Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το τουρκικό πλοίο αν συνεχίσει την ίδια πορεία με την ίδια ταχύτητα (περίπου 5 κόμβους) χρειάζεται περίπου 20 μίλια για να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ή διαφορετικά τέσσερις ώρες προκειμένου να μπει στη συνέχεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Από εκεί – και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία – θα χρειαστεί άλλα 30 μίλια (ή διαφορετικά 6 ώρες) για να φτάσει στο όριο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.
H Τουρκία ανακάλεσε όλες τις άδειες στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό
Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του προσωπικού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα πλοία του Ναυτικού από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται να μεταβούν στη Μεσόγειο.
Η Αθήνα βάζει όλα τα όπλα της στο τραπέζι
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το συγκεκριμένο αυτό μήνυμα μεταφέρουν συνεχώς τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών στις επικοινωνίες που έχουν με Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξεκαθαρίσει σε όλες τις πλευρές πως η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει στην περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. προκειμένου να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις στην Άγκυρα οι οποίες θα την πλήξουν οικονομικά και διπλωματικά.
Διαβάστε επίσης:
Διπλωματική αντεπίθεση από την Ελλάδα: Συνάντηση Δένδια – Πομπέο και τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Ακαρ: Η Τουρκιά επιθυμεί διάλογο για το πρόβλημα που έχει με την Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr