Για τα υπόλοιπα φρόντισε το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ανέπτυξε μια εφαρμογή για κοπή εικονικής βασιλόπιτας. Στον καιρό της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα να μας κρατούν μακριά από τους αγαπημένους μας, χάσαμε μια από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές συνήθειές μας, την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ομως η τεχνολογία κατάφερε να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό αντικατάστατο, μέχρι οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να βρεθούμε και πάλι μαζί.
Η επιτυχία της ιδέας που απευθύνεται σε όλους, από οικογένειες και μικρές παρέες έως μεγάλες επιχειρήσεις, φαίνεται στην ανταπόκριση. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 170.000 άτομα, μέσα από περισσότερες από 11.000 κοπές πίτας, με τις πιο ολιγομελείς συνάξεις να μετρούν 3-4 άτομα και τις πιο πολυπληθείς περισσότερα από 300! Πώς όμως προέκυψε η ιδέα της εικονικής βασιλόπιτας;
Η ιδέα
«Ολα ξεκίνησαν σαν ένα παιχνίδι. Κάθε χρόνο διασκεδάζαμε πολύ προσπαθώντας να διακοσμήσουμε περίτεχνα τη βασιλόπιτα του Εργαστηρίου με τη ζάχαρη άχνη. Φέτος, μέσα στις γιορτές, θελήσαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που να μας δείχνει αυτόματα πώς θα ήταν η βασιλόπιτα αν η άχνη σχημάτιζε όποιο σχέδιο μας ερχόταν στο μυαλό», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο Μανόλης Γουάλλες, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας και προσθέτει:
«Αφού φτιάχτηκε το σύστημα, η ιδέα για την πλατφόρμα διαδικτυακής κοπής βασιλόπιτας δεν άργησε να ακολουθήσει. Βρισκόμασταν σε μια περίοδο που από τη μία πλευρά η πανδημία επέβαλε περιορισμούς και κοινωνικές αποστάσεις και από την άλλη πλευρά το έθιμο και η λαχτάρα επέβαλαν εκδηλώσεις κοπής πίτας. Σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μια διαδικτυακή εναλλακτική, ώστε να είναι εφικτό να τηρηθούν και οι αποστάσεις και το έθιμο. Λίγες μέρες μετά η πλατφόρμα για τη διαδικτυακή κοπή εικονικής βασιλόπιτας ήταν έτοιμη και διαθέσιμη στο κοινό».
Οπως λέει, η μεγαλύτερη χαρά για τα μέλη της ομάδας έρχεται από τα μηνύματα που λαμβάνουν από χρήστες για να τους μεταφέρουν πως χρησιμοποιώντας την εφαρμογή μπόρεσαν φέτος να κόψουν τη βασιλόπιτα μαζί με αγαπημένους τους που δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν λόγω καραντίνας ή και με φίλους που μένουν στο εξωτερικό.
Χρήση πλατφόρμας
Ενα από τα μυστικά της επιτυχίας πάντως είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να έχει συγκεκριμένη εφαρμογή ή πρόγραμμα. «Για τη χρήση της πλατφόρμας δεν χρειάζεται τίποτα το ιδιαίτερο, ένας οποιοσδήποτε υπολογιστής αρκεί, όπως επίσης αρκεί ένα τάμπλετ ή και ένα κινητό τηλέφωνο. Ξεκινάμε από τη διεύθυνση http://pita.vacilos.com/και ακολουθώντας πολύ απλές οδηγίες μπορούμε να διαλέξουμε μία από τις έτοιμες βασιλόπιτες ή να σχεδιάσουμε μία δική μας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το λογότυπο του οργανισμού μας ή μια εικόνα που μας αρέσει.
Στη συνέχεια σημειώνουμε τα ονόματα των συμμετεχόντων και είμαστε έτοιμοι να κόψουμε την πίτα μας και να δούμε πού θα πέσει το φλουρί», εξηγεί ο Μανόλης Γουάλλες και διευκρινίζει πως η πλατφόρμα προσφέρεται δωρεάν σε όλους, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του Εργαστηρίου, όπως εξάλλου συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρουν.
Το μήνυμα
Το σημαντικότερο για τους εμπνευστές της εικονικής βασιλόπιτας είναι το μήνυμα που μεταφέρει το project. «Η κοπή της βασιλόπιτας είναι από τα λίγα αμιγώς ευχάριστα πράγματα που κάνουμε στον επαγγελματικό χώρο. Ιδιαίτερα φέτος λοιπόν, που το άγχος περισσεύει, θα ήταν κρίμα αυτό το έθιμο να χαθεί. Εν μέσω καραντίνας δεν μπορούμε να προσφέρουμε τη γλυκιά γεύση της βασιλόπιτας, ελπίζουμε όμως να βοηθήσουμε να διατηρηθεί κάτι από τη μαγεία της εκδήλωσης της κοπής της πίτας».
Bluesky: Τα έκανε... θάλασσα η επικεφαλής της πλατφόρμας - Δε γνώριζε τα σωστά όρια ηλικίας για τη χρήση της
Ερευνητικό έργο, κοινωνικές δραστηριότητες
Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου -ή ΓΑΒLAB όπως είναι πιο γνωστό- ερευνά τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αποτελείται από τον Μανόλη Γουάλλες, τον Βασίλη Πουλόπουλο και την Εύη Τόγια, που συνθέτουν την ηγετική του ομάδα, και περίπου 50 ακόμη μέλη.
Το Εργαστήριο, εκτός από το ερευνητικό έργο του, αναπτύσσει ιδιαίτερα και κοινωνικές δραστηριότητες. Πριν από την πανδημία οργάνωναν διαγωνισμούς καινοτομίας, υποδέχονταν σχολεία, λειτουργούσαν εκπαιδευτικά προγράμματα και προσέφεραν μαθήματα ρομποτικής. Τώρα αναπτύσσουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και πρακτικές διαδικτυακές εφαρμογές, όπως αυτή για την κοπή της βασιλόπιτας. Πρόσφατα ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒLAB», η οποία έχει σκοπό να επεκτείνει το κοινωνικό έργο του Εργαστηρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Κυλιόμενα τοπικά lockdown σε Γαλλία και Ιταλία
Ε.Ε.: Στα… αζήτητα τέσσερα στα 5 εμβόλια της AstraZeneca – Η διπλωματική απάντηση της Μέρκελ
Γαλλία: Μαιευτής καταδικάστηκε για βιασμούς 11 γυναικών σε εγκυμοσύνη και λοχεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr