Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα: πολλοί θυμούνται το περιστατικό με τους φαντάρους στην Κόνιτσα, τον Μάρτιο του 2018, που γελώντας πέταξαν ένα σκυλί από τον γκρεμό, το οποίο μάλιστα τράβηξαν σε βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου: η ποινή που επεβλήθη ήταν δέκα μήνες με αναστολή. Αλλο ένα περιστατικό που είχε δει το φως της δημοσιότητας ήταν η περίπτωση ενός άνδρα στο Κολωνάκι που κρατούσε έγκλειστα επί χρόνια δεκάδες ζώα στο διαμέρισμά του, υπό άθλιες συνθήκες. Το δικαστήριο επέβαλε ένα χρόνο με αναστολή – στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε, ο κατηγορούμενος έκανε έφεση και απαλλάχθηκε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.
Ο νόμος
Στα ελληνικά δικαστικά χρονικά δεν έχει μπει ποτέ κανείς φυλακή για περιστατικό θανάτωσης ζώου. Ο νόμος 4039/12 που ορίζει τα της προστασίας των ζώων προβλέπει ποινές έως πέντε έτη για τους παραβάτες, καθώς και πρόστιμο έως 30.000 ευρώ, ωστόσο οι φορές που η ποινή έχει ξεπεράσει τα δύο έτη είναι μετρημένες στα δάχτυλα – και πάντα με αναστολή.
Τροποποίηση στον νόμο, το 2017, έδωσε τη δυνατότητα στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται ως πολιτική αγωγή, κάτι που έχει δώσει τη δυνατότητα να… εκπροσωπούνται στο δικαστήριο και τα αδέσποτα ζώα, ενώ μέχρι τότε αυτό δεν ήταν δυνατό. Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων ωστόσο επιμένουν πως επιβάλλονται ποινές-χάδι για τους δράστες. Η κ. Ζωή Μπακέλα, ταμίας του φιλοζωικού σωματείου Κύμης – Αλιβερίου και πρόεδρος της νεοσύστατης οργάνωσης στη Σίφνο «Sifnos for Animals», αναφέρει: «Πριν από –περίπου- ένα χρόνο, στους Αγ. Αποστόλους, ένας άνδρας σκότωσε με φρικτό τρόπο ένα αδέσποτο γατάκι 3 μηνών μέσα στην αυλή του, χτυπώντας το μανιωδώς με το ρόπαλο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η γειτόνισσά του, η οποία βλέποντας την κτηνωδία έπαθε σοκ. Ειδοποίησε την Αστυνομία και σαν σωματείο κάναμε καταγγελία στην Εισαγγελία Χαλκίδας. Εκτοτε δεν έχουμε κληθεί για κατάθεση», αναφέρει.
«Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν σκεφτούμε πως οι περιπτώσεις που ερευνώνται από τις Αρχές αποτελούν τη μειοψηφία», αναφέρει η κ. Μαίρη Σούρμπη, δικηγόρος, που έχει ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις κακοποίησης ζώων. «Συνήθως οι πολίτες δεν καταγγέλλουν καν τα περιστατικά στην Αστυνομία γιατί φοβούνται να μην μπλέξουν».
Φρίκη προκάλεσε το περιστατικό με το σκυλί που βρέθηκε κρεμασμένο (!) πάνω σε δέντρο στο Ρισβάν Μετόχι στο Ρέθυμνο, πριν από ένα μήνα. Παρά τις δραματικές εκκλήσεις του σωματείου «Νοιάζομαι» προς τους πολίτες να καταγγείλουν όσα γνωρίζουν, μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανείς στην Αστυνομία.
Στις 20/9/2018, στη Γέργερη Ηρακλείου, ένας περαστικός βρήκε μία σκυλίτσα και τα εννέα κουτάβια της μέσα σε ένα αναμμένο φούρνο, με πέτρες μπροστά στην πόρτα για να μην μπορούν να βγουν! Πρόλαβε να σώσει τα επτά κουτάβια, μαζί με τη μητέρα τους, με βαριά εγκαύματα. Ωστόσο, πολλοί είναι οι πολίτες που δεν σιωπούν και καλούν την Αστυνομία, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση: Σύμφωνα με την κ. Σούρμπη «πολλές φορές -όχι πάντα βέβαια- υπάρχει έλλειψη συνεργασίας, όπως αστυνομικοί που αδιαφορούν, θεωρώντας το έγκλημα μη σημαντικό. Αλλες φορές για το θέμα υπάρχει άγνοια του νόμου, μου έχει τύχει να με ρωτούν αστυνομικοί εάν η εγκατάλειψη ζώου είναι ποινικό αδίκημα ή αν έχει μόνο ποινή προστίμου».
2.644 καταγγελίες, 778 δικογραφίες, 148 συλλήψεις
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Παρά την «ομερτά» σε πολλές περιπτώσεις, οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων δεν είναι λίγες: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. (μετά από ερώτηση της «Report Animal Abuse Greece») το α’ εξάμηνο του 2020 έγιναν 2.644 καταγγελίες, ωστόσο δικογραφίες σχηματίστηκαν για 778 από αυτές και πραγματοποιήθηκαν μόλις 148 συλλήψεις, με τις υποθέσεις που φτάνουν τελικά στο δικαστήριο να είναι ακόμα λιγότερες.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr