Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί οπότε και θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους επί των ελαφρυντικών οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Στη συνέχεια οι δικαστές θα αποσυρθούν και όταν επανέλθουν στην έδρα με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά θα καθορίσουν, ουσιαστικά, το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες. Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών αυτόματα οδηγεί σε μείωση ποινών.
Το δικαστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.
Αν και αρχικά δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην συνέχεια η Αδαμαντία Οικονόμου προχώρησε στην αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, πρότεινε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου ( όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:
– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα
– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως τη δολοφονία Φύσσα.
Η πρόταση της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αρχικά η εισαγγελέας στη σύντομη αγόρευσή της πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για την 7αδα των στελεχών της Χρυσής Αυγής , που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ενέργειας.
Κακοκαιρία Alexandros: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης - Οι νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
«Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας», ανέφερε η εισαγγελέας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν ως οργάνωση για να διαπράττουν ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω για μια τέτοια οργάνωση που εκρίθη κατά αυτό τον τρόπο παράνομη; Προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα υπόλοιπα ελαφρυντικά
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Η Εισαγγελέας, δέχθηκε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής , Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτσης.
Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους .
Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.
Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.
Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.
Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.
Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.
H καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή φαίνεται πως φωτογραφίζει φυλακές Κορυδαλλού. Το κατηγορητήριο είναι σαφές και προσδιορίζει ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε με πολιτικό σχεδιασμό και καθοδήγηση για την ενορχήστρωση των εγκλημάτων της.
Πώς σχολιάζουν στον «Ε.Τ.» νομικοί την απόφαση του Δικαστηρίου
Κόλαφος στην εισαγγελική πρόταση
«Η απόφαση είναι ύψιστης σημασίας, στηρίχθηκε στο πελώριο ενοχοποιητικό αποδεικτικό υλικό που κανείς δεν μπορούσε να αγνοήσει και εξέφρασε το περί δικαίου αίσθημα του λαού, η άγρυπνη παρουσία του οποίου εξουδετέρωσε δισταγμούς, ερωτήματα και το φόβο» αναφέρει ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. [Διαβάστε εδώ την συνέχεια]
Η πρώτη, μεγάλη δικαίωση
«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική. Το δικαστήριο δίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση» αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων.[Διαβάστε εδώ την συνέχεια]
Αποδοκιμασία από κοινωνία, καταδίκη από το δικαστήριο
Στις τελευταίες εκλογές καταδικάστηκε από το λαό η Χρυσή Αυγή ως πολιτικό κόμμα. Καταδικάστηκε κυρίως για την πρακτική του, τη ρητορική και την εικόνα που εμφάνισαν οι βουλευτές του στο Κοινοβούλιο και τα μέλη και οι οπαδοί του στους δρόμους αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος Επίτιμος πρόεδρος ΣτΕ και πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα [Διαβάστε εδώ την συνέχεια]
Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει
«Η σημερινή ιστορική δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με την ισχύ και τη βαρύτητα μιας ποινικής καταδίκης, τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής» αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του ΔΣΑ. [Διαβάστε εδώ την συνέχεια]
Η απόφαση δημιουργεί νομικό προηγούμενο
«Είναι μία ιστορική απόφαση η οποία δημιουργεί όχι μόνο πολιτικό, αλλά και νομικό προηγούμενο» αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς. [Διαβάστε εδώ την συνέχεια]
Αυτά τα ελαφρυντικά ζητούν οι καταδικασθέντες
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε….» τόνισε ο συνήγορος του συμπληρώνοντας ότι ο εντολέας του έχει «τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε…» «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μετά την απόφαση για το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» τόνισε.
Αναφερόμενος στο ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».
Και κατέληξε η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου: «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».
H υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Ακόμη, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Μιχάλη Αρβανίτη και Παναγιώτη Ηλιοπουλου αιτήθηκαν, κατά περίπτωση, την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Συγκεκριμένα ,η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς όπως αναφέρθηκε , υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Τα ίδια ελαφρυντικά ζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης να αναγνωριστούν και στον Γιώργο Γερμενή ο οποίος είναι ένας από τους επτά που καταδικάστηκαν για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης
Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο« και είχε άριστη διαγωγή.
Για την Ελένη Ζαρούλια ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. «Είναι μητέρα ενός παιδιού, δεν έδωσε ποτέ αφορμή έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλες οι δραστηριότητες της είναι σύννομες», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της. «Ποτέ δεν ζήτησε οποιαδήποτε αντάλλαγμα. Η κυρία Ζαρούλια βρέθηκε εδώ μόνο για μια ομιλία της στη Βουλή» τόνισε ακόμη η υπεράσπιση της συζύγου του Νικ. Μιχαλολιάκου. Επίσης ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη που κρίθηκε ένοχος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.
«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος ζήτησε και αυτός τα ίδια ελαφρυντικά με τους συγκρατούμενούς του στην ιστορική δίκη.
«Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.
Εγκληματική Οργάνωση η Χρυσή Αυγή: Ποιες ποινές προβλέπονται – Πώς συνεχίζεται η διαδικασία
Μαρία Λεπενιώτη: Αυτή είναι η δικαστής που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr