήκη δεν είναι ένας χώρος εξυγιασμένος και μακρινός, είναι ένας οικείος χώρος, ανοικτός σε όλους, όπως η λαϊκή αγορά, όπου σε περιμένει μια πανδαισία χρωμάτων, χαράς, απόλαυσης και ψυχαγωγίας».
Aποψη της έκθεσης των μόνιμων συλλογών.
Το θησαυροφυλάκιο της Πινακοθήκης περιλαμβάνει 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής κ.ά., που χρονολογούνται από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι τις μέρες μας.
Στις μόνιμες συλλογές παρουσιάζονται 1.000 έργα (έναντι 480 πριν ξεκινήσει το έργο). Ανάμεσά τους και δημιουργίες που δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα δημόσια. Οπως είναι τα χαρακτικά του Γκόγια, του Ρέμπραντ και του Ντίρερ…
Η επετειακή έκθεση
Ολα τα έργα της Πινακοθήκης που εμπνέονται από τον Αγώνα περιλαμβάνονται στην επετειακή έκθεση του μουσείου για την Εθνική Παλιγγενεσία, που κάνει επίσης πρεμιέρα μεθαύριο, Τετάρτη 24 Μαρτίου.
Ανάμεσά τους υπάρχουν εμβληματικές δημιουργίες του Θεόδωρου Βρυζάκη («Η Ελλάς ευγνωμονούσα», «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» κ.ά.). Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα περίφημα σχέδια των αγωνιστών του Καρλ Κρατσάιζεν.
Ο Βαυαρός ζωγράφος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1826, βρέθηκε στα στρατόπεδα των Ελλήνων στη Βόρεια Πελοπόννησο και σχεδίασε τους οπλαρχηγούς. Οι περισσότερες προσωπογραφίες φέρουν την ιδιόχειρη υπογραφή τους.
Η «Ελλάς ευγνωμονούσα», εμβληματικός πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη από την επετειακή έκθεση στην Αγώνα.
Το έργο της επέκτασης
Η «επανένωση» της Πινακοθήκης με το πολυπληθές κοινό της άργησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο αν σκεφτούμε ότι το έργο ξεκίνησε το 2011.
Ομως, τέλος καλό… Στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευάστηκαν, μεταξύ άλλων, τρεις νέοι υπόγειοι χώροι, ανακαινίστηκαν τα δύο υφιστάμενα κτίρια, με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου στο ένα από αυτά και κατ’ επέκταση.
Κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο του κτιρίου είναι η γυάλινη πρόσοψη, που αποκαλύπτει την κίνηση των επισκεπτών στην κεκλιμένη ράμπα που βρίσκεται πίσω της. Από το ζιγκ ζαγκ της ράμπας εμπνέεται το νέο λογότυπο της Πινακοθήκης σε λευκό και γαλάζιο χρώμα.
Δύο είσοδοι οδηγούν προς τους εκθεσιακούς χώρους. Η μία σε κατευθύνει, μέσω της παλιάς γέφυρας, στην Πτέρυγα «Σταύρος Νιάρχος», όπως ονομάζεται τώρα το ψηλό, πίσω κομμάτι του κτιρίου με τους τρεις ορόφους, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία των 13 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος.
Η άλλη είσοδος οδηγεί προς τη γυάλινη σπείρα η οποία υψώνεται εν είδει γλυπτού στον κήπο του μουσείου και από εκεί στο αμφιθέατρο και στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.
Στον περιβάλλοντα χώρο και σε ανάμνηση του Ιλισού, που μπαζώθηκε κάτω από την άσφαλτο της Μιχαλακοπούλου, δημιουργήθηκε ένα υδάτινο κανάλι
Το έργο πρόσθεσε στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 τ.μ. άλλα 11.040 τ.μ., υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760 τ.μ.). Δημιουργήθηκαν πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι 2.230 τ.μ., αίθουσα υποδοχής 910 τ.μ., όπου εκτός από το εκδοτήριο και το βεστιάριο φιλοξενείται και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης, αμφιθέατρο 350 θέσεων, αποθηκευτικοί χώροι 1.645 τ.μ., βιβλιοθήκη, εργαστήρια συντήρησης κ.ά.
Το ένα από τα δύο μπαρ-εστιατόρια του μουσείου βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο και προσφέρει πανοραμική θέα προς τις ομορφιές της Αθήνας (Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Υμηττός, Φάληρο), τις οποίες είναι βέβαιο πως θα εκτιμήσει το κοινό όταν λειτουργήσουν και πάλι τα μουσεία.
Στον περιβάλλοντα χώρο και σε ανάμνηση του Ιλισού, που μπαζώθηκε κάτω από την άσφαλτο της Μιχαλακοπούλου, δημιουργήθηκε ένα υδάτινο κανάλι… Το κανάλι θα θυμίζει και το πρόβλημα που προέκυψε με τα υπόγεια νερά του ιστορικού ποταμού, που λίγο έλειψε να τινάξει το έργο στον αέρα.
Το έργο κόστισε 59.029.102 ευρώ (δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση). Τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις υπογράφουν τα μελετητικά γραφεία «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Π. Γραμματόπουλος – Χρ. Πανουσάκης & Συνεργάτες» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».
Λίνα Μενδώνη: Αποτελεί σύμβολο της δυναμικής Ελλάδας
Με δήλωσή της στον «Ε.Τ.» η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου και υπογραμμίζει: «Η απόδοση της Εθνικής Πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου 2021 συμβολίζει τη νέα, δυναμική Ελλάδα, που επενδύει στον Πολιτισμό και στην εξωστρέφεια. Η Αθήνα, με την ολοκλήρωση του συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, δεν υπολείπεται από τα ανάλογα μουσεία των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών…
Στις 9 Αυγούστου του 2019, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτισμού, τέθηκε ο στόχος η Εθνική Πινακοθήκη να ολοκληρωθεί στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Παρά το γεγονός ότι το έργο είχε σχεδόν αφεθεί από το 2015, αλλά και τις πρόσθετες δυσχέρειες που προέκυψαν στην πορεία, και εξαιτίας της πανδημίας, τα προβλήματα, με συστηματική παρακολούθηση, συντονισμό και σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά…».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-
Κορωνοϊός – Μαλεσίνα: Αυξάνονται οι θάνατοι – Έντεκα νεκροί μέσα σε λίγες μέρες
-
Καιρός: Βροχές, χιόνια και ισχυροί άνεμοι – Πώς θα εξελιχθούν τα έντονα φαινόμενα [χάρτης]
-
Επιστράτευση γιατρών: Γιατί κρίθηκε αναγκαία, ποια είναι η διαδικασία και ποιους αφορά
-
Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά στο σπίτι της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr