Εστίες κρουσμάτων «πετάγονται» συνέχεια και παντού. Τουλάχιστον δύο ενδονοσοκομειακές συρροές έγιναν χθες γνωστές, στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, με τους φόβους για σοβαρή έξαρση της Covid-19 στην Ελλάδα και αύξηση των νοσηλειών ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού -που είναι και οι πιο επικίνδυνοι να έχουν μοιραία έκβαση- να εντείνονται. «Πρέπει πραγματικά να πάτε σε πάρτι;», ρωτούν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τους νέους, από τους οποίους έχει προκληθεί η αναζωπύρωση της Covid-19 παγκοσμίως.
«Οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση, προκειμένου να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της νόσου Covid-19», πρόσθεσαν σε χθεσινή έκκλησή τους προς τον νεότερο πληθυσμό οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Εχοντας κουραστεί από τα lockdown και επιθυμώντας να απολαύσουν το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, οι νέοι σε ορισμένες χώρες συντελούν στην έξαρση της πανδημίας, καθώς συνωστίζονται σε πάρτι, μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Στη Γενεύη, όπου εδρεύει ο ΠΟΥ, τα κλαμπ και τα καμπαρέ έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, μετά από ενδείξεις ότι σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα προέρχονταν από εκεί.
Εκκληση προς τους νέους να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια απηύθυνε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του εισερχόμενος σε ξενοδοχείο της Αθήνας για διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων. Είχε προηγηθεί έκκληση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης.
Ο χάρτης των κρουσμάτων έχει αγγίξει όλη τη χώρα. Μεγάλος αριθμός από τα χθεσινά 124 περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανήκει σε γνωστές συρροές, όπως ο γάμος στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, ο γάμος στην Αλεξανδρούπολη, το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα. Ωστόσο, νέες συρροές «γεννιούνται» διαρκώς. Από αυτές που προκαλούν έντονη ανησυχία είναι οι ενδονοσοκομειακές που έχουν προκληθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα. Από το σύνολο των χθεσινών περιστατικών, τέσσερα αφορούν σε ενδονοσοκομειακή συρροή στην Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς». Επίσης, έξι από τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Λάρισα αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, έχει ανοίξει δεύτερος… κύκλος υγειονομικών που νοσούν από την Covid-19. Οπως προκύπτει από τον ίδιο, 13 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία νόσησαν την περασμένη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των επαγγελματιών υγείας που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 413. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για διασπορά του ιού στις χειρουργικές, στις ΩΡΛ κλινικές και στα χειρουργεία», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες για νέες συρροές περιστατικών κορονοϊού. Πρόκειται για δομή μεταναστών στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκε θετικός ένας εργαζόμενος και αναμένεται να γίνει εργαστηριακός έλεγχος στους φιλοξενούμενους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κρούσματα φέρεται να εντοπίστηκαν και στο Κιάτο Κορινθίας. Οι γιατροί, βέβαια, του νοσοκομείου διέψευσαν τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, λέγοντας πως τα αποτελέσματα τεστ που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκαν αρνητικά. Την ίδια στιγμή, έκλεισε το γνωστό παραθαλάσσιο μπαρ «Alemagou» στη Μύκονο, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα. Με ανακοίνωσή του, το ίδιο το κέντρο ενημέρωσε για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων.
Με αργό, ευτυχώς, ρυθμό ανεβαίνει ο ρυθμός θνητότητας και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χθες καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα μας στους 210. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία παρέμενε και χθες στους 13. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος αριθμός των διασωληνωμένων είναι ηλικίας από 65 ετών και πάνω (χθες οκτώ στον αριθμό), κάτι που δείχνει ότι η βαριά επίπτωση του ιού σε όσους ηλικιωμένους κολλάνε συνεχίζεται. Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι οι νέοι πρέπει να προσέχουν, καθώς οι πολλαπλές μολύνσεις σε αυτούς φτάνει και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με τα οποία συναναστρέφονται.
Κικίλιας – διοικητές
Πολλή δουλειά και καθόλου λόγια, ήταν το μήνυμα του κ. Κικίλια προς τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας, με τους οποίους πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο υπουργός Υγείας στην έναρξη των εργασιών ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το ΕΣΥ θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο, παρότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να μην υπάρξει αυτή η ανάγκη.
«Είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για το συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά αυτής της χώρας: Καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα. Παρακαλώ πάρα πολύ, ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, κυρίως στις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κικίλιας συνέστησε στους διοικητές να αξιοποιήσουν κατάλληλα το προσωπικό που έχει τοποθετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας, καθώς και να είναι παρόντες στις εφημερίες, θυμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και το συμβόλαιο αποδοτικότητας που έχουν υπογράψει όταν διορίστηκαν. Στις συναντήσεις ήταν παρούσα και η νέα υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία δεσμεύτηκε για άμεση συνεργασία με τους διοικητές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η κ. Ράπτη συμμετείχε και σε χθεσινή πρωινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία.
Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
- 15 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 9 «εισαγόμενα» που προσήλθαν αυτοβούλως
- 22 κρούσματα στην Αττική
- 22 στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία: 4 στην Ουρολογική Κλινική του ΓΝΘ «Γεννηματάς», 2 συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελόκηπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία
- 8 στη Λάρισα, από τα οποία: 6 γιατροί από τα 2 νοσοκομεία, 1 κρούσμα επαφή τους
- 6 στη Μαγνησία, από τα οποία: 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στον Βόλο και το 1 συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
- 18 στον Εβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης
- 1 στην Αρκαδία
- 1 στη Δράμα
- 2 στη Ρόδο
- 2 στην Ημαθία
- 1 στην Πιερία
- 1 στην Καστοριά
- 1 στην Κέρκυρα
- 2 στην Κοζάνη
- 1 στις Κυκλάδες
- 1 στην Πέλλα
- 2 στη Χαλκιδική
- 1 στα Χανιά
Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
124 κρούσματα καταγράφηκαν χθες (24 εισαγόμενα), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4.973
1.349 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 2.479 με ήδη γνωστό κρούσμα
210 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα εξαιτίας του κορονοϊού, ένας θάνατος διαπιστώθηκε χθες
13 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 126 έχουν βγει από ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr