Ειδικοί, εκπρόσωποι κυβερνητικών και τοπικών φορέων τοποθετούνται επί καθημερινής βάσεως για το πότε πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, οι ημερομηνίες μεταβάλλονται συνεχώς και η διάσταση απόψεων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας προκαλούν αβεβαιότητα.
Η γενική γραμματέας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κ. Αναστασία Γκίκα σε δηλώσεις (OPEN) υπογράμμισε ότι «καθαρή εικόνα» για τη λήψη της απόφασης θα υπάρχει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Την ίδια άποψη υποστήριξε και η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ενώ η υπουργός Νίκη Κεραμέως δεν διευκρίνισε αν τα σενάρια για περικοπή των διακοπών των Χριστουγέννων ευσταθούν.
Οσον αφορά τις ημερομηνίες, μέχρι στιγμής έχουν επικρατήσει αυτές για τις 7 ή 14 Δεκεμβρίου, όμως οι ειδικοί φαίνεται ότι έχουν αντίθετη άποψη. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας εκτίμησε ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν στις 7 του Δεκέμβρη, στηρίζοντας την εκτίμησή του στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μία ακόμη πιο τολμηρή πρόταση έκανε η αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε την άποψη τα σχολεία να ανοίξουν τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι αν και στα παιδιά η μεταδοτικότητα είναι χαμηλή, το πρόβλημα επικεντρώνεται στους γονείς και τους παππούδες που θα κυκλοφορούν για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τα Φώτα. «Παρότι οι επιδημιολόγοι είναι αυτοί που θα κάνουν τις εισηγήσεις τους, η άποψή μου είναι ότι σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία, ανεξάρτητα από τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι δεν υπάρχει υψηλή μετάδοση στα σχολεία, δυστυχώς θα αρχίσει και πάλι η κινητικότητα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και αυτό δεν είναι καλό», ανέφερε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου