Η περιοχή, που ακόμα μετρά τις πληγές της, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αλλάξει όψη, πράγμα που όμως για να συμβεί χρειάστηκαν σημαντικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών, θα είναι φυσικά και η επιχείρηση «μπουλντόζα», δεδομένου ότι επιβάλλεται να… πέσουν 141 σπίτια και 338 μάντρες ώστε το σχέδιο ανάπλασης να ευδοκιμήσει και να μην επαναληφθούν οι τραγικές εικόνες που διαδραματίστηκαν την 23η Ιουλίου 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Oπως ειπώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι, χρειάζεται να κατεδαφιστούν 141 σπίτια, εκ των οποίων το 40% έχουν ήδη ανακατασκευαστεί. Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποια από αυτά είναι αυθαίρετα και ποια έχουν προχωρήσει σε εργασίες με άδεια ανακατασκευής, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως οι ιδιοκτήτες που θα αποζημιωθούν είναι εκείνοι που μπορούν να υπαχθούν στην νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων και η οποία αφήνει εκτός τους αυθαιρετούχους. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος ξεκαθάρισαν πως δεν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για όσους μείνουν εκτός, ωστόσο εάν ορισμένα κτίσματα είχαν τακτοποιηθεί με τον 4495/17 ή προηγούμενους νόμους, συγκαταλέγονται στην ανωτέρω κατηγορία.
«Στο Μάτι θα μπει μια τάξη. Oχι μόνο διότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά διότι αυτό είναι προς όφελος των ίδιων των κατοίκων του. Θα αντιμετωπιστούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Θα διανοιχθούν δίοδοι προς την παραλία. Το Μάτι θα αλλάξει εικόνα, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές όσο και από πλημμύρες λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στα ρέματα τα οποία βρίσκονται την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό, ΥΠΕΝ και ΤΕΕ επέλεξαν τη μέθοδο των περισσότερων τεχνικών έργων ώστε να διασωθούν περισσότερες κατοικίες. Oπως είπε χαρακτηριστικά, με έργα προϋπολογισμού 4-5 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορέσουν να διασωθούν 200 κατοικίες. Την ίδια ώρα, τα «κόκκινα» σπίτια που έχει κατεδαφίσει το υπουργείο Υποδομών με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών ανέρχονται σε 375, ενώ, όπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, θα ακολουθήσουν και άλλα.
Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός, το ΤΕΕ κατάφερε σε χρόνο- ρεκόρ να ολοκληρώσει το σχεδιασμό, όταν για αντίστοιχες διαδικασίες μπορεί να περνούσαν έως και 10 χρόνια.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Πώς θα είναι όμως το Μάτι σε μερικά χρόνια; Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο οργανώνεται χωρικά μια περιοχή περίπου 8.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2.600 πολεοδομούνται για πρώτη φορά. Οι περιοχές που προστατεύονται με τη δασική νομοθεσία ή άλλες διατάξεις φθάνουν τα περίπου 4.250 στρέμματα. Το υπόλοιπο της συνολικής έκτασης περιλαμβάνει τις ήδη εντός σχεδίου περιοχές που αναπλάθονται (6%), αιγιαλό και παραλία (2%), κατασκηνώσεις (2%) και διάφορες άλλες περιπτώσεις (4%).
Ειδικότερα, στα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται, θα οικοδομηθούν 710 στρεμμ., 1.060 στρεμμ. θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι) και 830 στρεμμ. αποτελούν την εισφορά σε γη, αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή.
Σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στο οδικό δίκτυο, καθώς η περιοχή θα χαρακτηριστεί ως ήπιας κυκλοφορίας με προτεινόμενο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο συλλεκτηρίων οδών που θα διοχετεύει την τοπική κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες (Λ. Μαραθώνος και Λ. Φλέμινγκ). Θα γίνουν μονοδρομήσεις και θα διανοιχθούν νέα οδικά τμήματα τόσο στην κατεύθυνση βορρά-νότου όσο και ανατολής-δύσης κυρίως εντός των περιοχών Μάτι, Αμπελούπολη και Αγία Μαρίνα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα στο οδικό δίκτυο. Επίσης, θα δημιουργηθεί εκτεταμένο δίκτυο ποδηλάτου.
Σχετικά με τις ήπιες μορφές μετακίνησης, προκρίνεται η κατασκευή πεζοδρομίων ελάχιστου πλάτους 2,25 μέτρων ή 1,5 χωρίς οδικό εξοπλισμό, η χωροθέτηση διαβάσεων πεζών σε δρόμους όπως η Δημοκρατίας και η Ποσειδώνος, η δημιουργία πεζοδρόμων αλλά και η δημιουργία Παραλιακού Περιπάτου και κατάλληλα χωροθετημένων προσβάσεων, εγκάρσια ανά δύο ιδιοκτησίες σε όλο το μήκος της παράκτιας ζώνης. Θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος δημόσιος περίπατος κατά μήκος της ακτής, χωρίς εμπόδια, με ελεύθερο πλάτος 35 μ.
Παράλληλα μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η:
- – προώθηση αντιπυρικής-αντιπλημμυρικής προστασίας για ανθεκτικότητα,
- -αντιμετώπιση δευτερογενών επιπτώσεων των κατολισθήσεων και προστασία από διάβρωση στο παράκτιο μέτωπο,
- -αποκατάσταση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής που ήταν δενδρώδης-θαμνώδης βλάστηση.
Αναφερόμενος στα δασικά ζητήματα στην περιοχή του Ματιού, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, σημείωσε ότι «οι νέες διατάξεις του Ν. 4685/2020 που επιλύουν προβλήματα με τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις στην περιοχή εφαρμογής του ΕΠΣ είναι η πλήρης εξαίρεση των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι (αγροκτήματα εκούσιας διανομής) από τη δασική νομοθεσία. Για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται και κάθε είδους διοικητικές πράξεις (αναδασωτέες, πρόστιμα, διοικητικές αποβολές, κατεδαφίσεις), που εκδόθηκαν με βάση τη δασική νομοθεσία».
Από την έντυπη έκδοση