Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανάρτησε στο προφίλ του στο facebook την ανάλυση του φαινομένου που έχει ξεκινήσει και πλήττει ήδη τη χώρα από τα δυτικά αναφέροντας πως «αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη δύο πελώρια ατμοσφαιρικά βουνά που θα υψωθούν στο δυτικά νοτιοδυτικά και ανατολικά βορειοανατολικά άκρα της Γηραιάς ηπείρου».
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΕΛΩΡΙΑ “ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ” ΒΟΥΝΑ
Με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα αποχαιρετήσουμε τον Νοέμβριο αλλά και θα κυλήσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη δύο πελώρια ατμοσφαιρικά βουνά που θα υψωθούν στο δυτικά νοτιοδυτικά και ανατολικά βορειοανατολικά άκρα της Γηραιάς ηπείρου (πρώτος επισυναπτόμενος χάρτης).
Πρόκειται για τον Αζορικό και Σιβηρικό αντικυκλώνα αντίστοιχα. Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενες αναλύσεις μας, με τον όρο αντικυκλώνα εννοούμε ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που αν το κοιτάζαμε στις τρεις διαστάσεις θα φαινόταν σαν ένα πελώριο βουνό με την βάση του στην επιφάνεια της γης και την κορυφή του να φτάνει αρκετά χιλιόμετρα σε ύψος μέσα στην ατμόσφαιρα. Οι ονομασίες προκύπτουν από τις περιοχές που αναπτύσσονται αυτά τα συστήματα καιρού. Ο μεν Αζορικός αντικυκλώνας αναπτύσσεται στις Αζόρες νήσους μέσα στον Ατλαντικό ωκεανό δυτικά της Πορτογαλίας, ο δε Σιβηρικός στην περιοχή της Σιβηρίας. Ο μεν Αζορικός αντικυκλώνας είναι συνδεδεμένος με τον καλό καιρό (θερμός αντικυκλώνας) ο δε Σιβηρικός με τον κακό και ψυχρό καιρό (ψυχρός αντικυκλώνας).
Παρατηρώντας τον πρώτο επίσυναπτόμενο χάρτη παρακολουθούμε με τα μαύρα βέλη την ροή του ατμοσφαιρικού αέρα ο οποίος κινείται στην κοιλάδα που σχηματίζουν αυτά τα δύο ατμοσφαιρικά βουνά τροφοδοτώντας σχεδόν όλη την Ευρώπη με ψυχρό αέρα μιας και όπως φαίνεται από τα βέλη οι αέριες μάζες μας έρχονται από τα βόρεια βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης. Με την μπλε καμπύλη απεικονίζεται μέρος του πλανητικού κύματος που καθοδηγεί τις κακοκαιρίες στην επιφάνεια.
Έτσι λοιπόν διαδοχικές κακοκαιρίες θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες (δεύτερος επισυναπτόμενος χάρτης όπου με το γράμμα “Χ” απεικονίζονται τα βαρομετρικά χαμηλά – κακοκαιρίες) δίνοντας πολλές και επικίνδυνες βροχές – καταιγίδες, πολύ ισχυρούς ανέμους, τσουχτερό κρύο με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια ακόμη και χιόνια όχι μόνο στα βουνά αλλά πιθανόν και χαμηλά στη βόρεια Ελλάδα. Είναι ο τύπος καιρού που “φορτώνει” τα χιονοδρομικά μας κέντρα με πολύ χιόνι και τον υδροφόρο ορίζοντα με πολλά νερά που ελπίζουμε να μην συνοδευτούν με προβλήματα.
ΔΥΟ “ΚΥΡΙΑ” ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Σαλαμίνα: «Τον είδα τον οδηγό» - Τι λέει μάρτυρας για τη διπλή δολοφονία το 2011 [βίντεο]
Για τη νέα εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας θα μπορούσαμε να επισημάνουμε δύο κύματα κακοκαιρίας. Το πρώτο που έχει ήδη ξεκινήσει να μας απασχολεί από τα δυτικά και που θα ολοκληρώσει τη δράση του μέσα στην Τρίτη, ενώ ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει μεσοβδόμαδα. Και τα δύο κύματα κακοκαιρίας φαίνεται πως θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, δηλαδή πολλά νερά με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πολλά χιόνια στα βουνά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1500 μέτρα και πάνω) πρόσκαιρα και σε πεδινές ημιπεδινές περιοχές στα βόρεια βορειοανατολικά της χώρας μας, τους δυνατούς ανέμους καταπεριόδους αλλά και το έντονο κρύο με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια.
Περιοχές που θα μπορούσαμε να επισημάνουμε για ενδεχόμενο προβλημάτων είναι το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο, τα ανατολικά και νότια παράλια του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας και τα βορειοανατολικά τμήματα.
Στον τρίτο επισυναπτόμενο χάρτη μπορείτε να δείτε με τους χρωματισμούς τις βροχοπτώσεις που περιμένουμε μέρα με τη μέρα. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.
Συστήνω να παρακολουθείτε καθημερινά τα δελτία καιρού και σε καμία περίπτωση να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής φίλες και φίλοι μου!
Εμβόλιο – Κορωνοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού όλων των Ελλήνων – Τα πώς και τα πότε
Ροζ σκάνδαλο στην British Airways: Αεροσυνοδός προσφέρει τις «υπηρεσίες» ακόμα και εν ώρα πτήσης
Πάνω από 5 εκατ. έλεγχοι σε 204 μέρες από την ΕΛ.ΑΣ. – Τι δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ε.Τ.