Περίπου 2.000 μετανάστες απειλούν τους υπόλοιπους ότι αν πάνε στη νέα δομή τότε θα τους σκοτώσουν ή θα ξαναβάλουν φωτιά, με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να διοργανώνει επικοινωνιακή εκστρατεία για να ανταπαντήσει στις ψευδείς πληροφορίες, τις απειλές και το κλίμα τρομοκράτησης που επιχειρείται.
Την ίδια ώρα, μέσα από τις στάχτες της Μόριας επιχειρείται να δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα. Σε χρόνους που δεν θυμίζουν με τίποτα την ελληνική πραγματικότητα, μόλις 10 μέρες από την καταστροφή του Κέντρου, η Υπηρεσία Ασύλου είναι έτοιμη, έχει απλώς να εκκινήσει τις συνεντεύξεις, αλλά και να τις κάνει με πρωτοποριακό τρόπο μέσω τηλεσυνεντεύξεων. Από την ερχόμενη Δευτέρα για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οι συνεντεύξεις για την Υπηρεσία Ασύλου θα γίνονται μέσω υπολογιστή εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ασφάλεια για τους εργαζομένους και τους αιτούντες άσυλο, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Οπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, όλα τα ραντεβού έχουν ακυρωθεί και πλέον θα προγραμματίζονται τα ραντεβού όσων διαμένουν μέσα στη νέα δομή. Για τα νέα ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, και τα τρία μέρη (ο αιτών, ο χειριστής και ο μεταφραστής) θα βρίσκονται ο καθένας σε διαφορετικά σημεία αποτρέποντας συγχρωτισμό, με την εξέταση όμως του αιτήματος να γίνεται κανονικά και εξαιρετικά γρήγορα. Χωρίς καμία χρονοτριβή, οι αποφάσεις θα εκδίδονται άμεσα μέσα σε λίγες μέρες. Πέρυσι σχεδόν την αντίστοιχη περίοδο χρειάζονταν μήνες, μπορεί και χρόνο, για να ολοκληρωθούν η συνέντευξη και η έκδοση απόφασης.
Το ζήτημα της εξέτασης είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για την αποσυμφόρηση των νησιών. Ο λόγος που τα ΚΥΤ των 5 νησιών είχαν ασφυκτικά γεμίσει ήταν ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας να εξεταστούν γρήγορα τα αιτήματα ασύλου και να ξεκαθαρίσει αν το άτομο αυτό είναι πρόσφυγας και άρα φύγει για την ενδοχώρα ή αν πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία όπως όριζε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
«Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της νέας προσωρινής δομής στο Πεδίο Βολής για τη μετεγκατάσταση μέσα στην εβδομάδα συνολικά έως 12.000 αιτούντων άσυλο. Ηδη, έχουν τοποθετηθεί σκηνές με 5.000 κρεβάτια και στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί στη νέα δομή -η οποία έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας- το σύνολο των ατόμων που πριν διέμεναν στη Μόρια», ανέφερε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
«Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Οταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική. Υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες -για να δανειστώ τη φράση του πρωθυπουργού-, που σχετίζονται και με τη φωτιά που μπήκε. Η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει», όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει», κατέληξε.
Ευρωπαϊκή βοήθεια
Επειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, η Ελλάδα ζήτησε περαιτέρω βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Ανταποκρινόμενες άμεσα, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία προσέφεραν εκατοντάδες σκηνές, κουβέρτες, χειμερινό εξοπλισμό και υπνόσακους.
Η νέα στήριξη έρχεται να προστεθεί στη βοήθεια που έχουν αποστείλει η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία από τον Απρίλιο και η οποία περιλαμβάνει μονάδες στέγασης, υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη προσωπικής υγιεινής, τέσσερις ιατρικούς οικίσκους και έναν ιατρικό σταθμό. Επιπλέον, ανταποκρινόμενα σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια της Ε.Ε. στις αρχές Μαρτίου, 17 κράτη-μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr