Σύμφωνη με τον Ιωάννη Γιώβο από την iSea, «δυστυχώς, η αλίευση του εξαβράγχιου ή εξακαρχαρία, αποτελεί συχνό φαινόμενο, αν και το είδος προστατεύεται με εθνική οδηγία, ενώ πάντα πωλείται ως “γαλέος” προκειμένου να πιάσει υψηλή τιμή στους καταναλωτές». «Όταν όμως μαγειρευτεί στο τηγάνι, αφρίζει γιατί το κρέας του έχει πολύ λίπος και δεν είναι εύγευστο», ξεκαθαρίζει ο κ. Γιώβος.
Σύμφωνα με τη Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea, η οργάνωση τους τελευταίους 10 μήνες έχει προβεί σε 9 καταγγελίες σε λιμεναρχεία για την αλιεία, θανάτωση, κατοχή, αγορά, πώληση και εκφόρτωση καρχαριών.
Έβρος: Αναβιώνει το έθιμο με τα «εννέα φαγητά» - Στόχος να υπάρξει αφθονία στο τραπέζι όλο τον χρόνο [βίντεο]
«Και για την πρόσφατη περίπτωση, με την αλίευση του εξαβράγχιου καρχαρία, θα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία και θα ενημερώσουμε το αρμόδιο λιμεναρχείο», προσθέτει. Σχολιάζοντας φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αλιείς που επιδεικνύουν την ψαριά τους, σημειώνει ότι κάποιοι δεν ξέρουν ότι πρόκειται για προστατευόμενα είδη. Ενθαρρυντικό είναι, στον αντίποδα, ότι αυξάνονται αυτοί που προβαίνουν σε αντίστοιχες αναρτήσεις όταν απελευθερώνουν καρχαρία, κάτι που όμως έχει πρακτικές δυσκολίες.
«Αν αλιευθεί με παραγάδι είναι σχετικά εύκολο να κόψεις την πετονιά με το αγκίστρι αλλά αν πιαστεί σε δίχτυ τράτας που ξεφορτώνει πάνω στο καΐκι, είναι δύσκολο να ξαναβάλεις τον, περίπου 500 κιλών, καρχαρία, πάλι μέσα στη θάλασσα και να τον απελευθερώσεις», τονίζει η κ. Σπυριδοπούλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr