«Η ΑΝΙΜΑ, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αττικής (Δασονομείο Αίγινας) και την εθελοντική συνδρομή των ειδικών επιστημόνων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προχώρησε στην ολοκλήρωση του έργου της πλήρους αποφόρτισης των εγκαταστάσεων του πρώην ΕΚΠΑΖ και τη μεταφορά και των τελευταίων 12 γυπών (Gyps fulvus), αφού πρώτα προηγήθηκε ο προβλεπόμενος από την κείμενη νομοθεσία κτηνιατρικός τους έλεγχος, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών σημάνσεων και η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού CITES», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.
Οπως είπε η κ. Γανωτή, η συμφωνία με το γαλλικό πάρκο άγριας ζωής Bioparc προβλέπει ότι οι απόγονοι των 12 γυπών θα επιστρέψουν και απελευθερωθούν με την κατάλληλη διαδικασία στην Ελλάδα. Αλλωστε, «πιστεύουμε ότι όλες οι προσπάθειες περίθαλψης ζώων πρέπει να γίνονται με επιστημονικά δεδομένα και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα για την ευζωία των ζώων», τόνισε.
Πρόκειται για πουλιά που είχαν παραμείνει πολλά χρόνια στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριας Ζωής της Αίγινας. Ηταν κυρίως τραυματισμένοι γύπες, οι οποίοι λόγω σοβαρών προβλημάτων στην κτηνιατρική τους κατάσταση δεν είχαν τη δυνατότητα να απελευθερωθούν και να επιβιώσουν χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη στο φυσικό περιβάλλον και για το λόγο αυτό παρέμεναν στις εγκαταστάσεις του εν λόγω Κέντρου Περίθαλψης, του οποίου η λειτουργία διακόπηκε μετά από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2018, η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την πρώην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Δασαρχείο Πειραιά και το Δασονομείο Αίγινας, προέβη σε έλεγχο του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι καταγγελίες για «άθλιες συνθήκες διαβίωσης των άγριων ζώων». Πράγματι, η αρμόδια πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω σημαντικών ελλείψεων. Ειδικότερα, το κέντρο αδυνατούσε να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται, αλλά και να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.
Με τη μεταφορά των γυπών στη Γαλλία αποδεσμεύεται πλήρως ο χώρος του πρώην ΕΚΠΑΖ και κλείνει με τον πιο θετικό τρόπο για τα φιλοξενούμενα ζώα η περιπέτεια αυτή. Τα ζώα του πρώην ΕΚΠΑΖ απελευθερώθηκαν στο σύνολό τους στο φυσικό περιβάλλον ή εφόσον έχουν προβλήματα με τη φυσιολογία τους, φιλοξενούνται μόνιμα ή και προσωρινά σε κέντρα περίθαλψης και σύγχρονες δομές φιλοξενίας, με τους καλύτερους όρους ευζωίας, κάτι που είναι στις πολιτικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και την πρόεδρό του Μαρία Γανωτή για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να μεταφέρουν 12 τραυματισμένους γύπες από την Αίγινα στην πόλη Ανζέρ της Γαλλίας και συγκεκριμένα στο πιστοποιημένο, από το γαλλικό κράτος, πάρκο άγριας ζωής Bioparc. Μεγάλη η συμβολή και του Δασονομείου Αίγινας, καθώς και της δασολόγου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Αννας Καζάζου. Οι 12 αυτοί γύπες, τραυματισμένοι από τροχαία ατυχήματα, ηλεκτροπληξίες και άλλα αίτια, φιλοξενούνταν για χρόνια στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριας Ζωής, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να επιβιώσουν στη φύση χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη. Οι γύπες θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε φυσικό περιβάλλον, στις εγκαταστάσεις ενός παλιού λατομείου, μέρους ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης για τη φιλοξενία πουλιών, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ζωής και σίτισης. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι εκεί οι γύπες θα αναπαραχθούν με τη βοήθεια των επιστημόνων και οι νεοσσοί που θα γεννηθούν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα για απελευθέρωση. Πράγμα σπουδαίο, μιας και πρόκειται για είδος προς εξαφάνιση», σημείωσε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Στοιχεία ΑΝΙΜΑ:
4.000-7.000 τραυματισμένα ζώα κάθε χρόνο περιθάλπονται
29 όρνια, 31 μπούφοι, 186 γερακίνες, 14 πετρίτες (αυστηρά προστατευόμενα αρπακτικά) έφτασαν το 2020 στην ΑΝΙΜΑ
6.500 εισαγωγές στον Σταθμό Α’ Βοηθειών το 2020, οι οποίες αφορούν:
889 χελώνες όλων των ειδών, με τις κρασπεδοχελώνες να κυριαρχούν. Οι περισσότερες προήλθαν από αιχμαλωσία, αλλά και πολλές ήταν τραυματισμένες από αυτοκίνητα, 843 δεκοχτούρες,497 σπουργίτια, 409 κοτσύφια, 383 σταχτάρες, 238 καρακάξες, 250 ασημόγλαροι
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr