Η σύζυγος του ιδρυτή του άλλοτε επιχειρηματικού κολοσσού και πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας, Καίτη Κουτσολιούτσου, ξέσπασε σε λυγμούς στο άκουσμα της είδησης, αν και η ίδια παραμένει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγυοδοσία 100.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή του ομίλου, να αποδέχθηκε μέρος όσων του αποδίδονται σχετικά με την εικονικότητα των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζονταν επί σειράν ετών στους ισολογισμούς της εταιρίας. «Στενοχωριέμαι για όλους τους ανθρώπους στους οποίους δημιούργησα πρόβλημα», φέρεται να είπε λίγο πριν οδηγηθεί υποβασταζόμενος με χειροπέδες προς τη φυλακή.
Δυόμισι χρόνια πέρασαν από τη δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης του Quintessential Capital Management για τη Folli Follie που τάραξε τον τραπεζικό και τον χρηματιστηριακό χώρο, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρία πορευόταν με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης απαιτήθηκαν 20 μήνες στην ανάκριση, με τη δικογραφία να λιμνάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα και την ανακρίτρια να δέχεται συστάσεις (!) από τον προϊστάμενό της τον περασμένο Μάρτιο.
Ηταν περίπου στα μέσα Μαρτίου, όταν ο επόπτης των ανακριτών του Πρωτοδικείου, κ. Παναγιώτης Αθανασίου, σε έλεγχο που έκανε σχετικά με την εξέλιξη σημαντικών υποθέσεων, διαπίστωσε ότι η ανάκριση για το σκάνδαλο της Folli Follie βρισκόταν 17 μήνες μετά την ανάληψη της δικογραφίας από την 35η ανακρίτρια, ακόμη στην αρχή, ενώ είχαν παρέλθει ήδη και 4 μήνες από την παραλαβή και του δεύτερου σκέλους της δικογραφίας, που περιείχε ακόμη βαρύτερες κατηγορίες.
Λίγες ημέρες πριν η πανδημία χτυπήσει τη χώρα, ο κ. Αθανασίου φέρεται να διαπίστωσε ότι η ανακρίτρια όχι μόνο δεν είχε εξετάσει ούτε έναν μάρτυρα, αλλά δεν είχε καν αποστείλει κλήσεις για κατάθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, κ. Γρίβα, προκειμένου να επισημάνει την καθυστέρηση στη συγκεκριμένη υπόθεση και σε κάποιες ακόμη, που παρέμεναν στάσιμες στα ανακριτικά γραφεία. Η απάντηση της ανακρίτριας στις συστάσεις των προϊσταμένων της φέρεται να ήταν πως το δεύτερο σκέλος της Folli Follie έχει έρθει 4 μήνες νωρίτερα και η ίδια ανέμενε και πόρισμα του ΣΔΟΕ για κάποιους ελέγχους.
Το βασικό σκέλος της υπόθεσης που χειρίστηκε η 35η ανακρίτρια είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε των Δεκέμβριο του 2018, με κατηγορουμένους τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τη σύζυγό του, τον γιο τους και 10 μέλη της τότε διοίκησης της εταιρίας, για κακουργηματική απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εναν χρόνο αργότερα, ακολούθησε δεύτερη και βαρύτερη δίωξη που αφορά στη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρίας και τη φερόμενη εξαπάτηση των επενδυτών της.
Μετοχές-φούσκες
Έπεσαν «μέσα» τα μερομήνια - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Σύμφωνα με τη δικογραφία, εκτιμάται ότι τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου φέρονται να σχημάτισαν εγκληματική οργάνωση, προχωρώντας σε πλαστογραφίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μετοχές-φούσκες και χειραγωγώντας την αγορά.
Η ζημιά φέρεται να προχώρησε και στο Χρηματιστήριο, καθώς οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρίας, που -ως φαίνεται- στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία, παρουσιάστηκαν και στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα της εταιρίας, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής της μετοχής και ζημίωση εκείνων που επέλεξαν να την αγοράσουν.
Η δικογραφία για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Οταν έσκασε η «φούσκα» της Folli Follie, βρέθηκε υπόλογη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς τον Δεκέμβριο του 2015 είχε λάβει ανώνυμη επιστολή, ο συντάκτης της οποίας περιέγραφε λεπτομερώς τις «μαύρες τρύπες» της εταιρίας και τα μυστικά κονδύλια. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και αναζητείται η ευθύνη της εποπτικής Αρχής, που ερευνάται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, κ. Σπύρο Παππά.
«Η υπάρχουσα νομοθεσία είναι εξαιρετικά χαλαρή. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Folli Follie έπαιρνε τον ισολογισμό της Ελλάδας, που ερχόταν οριακά, και τον ενοποιούσε με αυτόν της Ασίας, που εμφάνιζε τεράστια κέρδη. Ομως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορούσε να ελέγξει την εταιρία της Ασίας. Αρα, δεν θα έπρεπε να μπορεί να γίνει δεκτή από τον νόμο η ενοποίηση των ισολογισμών.
Βέβαια, υπάρχει η καταγγελία που έγινε στην Επιτροπή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ελέγχεται», εξηγεί εισαγγελική πηγή στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής, βέβαια, φέρονται να υποστηρίζουν ότι έκαναν έλεγχο τότε, αλλά δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κάτι.
Χλιδάτη ζωή και λαμπερά πάρτι εν μέσω δικαστικής περιπέτειας
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, η επιχειρηματική οικογένεια μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Την Πρωτοχρονιά του 2019 και αφού είχαν ήδη ασκηθεί οι πρώτες διώξεις από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, η οικογένεια είχε δώσει ένα λαμπερό πάρτι με εξήντα καλεσμένους στη βίλα της στα βόρεια προάστια. Σαμπάνιες, λαμπερές παρουσίες, ακριβές τουαλέτες και μία φωτογραφία της Κατερίνας Κουτσολιούτσου στο Instagram με λεζάντα «Sparkling through the night» καθιστούσαν σαφές πως η ζωή της οικογένειας δεν έχει επηρεαστεί.
Για τον επιχειρηματία της χρονιάς του 2015, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, πέντε χρόνια μετά η ζωή τον συναντά εν μέσω δικαστικών περιπετειών, αλλά ακόμη και μέχρι πριν από πέντε μήνες εξακολουθούσε να διάγει βίο πολυτελή. Μόλις στις αρχές του 2020 η νέα διοίκηση του Ομίλου απέστειλε επιστολές στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, η οποία τους ενημέρωνε ότι μπαίνει τέλος στις πληρωμές εξόδων της οικογένειας, όπως η μισθοδοσία κηπουρών, μαγείρων και προσωπικού ασφαλείας που διατηρούσε η οικογένεια, ενώ τους ζητήθηκε και η επιστροφή 16 αυτοκινήτων, κάποια εκ των οποίων είναι εξαιρετικά πολυτελή.
Η αφετηρία
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος γνώρισε τη σύζυγό του Καίτη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Μιλάνο και ίδρυσαν την εταιρία τους το 1982, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Folli Follie στο Κολωνάκι. Η ιδέα ήταν η δημιουργία κοσμημάτων «προσιτής πολυτέλειας», την οποία σταδιακά εμπλούτισαν και με άλλα αξεσουάρ. Το 1992 μπήκε στην εταιρία ο γιος τους, Τζώρτζης, ο οποίος ανέλαβε και τη διεθνή επέκταση του ομίλου. Τρία χρόνια αργότερα, η Folli Follie μπαίνει στην αγορά της Ιαπωνίας και αναπτύσσει καταστήματα σε σημαντικά εμπορικά σημεία της χώρας, το 1997 η εταιρία μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στις αρχές της νέας χιλιετίας μπαίνει στην αγορά της Κίνας με πρώτο κατάστημα στο Χονγκ Κονγκ.
Η άνοδος και η επιτυχία ήταν τεράστιες. Τα καλοκαιρινά πάρτι στις Σπέτσες έγιναν θεσμός, τα βραβεία διαδέχονταν το ένα το άλλο, τα κότερα, τα ελικόπτερα και ο πολυτελής βίος έγιναν συνώνυμο της οικογένειας, που μέχρι και την ημέρα που δύο μέλη της προφυλακίστηκαν αρνείτο με κάθε τρόπο να αλλάξει τον τρόπο ζωής που έχτισε τα προηγούμενα χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr