Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους νέους να περιορίσουν δραστικά τις επαφές τους στον στενό τους περίγυρο και να αποφεύγουν επαφές με τους ηλικιωμένους, αλλά και στις οικογένειες να επιστρέψουν μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να υπάρξει καλύτερη εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.
Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων. Οι ειδήσεις και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που προέκυψαν ήταν πολλά, όπως ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται στα 3.250 περίπου και οι επαφές τους φθάνουν τις 6.000.
* Για τα εμβόλια. Ο επιδημιολόγος τόνισε πως ακόμα και 50% να έχουν αποτελεσματικότητα τα εμβόλια, θα είναι επαρκές για την ανοσία του πληθυσμού και την επιστροφή στην κανονικότητα. Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί σε 2.500 άτομα, έχει ήπιες, συνηθισμένες παρενέργειες, αλλά «δεν βιαζόμαστε να το δώσουμε. Εκπτώσεις δεν κάνουμε. Βρίσκεται στην κλινική φάση ΙΙΙ και σημασία δεν έχει σε πόσο χρόνο αλλά σε πόσους ανθρώπους δοκιμάζεται». Οπως εξήγησε, τα νέα εμβόλια είναι σχεδιασμένα και βασισμένα σε τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν τη μαζική παραγωγή τους σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σε ερώτηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το κανονικό, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου.
* Για τα σχολεία. Παραμένει το σενάριο της 7ης Σεπτεμβρίου, αλλά υπό την αίρεση νέων δεδομένων που τυχόν προκύψουν, θα επανεξεταστεί. Στην ερώτηση για τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των μαθητών ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως η απάντηση δεν είναι απλή. Αντιθέτως, είναι περίπλοκη, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα. Είπε, μάλιστα, πως αν αυξηθούν τα τμήματα, άρα θα αυξηθούν και οι εκπαιδευτικοί, και κατ’ επέκταση και οι πιθανές εστίες. Δεν κάνει μεγάλη διαφορά, συνέχισε, δεδομένου ότι κάθε μαθητής έχει στην ουσία κοντινή απόσταση μόνο με τον διπλανό του.
Οι σχετικές αποφάσεις, όπως επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για θέματα συντονισμού για την έναρξη των σχολείων, θα γίνουν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.
* Για τα νέα μέτρα. Ζάκυνθος και Λέσβος μπαίνουν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων και η Ημαθία σε καθεστώς επιβαρυμένης επιδημιολογικής περιοχής. Παρατείνονται τα μέτρα στις υπόλοιπες περιοχές για ακόμα 14 ημέρες, ενώ απαγορεύονται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι πτήσεις από Βαρκελώνη και Καταλονία.
Οπως εξήγησε ο Ν. Χαρδαλιάς, ανάλογα με τα σενάρια και την πορεία της επιδημίας υπάρχουν και τα ανάλογα μέτρα. Επειδή το ανέφικτο, «αν φορούσαμε όλοι μάσκα για 14 ημέρες και κρατούσαμε αποστάσεις, σε 14 ημέρες θα εξαφανιζόταν ο ιός» δεν είναι εφικτό, οπότε ξεκαθάρισε πως όταν χρειάζεται θα αυστηροποιούνται τα μέτρα. Οσο για τους ελέγχους και τις κυρώσεις στους παραβάτες, είναι αδιαπραγμάτευτα. «Ο μηχανισμός ιχνηλάτησης εργάζεται νυχθημερόν. Για μας κάθε κρούσμα είναι και ένα στοίχημα. Χθες είχαμε 270 στοιχήματα (σ.σ.: ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν). Γνωρίζουμε πόσοι πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα και ποιοι τη σπάνε. Ξέρουμε τη διεύθυνση κάθε κρούσματος».
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
* Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: Επικαιροποιούνται τα πρωτόκολλα λειτουργίας των δομών αυτών, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές, οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους αν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, είναι μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν. Επίσης, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των φιλοξενουμένων και ο έλεγχος για κορονοϊό του προσωπικού, αυξάνονται τα πρόστιμα, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κάθε δραστηριότητα. «Το προσωπικό θα πρέπει να έχει ασφαλή συμπεριφορά ακόμα και εκτός των δομών», είπε χαρακτηριστικά η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Αποτελέσματα
Οπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα μοντέλα των ειδικών έδειχναν μία αύξηση κρουσμάτων αρχές Αυγούστου, μία μεγαλύτερη ακόμη αύξηση περίπου στα μέσα Αυγούστου και μία κορύφωση αυτών των κρουσμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου», σημειώνοντας πως «τα νούμερα που βλέπουμε τώρα, σαν κρούσματα, είναι μεγάλα, αλλά είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που προέβλεπαν οι ειδικοί γι’ αυτό το διάστημα» και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι τα έκτακτα μέτρα που αρχίσαμε να παίρνουμε από τις 8-10 Αυγούστου και μετά, είτε με τοπικά περιοριστικά μέτρα είτε με ευρύτερα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Μόλις ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές, θα υπάρξει μια κάμψη των κρουσμάτων -αυτή είναι η εκτίμηση που δείχνουν τα μοντέλα των ειδικών- και θα σταθεροποιηθούν».
Αγώνας δρόμου για τις μάσκες στους μαθητές
Για… ρεκόρ πάει ο αγώνας δρόμου του υπ. Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κίνησαν «γη και ουρανό» για να προλάβουν τις ημερομηνίες που αρχικώς είχαν τεθεί για την έναρξη των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης 21 Αυγούστου ελήφθη η απόφαση ότι οι μαθητές πρέπει να φοράνε μάσκες. Την επομένη, το πρωί της Παρασκευής 22 Αυγούστου, ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι το κόστος για την αγορά των μασκών το αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, που πολιτικά εποπτεύει τους Δήμους, οι οποίοι νομικά είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Τη Δευτέρα το πρωί, 24 Αυγούστου, η πρώτη δόση (6,2 εκατ. €) των χρημάτων της επιχορήγησης για τις μάσκες ήταν στο ταμείο της ΚΕΔΕ. Την Πέμπτη 27 Αυγούστου η ΚΕΔΕ έλαβε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τις προδιαγραφές και την ίδια ημέρα έκανε την προκήρυξη για τις μάσκες. Οι προσωρινοί ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου με στόχο, όποτε κι αν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να έχουν στα χέρια τους από δύο μάσκες ο καθένας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr