Χθες το υπουργείο Εσωτερικών ανήρτησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα apografi.gov.gr τα αποτελέσματα του τελευταίου κύκλου κινητικότητας στο Δημόσιο μετά από σχετική πρόσκληση, κατά την οποία κλήθηκαν οι φορείς που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν με την υποβολή αιτημάτων είτε για μετάταξη είτε για απόσπαση.
Σημειώνεται ότι όσες θέσεις από αυτές δεν καλυφθούν με τις διαδικασίες της κινητικότητας θα προστίθενται στη λίστα των φορέων για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που καταρτίζεται κάθε χρόνο. Η κινητικότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, θα είναι το πρώτο στάδιο στελέχωσης του δημόσιου τομέα. Το δεύτερο θα είναι οι προσλήψεις. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, έμφαση θα δοθεί στην εμπειρία και την προϋπηρεσία των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν σε υπουργεία και δημόσιους φορείς. «Δεν αρκούν μόνο τα τυπικά προσόντα. Θα πρέπει να τοποθετούμε τον κατάλληλο άνθρωπο στη σωστή θέση», είχε δηλώσει ο υπουργός.
Ανάλυση χαρακτηριστικών
Κατά τη διαδικασία του α’ σταδίου και προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η διαδικασία, ζητήθηκε από τους φορείς τόσο η κατάλληλη ανάλυση των χαρακτηριστικών της προς κάλυψη θέσεως -η συμπλήρωση δηλαδή του σχετικού περιγράμματος θέσης εργασίας στον ψηφιακό οργανόγραμμα του φορέα- όσο και η αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα των αιτημάτων για την κάλυψη θέσεων του φορέα. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας ήταν η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας καθώς και η καταχώριση των στοιχείων μαζί με την κατανομή θέσεων ανά οργανική μονάδα εκ μέρους των φορέων στο ψηφιακό οργανόγραμμα.
Στον κύκλο αυτό, οι φορείς που οι θέσεις τους εγκρίθηκαν και θα δημοσιευθούν ανέρχονται σε 568 και το αντίστοιχο σύνολο θέσεων σε 12.221, με το 10% αυτών να αφορά αποσπάσεις και το 90% μετατάξεις.
Ποιοι φορείς εξαιρέθηκαν φέτος λόγω πανδημίας
Υπενθυμίζεται ότι στον φετινό κύκλο κινητικότητας ισχύουν εξαιρέσεις λόγω ιδιαίτερων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, δεν είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήματα για μετάταξη ή απόσπαση το πάσης φύσεως προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, λόγω των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Εκτός από τους υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εξαιρείται, επίσης, από την κινητικότητα και το προσωπικό των νέων Δήμων Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Σερβίων και Βελβεντού μέχρι να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις σε ποσοστό 90%.
Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στους φορείς υποδοχής και κατόπιν αξιολόγησής τους, από τα αρμόδια όργανα, θα επιλεγούν οι καταλληλότεροι για την προκηρυσσόμενη θέση.
Προσλήψεις
Η κινητικότητα πλέον συνδέεται με άμεσο τρόπο με τις διαδικασίες πρόσληψης, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολιστικού μοντέλου διαδικασιών στελέχωσης άρρηκτα συνδεδεμένων μεταξύ τους, που εξυπηρετεί, συνδυαστικά, τις ανάγκες του Δημοσίου και των υπαλλήλων και διασφαλίζει τη συνέχεια και τη συνάφεια των σχετικών αιτημάτων των φορέων. Επιπροσθέτως, με τη διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων ενισχύεται η στελέχωση των υπηρεσιών, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να αξιοποιήσουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, εμπλουτίζοντας την εργασιακή εμπειρία τους. Από τις θέσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκε περίπου το 90% αυτών, καθώς απορρίφθηκαν τα αιτήματα τα οποία δεν πληρούσαν τις εκ του νόμου προϋποθέσεις.
12.221 θέσεις
Συγκεκριμένα, για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, οι εγκριθείσες θέσεις ανέρχονται σε 12.221, και αναλύονται σε 11.228 θέσεις προς μετάταξη και 993 θέσεις προς απόσπαση. Πιο αναλυτικά, οι περισσότερες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη ή απόσπαση αφορούν σε ένα ισοδύναμο ποσοστό στα υπουργεία (κεντρικές υπηρεσίες και εποπτευόμενοι) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ α’ και β’ και τα νομικά πρόσωπα). Στους δήμους αφορά το 33% των συνολικά εγκεκριμένων θέσεων και στις περιφέρειες το 10%. Ως προς τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους, σημαντικός αριθμός θέσεων (άνω του 50%) προβλέπεται στα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και σε φορείς αυτών. Τέλος, προβλέπεται και ένας σημαντικός αριθμός θέσεων προς πλήρωση στις Ανεξάρτητες Αρχές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου