Το φετινό ραντεβού με τις… διακρίσεις είχε κλειστεί τον Ιούλιο στο ιστορικό Μπαθ του Λονδίνου. Έξι Έλληνες μαθητές από όλη τη χώρα –ύστερα από επτά μήνες εντατικού διαβάσματος και εξαντλητικών συμμετοχών σε εθνικούς διαγωνισμούς- βρέθηκαν στην 65 η Διεθνή Μαθητική Ολυμπιάδα για να ανταγωνιστούν συνομήλικους τους από 108 χώρες σε έναν απαιτητικό παγκόσμιο διαγωνισμό που διήρκησε δύο ημέρες.
Η παρουσία τους επιβεβαίωσε το σημαντικό έργο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία εδώ και δεκαετίες συνοδεύει τους άριστους στα Μαθηματικά σε διεθνείς διαγωνισμούς και πάντα επιστρέφει με διακρίσεις.
Φέτος η συμμετοχή από ξένες χώρες έσπασε κάθε ρεκόρ και η ελληνική αποστολή πέτυχε μία εντυπωσιακή επίδοση καθώς και οι έξι Έλληνες μαθητές –οι οποίοι ξεχώρισαν νωρίτερα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στα Μαθηματικά, μεταξύ 12.000 μαθητών που συμμετείχαν- έφεραν στην χώρα ισάριθμα μετάλλια: ένα χρυσό, δύο αργυρά και τρία χάλκινα.
«Πρόκειται για παιδιά που είναι ταλέντα στα Μαθηματικά, κυρίως όμως αγαπούν το αντικείμενο». Αυτό υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Ανάργυρος Φελλούρης, ο οποίος συνοδεύει σταθερά την ελληνική αποστολή σε βαλκανικούς και διεθνείς διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός στα Μαθηματικά διεξάγεται από το 1934 και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία έχει καταφέρει να φέρει τους Έλληνες μαθητές ενώπιον μαθητών από χώρες που διαπρέπουν σταθερά σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και να τους ανταγωνιστούν επάξια.
Φέτος, η Ελλάδα βρέθηκε στην 27 η θέση μεταξύ 108 χωρών απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση της χώρας. Οι επιδόσεις μάλιστα μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχουν φέρει στην 7 η θέση, ενώ στην Ευρώπη κατατάσσεται στην 11 η θέση.
«Τα παιδιά μας έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο διαβάζοντας καθημερινά και οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει ήδη από το Γυμνάσιο να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς όπως οι Βαλκανιάδες, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν εμπειρία και ικανότητα στο αντικείμενο», σημειώνει ο κ. Φελλούρης.
Πράγματι, κάποιοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ο Ορέστης Λιγνός από τα Εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία, ο οποίος συμμετέχει εδώ και 10 χρόνια σε βαλκανικούς και διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. Φέτος έλαβε το αργυρό μετάλλιο.
Ένας ακόμα «έμπειρος» από διεθνείς διαγωνισμούς είναι ο Γιάννης Γαλαμάτης, απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γιος του Δημήτρη Γαλαμάτη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. «Από μικρός συμμετείχα σε διαγωνισμούς, όμως από την Γ’ Γυμνασίου ξεκίνησα πιο συστηματικά», εξηγεί στον «Ε.Τ.».
Ο Γιάννης Γαλαμάτης πέτυχε έναν ακόμα άθλο, καθώς την ίδια χρονιά που συμμετείχε στηνπροετοιμασία για τον διεθνή μαθηματικό διαγωνισμό, ήταν υποψήφιος και στην πιο
«σκληρή» μάχη, στην οποία ρίχνονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου κάθε χρόνο, τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Και πέτυχε διπλή «επιτυχία», επιστρέφοντας με ένα χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διεκδικεί την εισαγωγή του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πλέον θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε διεθνείς διαγωνισμούς φοιτητών, όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.», ενώ το ίδιο σκέφτεται να κάνει και ο 17χρονος Ορέστης, ο οποίος σημείωσε ότι στο μηχανογραφικό του δήλωσε αποκλειστικά μία σχολή, το Μαθηματικών Αθηνών.
Ο κ. Φελλούρης εξηγεί ότι τα παιδιά που έδιναν φέτος πανελλήνιες έκαναν διπλό αγώνα και είχαν μεγαλύτερη κούραση, όμως και πάλι κατάφεραν να διακριθούν χάρη στην αγάπη τους για τα Μαθηματικά.
Το χρυσό μετάλλιο το έλαβε ο Κυριάκος Τσουρέκας, μαθητής στη Σχολή Μωραΐτη στην Β’ Λυκείου. «Συμμετέχω σε αυτούς τους διαγωνισμούς από την Ε’ Δημοτικού και ήθελα πάντα να πάω σε έναν διεθνή διαγωνισμό. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία, μοναδική, που μου έδωσε την ευκαιρία να δω μαθητές απ’ όλα τα σημεία του κόσμου», αναφέρει στον «Ε.Τ.». Την τυχερή ελληνική εξάδα, συμπλήρωσαν ο Σωκράτης Ηλιάδης από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, ο Διονύσης Πετράκης από το Γενικό Λύκειο Κανήθου (χάλκινο μετάλλιο και οι δύο) και ο «Βενιαμίν» της αποστολής, ο Νεκτάριος Ραφαήλ Μπερκουτάκης, ο μοναδικός μαθητής της Α’ Λυκείου από το 3 ο Γενικό Λύκειο Πύργου, ο οποίος έλαβε αργυρό μετάλλιο.
Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής
Τσουρέκας Κυριάκος Σχολή Μωραΐτη
Χρυσό Μετάλλιο
Λιγνός Ορέστης Εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία
Αργυρό Μετάλλιο
Μπερκουτάκης Νεκτάριος Ραφαήλ 3 ο Γενικό Λύκειο Πύργου
Αργυρό Μετάλλιο
Ηλιάδης Σωκράτης Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων Χάλκινο Μετάλλιο
Γαλαμάτης Ιωάννης Πειραματικό Σχολείο Παν/μίου Θεσ/νίκης
Χάλκινο Μετάλλιο
Πετράκης Διονύσιος Γενικό Λύκειο Κανήθου
Χάλκινο Μετάλλιο