Το πρόβλημα ξεκινά από το 2017 όταν οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας υποχρεώθηκαν να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών, χωρίς όμως να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο σύστημα, έγινε ξεκάθαρο ότι οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ακοής, θα έπρεπε να περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την επιδότηση που δικαιούνται από το κράτος για να αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2017 να μειωθεί σημαντικά η χρήση ακουστικών από ασθενείς, όχι όμως γιατί μειώθηκαν οι ανάγκες τους αλλά επειδή υπήρχε πρόβλημα με το νέο σύστημα και αρκετοί αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν τα ακουστικά.
Ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας έστειλε επιστολή στον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ζητώντας να παραμείνει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους (2018) που αφορά τον κλάδο τους, στο ύψος των προηγούμενων ετών, ήτοι γύρω στα 9 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η μειωμένη εικόνα των δαπανών για το 2017 ήταν πλασματική μιας και οφειλόταν στις ελλείψεις του νέου συστήματος του δημόσιου Οργανισμού.
Ο ΕΟΠΥΥ όμως όχι μόνο δεν εισάκουσε την έκκληση των ακοοπροθετιστών αλλά προχώρησε και στη… μείωση του προϋπολογισμού τους για το έτος 2018 σχεδόν στο μισό! Επίσης, ενώ για το 2017, η υπέρβαση της δαπάνης (clawback) θα αναζητούνταν από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, για το 2018, το σύστημα άλλαξε και την «επιστροφή» την επιβαρύνθηκαν οι εισαγωγείς των προϊόντων.
Σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα που απειλούσε με οικονομικό αφανισμό τον κλάδο, ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας απευθύνεται και πάλι στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ (με επιστολή στις 26 Ιουλίου 2018), ακολούθως στην τότε υφυπουργό Μακεδοίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου (με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2018) και έπειτα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με παραλήπτες μεταξύ άλλων τον υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη (με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2018). Και όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση!
Τι ζητά ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας
Αντίστοιχη ενημέρωση γίνεται και προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν αλλάζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περσινού Ιουλίου και αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο ο κ. Βασίλης Κικίλιας με υφυπουργό τον κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Άπαντες ομονοούν ότι είναι δίκαιο το αίτημα και θα πρέπει να υπάρξουν ο κατάλληλες διορθώσεις, αλλά επί της ουσίας κανείς δεν πράττει τα δέοντα ώστε να λυθεί το ζήτημα. Αυτό που κυρίως ζητά ο Σύλλογος των ακοοπροθετιστών είναι:
- Να επανέλθει ο προϋπολογισμός του 2018, και αν δεν είναι εφικτό λόγω αλλαγής ημερολογιακού έτους, να ενισχυθεί από ανακατανομή μη χρησιμοποιούμενου προϋπολογισμού από άλλη κατηγορία, για τα ακουστικά βαρηκοΐας στα 9 εκατομμύρια ευρώ.
- Να δημιουργηθεί ξεχωριστή κατηγορία για τους επεξεργαστές κοχλιακών εμφυτευμάτων και τα αναλώσιμά τους με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.
- Σε περίπτωση που δεν γίνει ξεχωριστή κατηγορία για τους επεξεργαστές κοχλιακών εμφυτευμάτων, τότε ο προϋπολογισμός για τα ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει να γίνει 10.200.000 ευρώ.
Θετική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ στα χαρτιά
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2019, όταν ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Θεοφάνης Ρηγάτος απαντά ότι έχει προβλεφθεί διόρθωση του προϋπολογισμού του 2018 (σύμφωνα με την παράγραφο 4 της Υπουργικής Απόφασης Αρ. ΕΑΛΕ/Η.Π 94193, ΦΕΚ 6140/Β’.31-12/2018.).
Παρ’ όλα αυτά, μόλις τον περασμένο Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ ζητάει από όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας το συνολικό ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ ως clawback, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για το 2018 ήταν μικρότερος.
Κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό
Άπαντες ομονοούν ότι οι ακοοπροθετιστές έχουν απόλυτο δίκιο, αλλά κανείς δεν κάνει ένα βήμα παραπάνω για την επίλυση του ζητήματος, με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει στο σημείο τα μέλη του κλάδου να καλούνται να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τα 4 εκατομμύρια ευρώ που όμως δεν έχουν εισπράξει και προφανώς δεν έχουν και να τα δώσουν.
Οπότε, εάν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου δεν διευθετηθεί το ζήτημα θα αναγκαστούν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, δεσμεύοντας επί της ουσίας της επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια, όπως προβλέπει η νέα κείμενη νομοθεσία χωρίς να έχουν έσοδα.
Από το Υπουργείο Υγείας, παρά το γεγονός ότι άπαντες παραδέχονται πως θα πρέπει να αποκατασταθεί το πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τις 200 και πλέον επιχειρήσεις του εν λόγω σημαντικού κλάδου υγείας ακόμη δεν έχει υπάρξει λύση και όλοι ελπίζουν σε μία παρέμβαση της τελευταίας στιγμής για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή.
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 121 νεκρούς και 606 στις ΜΕΘ – 1.747 νέα κρούσματα
Ιστορίες συνομωσίας για τις συνθήκες θανάτου του Μαραντόνα – Οι αντικρουόμενες καταθέσεις