Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Το ειδικών προδιαγραφών πλοίο με τον πανάκριβο εξοπλισμό, που μαζί με το «Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά» μάς έχει απασχολήσει πολύ (ειδικά από το 2017) με την παρουσία του στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, ήταν το τελευταίο χρονικό διάστημα για επισκευές στον κόλπο της Αττάλειας, ενώ συνολικά 55 άτομα (κανονικό και εξειδικευμένο προσωπικό) βρίσκονται στο σκάφος επί μέρες.
Η NAVTEX που εξέδωσε η Αττάλεια ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου και η ανήσυχη σιγή των τελευταίων ωρών προβληματίζει πολύ έντονα τους στρατιωτικο-διπλωματικούς κύκλους, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν «σημεία» για το αν είναι ή όχι σε εξέλιξη η όποια διπλωματική προσπάθεια από την πλευρά του Βερολίνου για «χαλάρωση» της έντασης, ενώ και στα Στρατηγεία του ΝΑΤΟ σε Βρυξέλλες-Μονς και Νάπολη επικρατεί μία μορφή «ανήσυχης ησυχίας». Κοντά στο τουρκικό σεισμογραφικό είναι ελλιμενισμένα τα σκάφη υποστήριξης «Αταμάν» και «Τσένγκις Χαν».
Ειδική επιτροπή
Σύμφωνα με αποκλειστικές μου πληροφορίες από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έχει συστήσει μία Επιτροπή (εδώ και εβδομάδες), η οποία παρακολουθεί και καταγράφει τις εξελίξεις από ναυτικής πλευράς σε Λιβύη-Κυπριακή ΑΟΖ-Καστελλόριζο και στην οποία έρχονται και αναλύονται συνεχώς πληροφορίες από Αττάλεια, Μερσίνα-Ακσάζ-Σμύρνη και Αγκυρα.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν -πέραν στρατιωτικών- τέσσερις γνωστοί αναλυτές που έχουν συγγράψει πολλές εργασίες (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος ορισμένες από αυτές), δύο απόστρατοι ναύαρχοι, ενώ υπάρχουν συνεχής επαφή και ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με δύο Τούρκους ναυτικούς αναλυτές, οι οποίοι εδώ και χρόνια εργάζονται σε κορυφαία διεθνή Κέντρα Ναυτικών Αναλύσεων στις ΗΠΑ.
Ο υπαρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) προΐσταται της Επιτροπής.
Αλλωστε, μετά την απόπειρα του Γκιουλενικού Πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, έχουν εμφανίσει αλματώδη αύξηση σε όλες τις Σχολές Επιτελών-Πανεπιστήμιο Ενόπλων Δυνάμεων η παρουσίαση και η ανάθεση εξειδικευμένων ναυτικών μελετών με έμφαση την «προωθημένη νέα στρατηγική της Τουρκίας με υπερπόντια δράση των ναυτικών δυνάμεων και τη Γαλάζια Πατρίδα» (παρουσίαση πολύ σημαντικού βιβλίου και αποκλειστικά στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας).
Επίσης, ο Ακάρ προώθησε συνεργασία του υπουργείου Αμυνας με ερευνητικό Ινστιτούτο για θέματα Ενεργειακού Δικαίου, με τον επικεφαλής του κέντρου, δρα Σουλεϊμάν Μπόσκα, να συμμετέχει σε πολλές συσκέψεις με ανώτατους επιτελείς των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών και Ενέργειας. Υπολογίσιμος αριθμός υποτροφιών έχει δοθεί σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας για μεταπτυχιακές έρευνες σε Γερμανία-Ιαπωνία-Μαλαισία-Ιράν-Πακιστάν-Ισπανία-HΠΑ-Αυστραλία και Καναδά.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Με συνοδεία
Η όποια έξοδος του «ORUC REIS» με κατεύθυνση ερευνών περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο ΝΑ Αιγαίο θα συνοδεύεται από πλοία επιφανείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη/DRONES, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιούν αεροδρόμια από την περιοχή της Μούγκλας (έναντι Δωδεκανήσου) μέχρι το Αμπαμούρ (έναντι κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου), καθώς και αεροδρόμια στο εσωτερικό της χώρας. Τις κινήσεις των πλοίων και αεροσκαφών της Τουρκίας παρακολουθούν τα αντίστοιχα ελληνικά επί συνεχούς βάσης, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν εκ νέου ενισχυμένη η υποστήριξη με αεροναυτικά μέσα του μετώπου της Λιβύης με αποστολή τουρκικών όπλων στην Τριπολιτάνα (ειδικά μετά την προ ημερών επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ και ισχυρού άνδρα της περιοχής Μισράτα του Φ. Μπασάγκα στην Αγκυρα).
Ενίσχυση
Η Ελλάδα εδώ και μήνες έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στο σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου αρκετά και παρά το γεγονός ότι η γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής δεν είναι με το μέρος μας. Επιπρόσθετα, σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο έχει ενδυναμωθεί η Δύναμη Αμυνας Νήσου στη Μεγίστη, καθώς και στις φρουρές των δύο μικρονησίδων σε Ρω και Στρογγύλη, ενώ αυτό θα λέγαμε παρατηρείται σε ολόκληρο το δωδεκανησιακό σύμπλεγμα στο οποίο για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου είναι πανέτοιμες η 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο και η 80 ΑΔΤΕ στην Κω (της ΑΣΔΕΝ) με τους μικρότερους σχηματισμούς. Επίσης, πολύ σημαντικός είναι σε τοπικό επίπεδο ο ρόλος της εθνοφυλακής ως τοπικής εφεδρείας που συμμετέχει στα ευρύτερα πλαίσια της αμυντικής μας διάταξης, ενώ στις μικρονησίδες (που πάντα είναι στο στόχαστρο των Τούρκων) υπάρχει σχετική ευελιξία σε ορισμένα θέματα…
ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Συμπερασματικά, κυριαρχεί η ετοιμότητα των δυνάμεών μας σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά μήκος των συνόρων μας, αλλά θα ήταν θετικό και χρήσιμο να θεωρήσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή κρίσης ως ένα τμήμα του ευρύτερου σχεδίου της Αγκυρας που θα είναι σε ένταση για αρκετό καιρό (αφού έρχονται αντίστοιχες περιπτώσεις σε εφαρμογή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, π.χ. στο οικόπεδο 15 ).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr