Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για τις εκτεταμένες πλημμύρες -εκτός από τον απίστευτο όγκο της βροχής- ευθύνονται και οι δεκάδες δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν το περασμένο καλοκαίρι τον Εβρο. Μάλιστα, μία από αυτές είχε ξεσπάσει στα τέλη Αυγούστου στην περιοχή Αγνάντια, η οποία βρίσκεται βόρεια από τα χωριά Μαΐστρος, Απαλός και Ανθεια, τα οποία πλημμύρισαν τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, η Ομάδα Ταχείας Χαρτογράφησης του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης «BEYOND» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέλεξε στα Copernicus Hubs, που λειτουργεί, εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinels, παρέχοντας την πρώτη εκτίμηση των εκτάσεων που πλημμύρισαν στις 2 Φεβρουαρίου 2021 στην ελληνική επικράτεια της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Εβρου. «Η καμένη έκταση που απεικονίζεται στο χάρτη με κόκκινο εκτιμήθηκε από την υπηρεσία FireHub του “BEYOND” στα 870 στρέμματα (87 εκτάρια) και ήταν κυρίως σκληρόφυλλη βλάστηση (60%). Ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς αυτής αυξήθηκε ο συντελεστής απορροής και έγινε ακόμα πιο ευάλωτη στις πλημμύρες η γύρω περιοχή στα κατάντη», είπε στον «Ε.Τ.» η ερευνήτρια του Κέντρου, Αλεξία Τσούνη.
Το Κέντρο εκτιμά ότι συνολικά στον Εβρο πλημμύρισαν 87.499 στρέμματα (8.750 εκτάρια), εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι αγροτικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις (85,5%), μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου, με τραγικό απολογισμό τον πνιγμό του αρχιπυροσβέστη και την πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών.
Επιπλέον, το Κέντρο παρείχε ξεχωριστό χάρτη, επικεντρωμένο στην περιοχή μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και του Δέλτα του Εβρου, όπου παραμένουν πλημμυρισμένα 40.925 στρέμματα (4.093 εκτάρια), τα οποία είναι κυρίως αγροτικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις (70,1%). Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται τα τρία χωριά τα οποία πλημμύρισαν. Από τα στελέχη του Κέντρου αξιοποιήθηκε δορυφορική εικόνα Sentinel-1A, η οποία ελήφθη στις 06:22 της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου. Το χαρτογραφικό προϊόν δημιουργήθηκε μέσω προεπεξεργασίας των δορυφορικών εικόνων και εφαρμογής κατάλληλων κατωφλιών με παράλληλη φωτοερμηνεία των εικόνων.
Το Κέντρο Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης «BEYOND» αποτελεί επιχειρησιακή μονάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Αναπτύσσει έρευνα και παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες περιορισμού του κινδύνου των καταστροφών από φυσικά και ανθρωπογενή αίτια, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αξιοποιώντας μεγάλες υποδομές κεραιών συλλογής δορυφορικών δεδομένων που βρίσκονται εγκαταστημένες στο Αστεροσκοπείο.
«Στόχος είναι να ενημερώνει έγκαιρα τους αρμόδιους επιχειρησιακούς φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, παρέχοντάς τους πληροφορίες σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κρίσεων», πρόσθεσε η κ. Τσούνη. Τόνισε ότι η υπηρεσία floodHUB ενεργοποιείται ταυτόχρονα με την εμφάνιση κάποιου σημαντικού πλημμυρικού συμβάντος και δίνει την εικόνα της καταστροφής σε σχεδόν πραγματικό χρόνο με χρήση μοντέλων υδρολογικής και υδραυλικής προσομοίωσης και με ειδική τεχνολογία Μηχανικής Μάθησης. Το σύστημα αξιοποιεί δυναμικά αντικειμενικές παρατηρήσεις δορυφορικής τηλεπισκόπησης, δεδομένα δικτύων πολιτών και εθελοντών, αλλά και επιτόπιες αυτοψίες στην περιοχή. «Η υπηρεσία floodHUB μπορεί δυνητικά να ενεργοποιηθεί για κάθε πλημμυρικό συμβάν σε οποιαδήποτε λεκάνη απορροής. Επίσης, αξιοποιεί την ιστορικότητα των πλημμυρικών συμβάντων σε μία περιοχή και δίνει σε προγενέστερο χρόνο εκτιμήσεις διακινδύνευσης από πλημμυρικό κίνδυνο για συνήθη αλλά και ακραία σενάρια καιρού προκειμένου να υποστηριχθούν σχέδια αντιμετώπισης του κινδύνου και έγκαιρης λήψης μέτρων προστασίας και μείωσης του κινδύνου των καταστροφών από πλημμύρες», υπογράμμισε η ερευνήτρια του Κέντρου.
Η δορυφορική παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών αποτελεί έναν από τους βασικούς επιστημονικούς τομείς του «BEYOND». Η ενεργή συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και επιχειρησιακές δράσεις εξασφαλίζει την ωρίμανση της σχετικής έρευνας και την ανάπτυξη επιχειρησιακών υπηρεσιών που απαιτούνται σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Πτώση αεροσκάφους στα Ιωάννινα: Εντοπίστηκε η σορός του 32χρονου πιλότου
Καστοριά: Εικόνα απόλυτης καταστροφής μετά την έκρηξη που ισοπέδωσε το ξενοδοχείο «Τσάμης»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr