Το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) που συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον περιορισμό του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, διαπιστώνει στην έρευνά του ότι οι περισσότεροι γονείς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τις διαφορετικές μορφές παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τους τρόπους πρόληψής της.
Οπως σημειώνεται στην έκθεση της ΚΜΟΠ κυρίως για τα έτη 2018-2019, τα τελευταία χρόνια ενώ ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποίηση των παιδιών είναι αυξημένος, το ποσοστό που αφορά σεξουαλική κακοποίηση είναι πολύ μικρό, αποδίδοντάς το όχι στο γεγονός ότι το φαινόμενο είναι περιορισμένο στη χώρα, αλλά αντιθέτως ότι ακόμα παραμένουν κρυφά πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
Επικαλούμενο στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, μέσα στο 2018, έγιναν 271.996 κλήσεις-καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, με μόλις το 0,3% να αφορά σεξουαλική κακοποίηση. Τα παραπάνω νούμερα παραμένουν σταθερά και την τρέχουσα χρονιά, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσα στο 2020 έχουν χειριστεί 252 υποθέσεις που αφορούσαν πορνογραφία ανηλίκων και σεξουαλική εκμετάλλευση.
Το προφίλ του κακοποιημένου παιδιού, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της ΚΜΟΠ, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κορίτσι στην ηλικία των 13-18, ενώ η αμέσως επόμενη ηλικία που δέχεται κακοποίηση κυμαίνεται μεταξύ 1-6 ετών. Το 22% των υποθέσεων που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση αφορά τον βιασμό.
Το προφίλ του θύτη είναι συνήθως άνδρας, άνω των 30 ετών, με το συντριπτικό ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 70%-90%, να βρίσκεται στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού.
Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ακόμα και στην περίπτωση της καταγγελίας, μικρός αριθμός υποθέσεων έρχεται στο φως. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, το 72% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά αρνούνται το γεγονός και μόλις το 7% περιγράφει ολόκληρη την τραυματική εμπειρία, με το υπόλοιπο συντριπτικό ποσοστό να κρύβει λεπτομέρειες της επίθεσης που δέχθηκε. Ο θυμός, ο φόβος και η ντροπή φαίνεται ότι είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και τα κάνουν να κρύψουν τα όσα πέρασαν.
Οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι κόρες είναι αυτές που προχωρούν στις καταγγελίες, σε ποσοστό 59%, ενώ μόλις σε ποσοστό 15,1% τα ίδια τα παιδιά που έχουν δεχθεί κακοποίηση προχωρούν μόνα τους στις καταγγελίες.
Η έκθεση της ΚΜΟΠ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει ελλείψεις στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να είναι ελλιπώς ενημερωμένοι για ζητήματα κακοποίησης, είτε αφορούν στην αναγνώρισή της είτε στη διαχείρισή της.
Τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων καταδεικνύουν ότι οι γονείς ενημερώνονται γι’ αυτά τα θέματα είτε από συζητήσεις με άλλους είτε μέσω διαδικτύου από έρευνες ή δημοσιεύσεις. Οι εκπαιδεύσεις μέσω των σχολείων ή συλλόγων γονέων είναι λιγότερο διαδεδομένες, με αποτέλεσμα οι γονείς να παραμένουν ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Παρότι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους, δεν γνωρίζουν όλες τις μορφές των κινδύνων με τους οποίους μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά τους, πέραν των socialmedia και του onlinechat.
Η έρευνα του STOP, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Κροατία, έδειξε πως οι γονείς χρησιμοποιούν κυρίως λειτουργίες γονικού ελέγχου στις συσκευές με τις οποίες τα παιδιά τους μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, καθώς και προγράμματα προστασίας των υπολογιστών από εξωτερικές «επιθέσεις» και ιούς. Σε έναν μικρότερο βαθμό, κάποιοι συζητούν με τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους που «κρύβει» το διαδίκτυο. Στην πλειονότητά τους, πάντως, συμφωνούν πως για να μειωθούν οι κίνδυνοι σεξουαλικής παρενόχλησης χρειάζεται μια ισχυρή στήριξη από το νομοθετικό πλαίσιο κάθε χώρας καθώς και η υλοποίηση περισσότερων εκπαιδεύσεων σε επίπεδο σχολείων.
Αριθμοί
ΤΙΤΛΟΣ: ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
93% των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης έχουν ως θύτη γνωστό της οικογένειας του παιδιού
15% των περιπτώσεων αναφέρουν ως δράστη τον πατέρα του παιδιού και 19,1% κάποιον συγγενή
72% των κακοποιημένων παιδιών θα αρνηθεί ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ μόλις 7% θα περιγράψει όλα όσα βίωσε
76% των καταγγελιών αφορούν παιδιά ελληνικής καταγωγής
79% των θυμάτων είναι κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ηγετών για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Λιανεμπόριο με… ραντεβού – Πότε ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr