Ο Σ. Μ. γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1985 στην Κομοτηνή. Εζησε και μεγάλωσε στο χωριό Σώστης Ροδόπης, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού. Η τοποθέτησή του στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου έγινε πριν από μερικά χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αποτέλεσμα… συναλλαγής του πατέρα του με το προξενείο της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, ο (πατέρας) Χ. Μ. βρισκόταν πολύ κοντά (ίσως και ασφυκτικά κοντά) στη σφαίρα επιρροής του τοπικού προξενείου.
«Υπηρεσίες»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2012 κλήθηκε από το προξενείο να… τρομοκρατήσει τον συγχωριανό του ιμάμη Καρά Χαλήλ Μπιλάλ, ο οποίος σήμερα είναι μουφτής Ξάνθης. Τότε ο Καρά Χαλήλ Μπιλάλ είχε τοποθετηθεί από τη μουφτεία ιμάμης στον Σώστη, αλλά δεν είχε δηλώσει… υποταγή στον ψευτομουφτή. Ετσι το πρωί της Τετάρτης 11 Απριλίου 2012 ο Χ. Μ. πήγε στο σπίτι του ιμάμη και άρχισε να τον βρίζει και να τον εκβιάζει να παραιτηθεί! Ο τότε ιμάμης και σημερινός μουφτής κατέθεσε μήνυση εναντίον του ζητώντας την ποινική του δίωξη, αλλά και αγωγή για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Αμέσως «έπεσε» πάνω του το προξενείο και στο «σύστημα» ενημέρωσης της μειονότητας, προσφέροντάς του «γη και ύδωρ» προκειμένου να αποσύρει τη μήνυση και να δηλώσει υποταγή στον μουφτή. Για την πίστη του Χ. Μ. στον ψευτομουφτή και την τυφλή υποταγή του στο τουρκικό προξενείο κανονίστηκε ο γιος του – Σ. Μ. – να διορισθεί στο προξενείο της Ρόδου. Στο νησί υπάρχει μια μικρή μουσουλμανική κοινότητα, πολλά μέλη της οποίας δεν έχουν σχέση με την Τουρκία και δεν μιλούν καν τη γλώσσα. Ο Σ. Μ. παντρεύτηκε στις 14 Αυγούστου 2013 την εκλεκτή της καρδιάς του και δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν μία κόρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας μουσουλμάνος έδειχνε (και εξακολουθεί να δείχνει) τυφλή υποταγή στις επιταγές των Τούρκων.
Εδινε… στίγμα
Ο μάγειρας του πλοίου κατηγορείται ότι στρατολογήθηκε από τον 35χρονο Σ. Μ. για να φωτογραφίζει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια να τις προωθεί στο τουρκικό προξενείο. Ο N.M. γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1968 στην Κομοτηνή. Εζησε και μεγάλωσε στο μειονοτικό χωριό Εβρίνος, στον ορεινό όγκο των Σαπών Ροδόπης. Ασχολήθηκε με τη μαγειρική και εργάστηκε σε πλοία. Από τον Μάιο εργάζεται ως μάγειρας σε πλοία της SAOS, τα οποία εκτελούν δρομολόγια Ρόδος-Καστελλόριζο. Φέρεται να στρατολογήθηκε από το τουρκικό προξενείο της Ρόδου τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη φορά που οι ελληνικές διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν μαζί του ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεπτόταν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου το Καστελλόριζο. Τότε ο ανταποκριτής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας (TRT) στη Θράκη Αχμέτ Νετζάτ εκδήλωσε ενδιαφέρον να καλύψει την επίσκεψη στο… Καστελλόριζο. Ο Νετζάτ βρίσκεται στην τουρκική σφαίρα επιρροής, για αυτό και προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ελληνικές αρχές η επιθυμία του να συναντηθεί με έναν… μάγειρα πλοίου, μόλις πάτησε το πόδι στο νησί της Ρόδου. Η επίμαχη συνάντηση «έβαλε στο κάδρο» τον 52χρονο μάγειρα, οι κινήσεις του οποίου παρακολουθούνταν έκτοτε στενά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου