Επίσης διεξάγεται μια δεύτερη μελέτη, που αποτελεί επέκταση της πρώτης με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο και αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του lockdown και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία.
Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης, η οποία έχει μετατραπεί σε διεθνή καθώς ήδη συμμετέχουν 29 χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι έτοιμα σε 1-2 μήνες. Και οι δύο μελέτες σχεδιάστηκαν με ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωσταντίνου Φουντουλάκη και αποτελούν πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φουντουλάκης, η πρώτη μελέτη, που αφορά τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των φοιτητών, έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και νέων περιστατικών κατάθλιψης, σκέψεων αυτοκτονίας καθώς υψηλή πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης αυτής το ποσοστό των φοιτητών που έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3%, και όπως ανέφερε ο κ. Φουντουλάκης είναι υψηλό καθώς κανονικό θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 0,5%.
Συνεχίζεται η δίκη του Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού - Στη δικαστική αίθουσα Δροσάκη και Παπαχαραλάμπους
Επίσης η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας ανέρχεται σε 30% αλλά και αν συνυπολογιστούν και απαντήσεις όπως “ίσως” το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας συνδέεται με το άγχος και τη μελαγχολία που σχετίζονται με την διαχείριση του θυμού και του φόβου.
Ανάλογα ευρήματα προκύπτουν και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της δεύτερης έρευνας η οποία αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού στη διάρκεια του lockdown. Όπως ανέφερε ο κ Φουντουλάκης κατά τη διάρκεια του lockdown περισσότερο ζορίστηκαν οι νέοι και οι γυναίκες.
«Ο εγκλεισμός επέδρασε έντονα στην ψυχική υγεία. Θα πρέπει στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική υγεία. Αν ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού έχει κατάθλιψη και ένα 10% έχει πολύ έντονο στρες , αυτό το 20% δεν θα μπορέσει να βοηθήσει και γι αυτό κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας πρέπει να δοθεί βάρος στην ψυχική υγεία» πρόσθεσε ο κ Φουντουλάκης.
Σημειώνεται ότι διεθνούς αναγνώρισης έτυχε η πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη διενέργεια αυτών των δύο μελετών. Για το θέμα αυτό μάλιστα ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα ΠΙΣ, Γεώργιο Ελευθερίου, ενημέρωσαν και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.