Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι ανήλικοι διατρέχουν κατά κανόνα μικρότερο κίνδυνο από τον κορονοϊό και ο ρόλος τους στη μετάδοση φαίνεται τελικά να είναι μικρός.
Οι κορονοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2). «Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, και επικαλέστηκε νέα μελέτη από τη Νέα Υόρκη προκειμένου να εξηγήσει γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 στη μύτη. «Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.
Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία», επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούργιο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Τη θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας».
Αγρίνιο: Σήμερα απολογείται ο φονιάς - Τι αναμένεται να υποστηρίξει
Στις επιστημονικές εξελίξεις που καθημερινά προσθέτουν ένα «λιθαράκι» στη γνώση και την αποκωδικοποίηση του ιού, με άμεσο στόχο την καταπολέμησή του, εντάσσεται και μελέτη σε πιθήκους, που έδειξε ότι αφού νόσησαν και ανάρρωσαν δεν νόσησαν και πάλι, ένα σημαντικό συμπέρασμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για το εμβόλιο, κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας.
Θα υπάρξει δεύτερο κύμα
Βέβαια, παρόλο που η επιστήμη προχωρά, «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επικαλούμενος τοποθετήσεις τόσο του ΠΟΥ όσο και της επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC). Εκπρόσωποι και των δύο Οργανισμών θεωρούν βέβαιο δεύτερο επικείμενο κύμα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη αλλά και τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας (περίπου 10% του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες) οι επιστήμονες συνιστούν να μην υπάρχει εφησυχασμός. Ο κ. Τσιόδρας κάλεσε σε εγρήγορση – παρόλο που στη χώρα μας οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, για παράδειγμα χθες καταγράφηκαν μόλις τρία νέα κρούσματα – ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι οι κλειστοί χώροι με έντονο συγχρωτισμό.
Επικίνδυνα σημεία
Ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα τις κατοικίες μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ, τα πλοία, τα κρουαζιερόπλοια, τα εργοστάσια και τις χορωδίες στις ΗΠΑ, τα θέρετρα του σκι στη Ελβετία και Βόρεια Ιταλία, τα οποία διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκη επιδημία, σύμφωνα με το ECDC. Επίσης σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας και άλλοι χώροι όπου βρίσκεται ευάλωτος πληθυσμός. «Το 97,7 των μεταδόσεων σημειώνεται εκεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι επιστημονικές αναλύσεις υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλοί οι μολυσμένοι σε αυτούς τους χώρους, περίπου 80% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων της νόσου. Σε μελέτη στο Ισραήλ κατέληξαν ότι το 5% των περιπτώσεων οδήγησε στο 80% των λοιμώξεων.