Τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου θα επιχειρηθεί η ανάσυρση στοιχείων που θα αποκαλύπτουν τη δράση του συλληφθέντος. Από τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεκινήσει η έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που κατέληξε στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των δύο ελληνικής υπηκοότητας μουσουλμάνων στη Ρόδο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας. Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο συλληφθέντες έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, με τις Αρχές να ψάχνουν μυστικούς κωδικούς επικοινωνίας που θα αποτελέσουν οδηγό για τον εντοπισμό ενδεχόμενων αντίστοιχων στρατολογήσεων.
Οι απόψεις του 35χρονου για «Τουρκική Μητέρα Πατρίδα» και για μουσουλμανική μειονότητα και ανεξαρτητοποίηση της Θράκης τον είχαν βάλει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Οι έρευνες είχαν εντατικοποιηθεί από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν άγνωστοι είχαν ρίξει κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελλόριζου.
Πώς δρούσαν
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Από την πολύμηνη έρευνα ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ είχε διαπιστωθεί ότι ο 56χρονος διοχέτευε φωτογραφίες και πληροφορίες στον 35χρονο από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και πριν από ένα μήνα, χωρίς να παίρνει κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα. Είχαν γνωριστεί σε κοινωνική εκδήλωση και έδιναν συνήθως ραντεβού σε καφενεία της Ρόδου. Στα χέρια του υπαλλήλου του Τουρκικού Προξενείου φαίνεται ότι είχαν περάσει πληροφορίες που αφορούσαν την αλλαγή φρουράς στο Καστελλόριζο, τα μέλη της φρουράς και τους διοικητές της, επισκέψεις πολιτικών, καθώς και φωτογραφίες με τους κωδικούς των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή το καλοκαίρι. Ο 56χρονος είχε ενημερώσει ακόμα και για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο 35χρονος είχε ζητήσει από το μάγειρα να βιντεοσκοπεί με το κινητό του συνομιλίες στρατιωτικών, καθώς ταξίδευαν με το πλοίο στο οποίο δούλευε, το οποίο «συνδέει» ακτοπλοϊκά τη Ρόδο με το Καστελλόριζο. Τον αποδέκτη αυτών των πληροφοριών αναζητούν οι ελληνικές αρχές, που εξετάζουν ποιες ήταν οι επαφές του 35χρονου με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, αλλά και εάν υπάρχει κάποιο ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας.
Ομολόγησε
«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου», δήλωσε εννοώντας την Τουρκία ο 56χρονος μάγειρας, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Σε βάρος τόσο του ιδίου όσο και του γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου έχει σχηματιστεί δισκογραφία για κατασκοπεία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Ο 35χρονος είχε πάρει πενθήμερη προθεσμία και θα απολογηθεί κατευθείαν ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς η δικογραφία θα διαβιβαστεί σήμερα στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα: Οποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχει σκοπό να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου