Αύριο το μεσημέρι με τις πρέπουσες τιμές θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών στις 14.00 η κηδεία του Ελληνα αξιωματικού, ο οποίος συμμετείχε ως ύπαρχος της κορβέτας «Κριεζής» στη μεγαλύτερη συμμαχική απόβαση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ανάρτησε το site militaire.
Τότε η Ελλάδα είχε συμμετάσχει με έξι πλοία, έχοντας ως βάση του στόλου της την Αίγυπτο, με τις κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής» και τέσσερα επίτακτα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, με συνολικά 155 Ελληνες να επανδρώνουν τα πολεμικά και εμπορικά πλοία.
Εξήντα χρόνια αργότερα στις επετειακές εκδηλώσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας για τον εορτασμό της D-Day, το 2004, ο Γρηγόρης Παυλάκης ήταν ο μοναδικός Ελληνας, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με 13 άλλους βετεράνους της απόβασης της Νορμανδίας από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, με το ύψιστο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής μαζί με την τιμή να αναγνωριστεί ως Ιππότης της Γαλλικής Δημοκρατίας. Λίγα χρόνια αργότερα, στην εκπομπή «Με αρετή και τόλμη», θα αποκάλυπτε τη στιχομυθία του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος τον ρώτησε γιατί φαινόταν θλιμμένος.
Εκείνος τότε του εκμυστηρεύτηκε ότι μόλις έφτασε στη Γαλλία ενημερώθηκε για το θάνατο της συζύγου του, η οποία λίγες μέρες πριν είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρασημοφόρηση με την Λεγεώνα της Τιμής ήταν το τελευταίο μετάλλιο από τα συνολικά 15 που έλαβε για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη, ενώ ήταν πρέσβης της Ελευθερίας της Ευρώπης.
Αυτό εξάλλου είχε επισημάνει τρία χρόνια πριν από την παρασημοφόρησή του από τη Γαλλική Δημοκρατία και ο Γάλλος πρέσβης Jean-Maurice Ripert στις 6 Ιουνίου 2001, στην ειδική εκδήλωση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα που είχε τιμήσει κι αυτή τους άνδρες της επιχείρησης ΟVERLOND. Αναφερόμενους στους τότε 10 εν ζωή Ελληνες βετεράνους που συμμετείχαν στην απόβαση είχε πει: «Σ’ αυτούς οφείλουμε την ειρήνη», με το ναύαρχο ε.α., Γρηγόρη Παυλάκη, να κλείνει την ομιλία του ευχόμενος «να μην ξαναζήσει ποτέ η ανθρωπότητα έναν τόσο φρικαλέο πόλεμο. Ζητώ επίσης από τους συμμάχους μας να ενθυμούνται τη συνεισφορά της Ελλάδας στην υπεράσπιση των ιδανικών της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας».
Ο Γ. Παυλάκης υπήρξε υπερασπιστής των ιδανικών της Δημοκρατίας μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σχολιάζοντας σε συνέντευξή του στο Mega την άνοδο της Ακροδεξιάς και την αύξηση τότε των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, είχε πει: «Χαλάσαμε τα νιάτα μας πολεμώντας τόσα χρόνια και τώρα έρχονται να χαίρονται και να χαιρετάνε όπως οι κατακτητές μας».
Ο ναύαρχος είχε γεννηθεί στην Πάτμο το 1921, με καταγωγή όμως από τα Χανιά. Το 1937 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ονομάσθηκε σημαιοφόρος και τοποθετήθηκε αρχικά στη 13η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, ως παρατηρητής με αποστολές συνοδείας νηοπομπών, επιτήρησης των ελληνικών θαλασσών και βομβαρδισμό σκαφών. Ελαβε μέρος σε δεκάδες μάχες στον αέρα και στη θάλασσα, με κορυφαία φυσικά αυτή της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία.
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου