Ανάμεσα σε αυτούς που οι δικαστές με την απόφασή τους «πέρασαν χειροπέδες» είναι σύσσωμο το διευθυντήριο της οργάνωσης, που έχει καταδικαστεί σε ποινές 13 ετών και άνω (πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, που του επεβλήθη ποινή 10 ετών). Ο πρώην βουλευτής Σερρών ήταν και ο μόνος από την ηγετική ομάδα που ήταν παρών στο ακροατήριο κατά την ανακοίνωση της απόφασης, όπως και άλλοι επτά που κρίθηκαν κρατούμενοι.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η Μάγδα Φύσσα κατέρρευσε και ξέσπασε σε λυγμούς μετά την ανακοίνωση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη και αμέσως έπεσε στις αγκαλιές των δικών της ανθρώπων. Η συγκίνηση ήταν παραπάνω από έκδηλη συνολικά στην πλευρά των θυμάτων: οικογένειες, συγγενείς, φίλοι και δικηγόροι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
Ταυτόχρονα, ισχυρή αστυνομική δύναμη πλησίασε τους παρόντες κατηγορούμενους και πέρασε χειροπέδες σε οκτώ από αυτούς, οδηγώντας τους προσωρινά σε χώρο φύλαξης εντός του Εφετείου και κατόπιν στη ΓΑΔΑ, όπου μετάγονταν σταδιακά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες. «Μέσα οι φασίστες, δολοφόνοι» και «ο Παύλος ζει» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Οσοι από τους τριάντα εννέα συνολικά που κρίθηκαν κρατούμενοι παραδοθούν ή συλληφθούν, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών σήμερα το πρωί και από εκεί στις φυλακές.
Ηταν στιγμές ανακούφισης για την Μάγδα Φύσσα που έδινε ανελλιπώς το «παρών» όλα αυτά τα χρόνια στη δίκη: «Δεν ξέρω εάν δικαιώνεται ο Παύλος. Μακάρι να ήταν εδώ να το έλεγε ο ίδιος. Μακάρι να ήταν ένα από τα θύματα που χτύπησαν και σακατέψανε. Ας ήταν εδώ να μπορούσε να πει εκείνος. Δεν είναι εδώ όμως ο Παύλος. Αρα δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο. Η δικαίωση είναι για εμάς, γι’ αυτό τον κόσμο που αγωνίστηκε για να αποδείξει ότι όντως είναι μια εγκληματική οργάνωση κάτω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος» είπε και ευχαρίστησε τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.
Με δάκρυα στα μάτια η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, δήλωσε πως «η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Το διακύβευμα δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου, του Ρουπακιά, αυτού που μαχαίρωσε. Ηταν η ποινική καταδίκη αυτών που εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του Ρουπακιά. Και με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη».
«Η 22α Οκτωβρίου του 2020 είναι ημέρα Δικαιοσύνης, είναι η μέρα που τελείωσε η δική μετά από 5,5 χρόνια και δύο ημέρες, και 465 συνεδριάσεις. Η απόφαση ήταν ανάλογη και δίκαιη σύμφωνα με τη βαρύτητα των αδικημάτων. Η προσπάθεια νομιμοποίησης του ναζισμού δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό, μαζί με το αντιναζιστικό κίνημα, της έβαλε ταφόπλακα», δήλωσε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης.
Παρά τις επιεικείς ποινές που επιβλήθηκαν στους εγκληματίες ναζί, η οδήγηση των περισσότερων από αυτούς στις φυλακές δικαιώνει τα θύματα των εγκληματικών τους πράξεων και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου του λαού μας», σημείωσε ο Μάνος Μαλαγάρης, εκ μέρους των δικηγόρων των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Ετσι, η δίκη σε πρώτο βαθμό έφτασε στο τέλος της, όντας τελικά η μεγαλύτερη χρονικά δίκη της Ιστορίας. Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε πως «λύεται η συνεδρίαση» μετά από πεντέμισι χρόνια δικασίμων στο Εφετείο της Αθήνας και στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου κατέθεσαν εκατοντάδες μάρτυρες, για διάφορες επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής. Αναγνώστηκαν δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων από τα κατασχεθέντα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορουμένων και άλλα ευρήματα της Αστυνομίας. Απολογήθηκαν και οι εξήντα οκτώ κατηγορούμενοι, από τους οποίους πενήντα επτά συνολικά κρίθηκαν ένοχοι – πενήντα ένας από αυτούς ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Τα συναισθήματα ήταν έντονα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης – ήταν μία από τις πιο φορτισμένες που έχουν διεξαχθεί στα χρονικά. Τα πρώτα χρόνια δεν έλειπαν και οι εντάσεις, ειδικά όταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έδιναν το «παρών» στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις φωνές ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά να φωνάζουν στη Μάγδα Φύσσα «πού είναι τώρα ο Παύλος;», αλλά και την επίθεση σε μάρτυρες κατηγορίας στον περιβάλλοντα χώρο των φυλακών;
Οπως όλες οι μεγάλες δίκες, έτσι και αυτή σε πολλές στιγμές της είχε πρωταγωνιστές: είτε τους κατηγορουμένους είτε τους μάρτυρες είτε τους συγγενείς των θυμάτων. Στις τελευταίες μέρες της διαδικασίας, όμως, οπότε κορυφώθηκε το ενδιαφέρον λόγω των αποφάσεων, οι προβολείς στράφηκαν στους παράγοντες της έδρας: την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.
Οι παρατηρήσεις της δικαστού προς την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της καθότι είναι νομικά ελλιπής και οι απαντήσεις της κ. Οικονόμου προς όλους τους επικριτές της (μεταξύ αυτών και τους δικηγόρους Πολιτικής Αγωγής) «χρωμάτισαν» τη δίκη, εν αναμονή και της διεξαγωγής του δεύτερου βαθμού, όπου οι καταδικασθέντες θα διεκδικήσουν καλύτερη ποινική μεταχείριση.
Τίτλοι τέλους για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Τι ισχύει για τον χρόνο φυλάκισης
Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Κρύβεται ο Χρήστος Παππάς – Δεν θα παραδοθεί στην αστυνομία
Από την έντυπη έκδοση