Αρχικά, έχουν στην κατοχή τους κάποια στοιχεία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος που αφορούσαν τη δημιουργία ενός κλίματος έντονης δυσαρέσκειας με αφορμή τα κρούσματα Covid-19, την καραντίνα της δομής, η οποία θα ήταν… πρόδρομος για τη μετατροπή της σε κλειστό κέντρο κράτησης. Αυτά όμως δεν είναι ιδιαίτερα «ενοχοποιητικά» για την απόδοση κατηγοριών. Η σχετική έρευνα έχει επεκταθεί το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έως και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν εκδηλώθηκαν οι απανωτοί εμπρησμοί στην περίφραξη του ΚΥΤ, που προκάλεσαν την καταστροφή του.
Υπάρχουν αναφορές που εξετάζονται, πως λίγο πριν ξεσπάσουν οι παράλληλες εστίες φωτιάς έξω από το ΚΥΤ, υπήρχαν τέτοιου είδους διαδικτυακές συνομιλίες, μηνύματα και συνεννοήσεις, σαν «σύνθημα» προκειμένου να εκδηλωθεί το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής τής δομής. Οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές ερευνούν αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες, αν αποδειχθούν αληθείς, θα αναζητήσουν και τους αποστολείς αυτών των μηνυμάτων και επικοινωνιών.
Στο μικροσκόπιο
Αυτές οι ύποπτες επικοινωνίες φέρεται να καθοδηγούσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς τη Μυτιλήνη, απ’ όπου θα μπορούσαν να… φύγουν από το νησί. Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών εξετάζουν το ρόλο κάποιων μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, τα οποία φαίνεται να διαδραμάτισαν αντίστοιχο ρόλο καθοδήγησης. Σημειώνεται πως στη Λέσβο, μετά την καταγραφή και τη δημιουργία μητρώου με τα σχετικά δικαιολογητικά, δραστηριοποιούνταν περίπου 20 ΜΚΟ εντός του ΚΥΤ και συνολικά 60 σε όλο το νησί. Οι «καθοδηγητές», μεταξύ των οποίων και κάποιοι εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με αφορμή τη νέα καραντίνα στη δομή, που θα τη μετέτρεπε, όπως έλεγαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε κλειστό κέντρο κράτησης χωρίς καμία πιθανότητα μετακίνησης. «Χρησιμοποιούσαν», όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με τη νέα καραντίνα της δομής.
Την ίδια ώρα η Λέσβος είναι «καζάνι που βράζει» με 12.500 μετανάστες στους δρόμους από Μόρια μέχρι Καρά Τεπέ και κατοίκους να αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.
Συσκέψεις
Καιρός: Φτάνει στην Ελλάδα το πολικό Jet Stream – Συναγερμός από τους μετεωρολόγους – Πού θα πέσουν τα πρώτα χιόνια
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε από το βράδυ της Τετάρτης στο νησί και συμμετέχει σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για το συντονισμό των υπηρεσιακών ενεργειών.
Στη Λέσβο έφτασαν νέες αστυνομικές ενισχύσεις και συγκεκριμένα επιπλέον 6 διμοιρίες ΜΑΤ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 15, 4 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και ένα κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει έναν πρώτο φραγμό στην περιοχή Κάβα Σάντο σε απόσταση 300-400 μέτρων από το ΚΥΤ. Ενας 2ος αστυνομικός φραγμός έχει στηθεί στη διασταύρωση Μόριας προς Παναγιούδα, όπου προχθές το βράδυ εξελίχθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς και ο τρίτος στο Καρά Τεπέ, 4-5 χιλιόμετρα από τη δομή. Σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου, σε χωράφια ακόμη και… νεκροταφεία, βρίσκονταν διάσπαρτοι μετανάστες.
Αντίδραση κατοίκων
Η διάδοση της είδησης εγκατάστασης των μεταναστών στα στρατόπεδα Κλιτς και Λεμονού προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη ΛΑΡΣΟ θέλοντας να κλείσει το ΚΥΤ και να μην υπάρξουν νέα.
Το στρατόπεδο στο Κλιτς της Λάρσου που είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο Δήμο Λέσβου επί δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου, ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε. Το στρατόπεδο στη Λεμονού της Ουτζάς επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα, κάτι που δεν έγινε μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr