Οι δύο «εγχώριοι» φαίνεται να είχαν τακτικές επικοινωνίες αλλά και συναντήσεις με τον 35χρονο γραμματέα, με τις αρμόδιες πηγές να αναφέρουν πως ο ένας φαίνεται να είναι στέλεχος κάποιου Τουρκικού Προξενείου σε Θεσσαλονίκη ή Κομοτηνή. Παράλληλα, έχουν στην κατοχή τους στοιχεία ταυτότητας ενός ακόμη ατόμου που βρίσκεται στην Τουρκία, τα οποία εξετάζεται αν είναι τα πραγματικά.
Αυτά τα τρία άτομα φαίνεται να είναι εκείνα με τα οποία ο 35χρονος γραμματέας είχε τις περισσότερες επαφές, και εξετάζεται αν ήταν στο πλαίσιο ευρύτερης συλλογής πληροφοριών από ένα μεγαλύτερο δίκτυο στρατολογημένων ατόμων, όπως ο 56χρονος μάγειρας του πλοίου. Ερευνάται, επίσης, αν οι συγκεκριμένοι αποτελούσαν τους ενδιάμεσους κρίκους αποστολής πληροφοριών, στοιχείων, φωτογραφιών, βίντεο, προς την τουρκική πλευρά.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε ευρύτερες επικοινωνίες με αρκετά στελέχη και υπαλλήλους της Τουρκικής Πρεσβείας και των προξενείων σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, οι οποίες εξετάζεται αν εντάσσονται στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων τους ή όχι. Στελέχη των αρμόδιων αρχών αναμένουν την απολογία του 35χρονου την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ στην περίπτωση που ασκηθούν ποινικές διώξεις αναμένεται να υποβάλουν αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διερευνήσουν αν υπήρχαν οικονομικά «ανταλλάγματα» για την παροχή πληροφοριών ή υλικού, τουλάχιστον από την πλευρά του 56χρονου μάγειρα του πλοίου, ο οποίος υποστήριξε πως δεν «το έκανε για τα χρήματα αλλά για την πατρίδα του», εννοώντας την Τουρκία.
Από την πορεία των ερευνών, τα στελέχη των ελληνικών αρχών έχουν διαπιστώσει πως ο 56χρονος μάγειρας δεν φέρεται να έχει συμμετοχή στο περιστατικό που καταγράφηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελλόριζου. Ωστόσο, έχουν ενδείξεις, τις οποίες εξετάζουν, πως ο 35χρονος γραμματέας γνώριζε για το περιστατικό, και δεν αποκλείουν να ήξερε και τους δράστες.
Στο μεταξύ, οι έρευνες ΕΥΠ και Κρατικής Ασφάλειας ξεκινούν σχεδόν παράλληλα και ύστερα σε συνεργασία, όταν έγιναν αποδέκτες πληροφοριών από έναν παρατηρητικό στρατιωτικό, ο οποίος παραξενεύτηκε από κάποιες περίεργες και επίμονες ερωτήσεις του μάγειρα του πλοίου, που διαπίστωσε ότι ήταν Ελληνας μουσουλμάνος. Η επιτάχυνση των ερευνών και σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους είχε ως αφορμή τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού που φέρεται να είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους οι δύο κατηγορούμενοι, σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνεχίζεται η προσπάθεια ανάσυρσης δεδομένων από τους 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου. Κύριος στόχος ο εντοπισμός στοιχείων επικοινωνίας κυρίως μέσω MMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP αλλά και από κλειστές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου φέρεται να έχουν διακινηθεί χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο από κινήσεις ελληνικών πλοίων αλλά και στόχων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει τον εκβιασμό της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που φρέναρε τις κυρώσεις από την Ε.Ε.
Χριστουγεννιάτικο δώρο το εμβόλιο – Μέσα στις γιορτές η έγκριση και η διάθεσή του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr