Η μεταφορά όμως γίνεται μετ’ εμποδίων, αφού ο δρόμος προς το ξενοδοχείο είναι κλειστός από τις χιονοπτώσεις.
Νωρίς το πρωί, έκκληση προκειμένου να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι του νησιού στην ανάγκη στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, έκανε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, στην έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων.
Σύμφωνα με τον κ. Πάλλη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής της συνέλευσης των μελών της, έχει συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους, προκειμένου να στεγάζονται προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάλλη, έχει εμποδίσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, που υλοποιεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ο βουλευτής ανέφερε στην διοίκηση των ξενοδόχων του νησιού, ότι ανεξάρτητα από αυτή την απόφαση που έχουν πάρει, με την οποία βεβαίως διαφωνεί, αλλά και ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων που διαμένουν σε άσχημες συνθήκες στη Μόρια.
Ως αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης προφανώς η «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ» έστειλε αργά το απόγευμα σήμερα, ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας προσφύγων για δύο εβδομάδες, σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Όπως σημειώνεται, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ, επιθυμεί να μεταφέρει άμεσα ωφελούμενους σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες.
Οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να αποστείλουν οικονομική πρόταση φιλοξενίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] ή με φαξ στο 2251045577. Στην οικονομική πρόταση, θα πρέπει να αναφέρεται το κόστος φιλοξενίας ανά άτομο με τρία γεύματα την ημέρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν επίσης αριθμό διαθέσιμων δωματίων, καθώς και αριθμό κλινών ανά δωμάτιο.
Η επιλογή ξενοδοχείων λέει η «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ», θα γίνει με κριτήριο, τόσο την τιμή όσο και την αμεσότητα διαθεσιμότητας σε συνάρτηση με τις ανάγκες φιλοξενίας ωφελούμενων με σειρά προτεραιότητας. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους το συντομότερο δυνατόν.
Πάτρα: Ταξιτζής διαπληκτίστηκε με δυο ανηλίκους και τους χτύπησε μέσα στο όχημα [βίντεο]
Εν τω μεταξύ τη χθεσινή αυστηρή απαγόρευση από αστυνομικούς να φωτογραφίζεται το τι συμβαίνει στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, ακόμα και απ’ έξω από αυτόν, διαδέχθηκε η σημερινή άδεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δημοσιογράφους, τεχνικούς και φωτογράφους, να μπουν μέσα στον καταυλισμό, και χωρίς καν συνοδεία να καλύψουν δημοσιογραφικά το τι συμβαίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε σκηνές, θαμμένες κυριολεκτικά στο χιόνι.
Η κατάσταση για τους 2.500 περίπου ανθρώπους που ζουν στη Μόρια (τόσους τους βρήκε πρόσφατη καταμέτρηση της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) είναι πραγματικά άσχημη.
Όσοι δεν ζουν σε κοντέινερ ή σε πλαστικούς οικίσκους, ζουν σε σκηνές, πολλές απ’ τις οποίες είναι καλοκαιρινές, σκεπασμένες με τέντες που τους χορήγησε η Ύπατη Αρμοστεία για προστατευτούν απ’ τη χιονόπτωση. Το ανατολικό και το βόρειο μέρος του καταυλισμού, είναι βουτηγμένο στις λάσπες από τα χιόνια που νωρίς το πρωί έλιωναν και μετά στα χιόνια που ξανασκέπασαν τα πάντα μετά τη μεσημεριανή χιονοθύελλα.
Οι περισσότεροι από τους διαμένοντες στον καταυλισμό, λόγω καταγωγής δεν γνωρίζουν ούτε το πώς θα επιβιώσουν αλλά και ούτε πώς θα κινηθούν στα χιόνια – και προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν καίγοντας ότι καίγεται μπροστά τους. Ξύλα, πλαστικά μπουκάλια ακόμα και σκουπίδια καίγονται ακόμα και μέσα στις σκηνές, με σοβαρό κίνδυνο οι πλαστικές αυτές σκηνές να αναφλεχθούν.
Η ώρα της διανομής του συσσιτίου είναι η στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι τρέχουν να πάρουν φαγητό. Η διανομή γίνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών, αφού συχνά γίνονται επεισόδια. Σήμερα την ώρα της διανομής του φαγητού, γυναίκες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά έτρεχαν μέσα στο χιονιά για ένα πιάτο φαγητό. «Moria not good» λένε οι Αφρικανοί μετανάστες που μας πλησιάζουν και μας καλούν να δούμε το εσωτερικό των σκηνών όπου ζουν. Με πολλές ομολογουμένως κουβέρτες από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά όχι τέτοιες που να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση. Έξω από τις σκηνές, τα σκουπίδια βουνό.
Ο χιονιάς δεν εμπόδισε πάντως, τους πρόσφυγες που περίμεναν να μπουν στα κοντέϊνερς της υπηρεσίας ασύλου, να στέκονται υπομονετικά επί ώρες κουκουλωμένοι με κουβέρτες στην πόρτα που μπορεί να τους οδηγήσει στο «μαγικό» τρίπτυχο που θα τους επιτρέψει να απεγκλωβιστούν από το νησί και να φύγουν αρχικά για τον Πειραιά.
Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας των δημοσιογράφων μέσα στον καταυλισμό, εντύπωση προκάλεσε η αισθητή απουσία εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν εκεί. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από διοικητικό στέλεχος του καταυλισμού «πολλές ΜΚΟ σε περιπτώσεις κακοκαιρίας δεν πάνε στη Μόρια, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές βρίσκονται εκεί κατά τη διάρκεια του πρωινού και μόνο ωραρίου».