Περίπου 20 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο πραγματοποιώντας τεστ στοχευμένα σε δομές με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, οι δομές αστέγων, τα υπνωτήρια, οι φυλακές. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 1.000 έλεγχοι και οι ομάδες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό. Αλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην τωρινή φάση υπάρχει η δυνατότητα για 6.000 εργαστηριακούς ελέγχους ημερησίως.
Το μαζικό testing είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποκλιμάκωση των περιορισμών και τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τους ελέγχους θα δείχνουν τον δρόμο για το «άνοιξε – κλείσε» των δραστηριοτήτων της κοινωνίας.
Στην παρούσα στιγμή «η επιδημία έχει ελεγχθεί», όπως επεσήμανε χθες ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας βέβαια ότι τα στοιχεία αξιολογούνται καθημερινά. Σημειώνεται ότι χθες δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Τα αποτελέσματα της άρσης του πρώτου «πακέτου» περιορισμών, όμως, θα φανούν σε μια εβδομάδα, δέκα ημέρες, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια ελέγχων από τις κινητές ομάδες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Αρα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής», πρόσθεσε.
Οι κινητές μονάδες εστιάζουν προς το παρόν στις δομές που οι ειδικοί δεν επιθυμούν σειρά κρουσμάτων, καθώς πρόκειται για ευάλωτα άτομα του πληθυσμού. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε όσους φέρουν συμπτώματα συμβατά με τον Sars-CoV-2, ενώ είναι υποχρεωτικός πριν από οποιαδήποτε χειρουργική πράξη στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ερωτηθείς σχετικά με καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το τεστ πριν το χειρουργείο, ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε ότι: Στον δημόσιο τομέα τα τεστ θα γίνονται κανονικά ενώ σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές σημείωσε ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνεται στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. «Εφόσον χρειασθεί θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές για να μην υπάρχει επιβάρυνση για πολίτες που πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.
Καταγραφή
Στο ενδεχόμενο να έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα λίγο περισσότεροι θάνατοι, «πάντως όχι λιγότεροι» – όπως είπε – εστίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ως θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού όσοι κατέληξαν και έφεραν τον κορονοϊό, ενώ μπορεί η αιτία θανάτου να ήταν άλλη. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας θυμάται για παράδειγμα μια περίπτωση εγκεφαλικής αιμορραγίας. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε χθες ότι η στρατηγική της χώρας μας είναι να… υπερ-καταγράφει και όχι να υπο-καταγράφει θανάτους. «Το θέμα είναι να πιάνεις την κορυφή του παγόβουνου όσο καλύτερα μπορείς. Και εμείς την πιάσαμε πολύ καλύτερα από πολλές χώρες στην Ευρώπη», επεσήμανε.
Απεργία: Άνοιξε το κέντρο της Αθήνας - Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις
Κρούσματα σε νοσοκομεία
Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, πάντως, προβληματίζουν ήδη μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε σχέση με την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σε δύο νοσοκομεία ασυμπτωματικοί ασθενείς σήμαναν συναγερμό και έθεσαν σε καραντίνα μεγάλο μέρος του προσωπικού. Το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα είναι το «Αλεξάνδρα» στην Αττική, στο οποίο την περασμένη Κυριακή προσήλθε ασθενής μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητο να διασωληνωθεί, αλλά δεν είχε συμπτώματα κορονοϊού και γι’ αυτό δεν αντιμετωπίστηκε ως ύποπτο κρούσμα. Παρόλα αυτά του ελήφθη δείγμα, το αποτέλεσμα του οποίου βγήκε θετικό ένα 24ωρο μετά, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, να βρίσκονται σε καραντίνα επτά νοσηλευτές και έξι γιατροί.
Παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αρχικά με μία 70χρονη η οποία νοσηλευόταν χωρίς συμπτώματα κορονοϊού αλλά όταν υποβλήθηκε σε τεστ εν όψει χειρουργικής επέμβασης διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό. Στην ίδια κλινική, μάλιστα, είχε μεταφερθεί και ένας 81χρονος, αφού το πρώτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό αλλά όταν υποβλήθηκε σε δεύτερο τεστ αυτό βγήκε θετικό. Αποτέλεσμα ήταν περισσότερα από 40 άτομα προσωπικό να υποβάλλονται σε τεστ ελέγχου για τον κορονοϊό.
Για ΧΑΠ
Νούμερο ένα κατάσταση υγείας που συνδέεται με αυξημένο θάνατο από κορονοϊό είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αυτό ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς σχετικά με μελέτες στη Γαλλία που υποστηρίζουν ότι η νικοτίνη επιδρά θετικά στον νέο ιό.
Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε δύο μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τους ασθενείς με Sars-CoV-2. Μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται εν αναμονή περισσότερων δεδομένων, αλλά η εκτίμησή του είναι πως το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά σε λοίμωξη Covid-19.
«Επιχείρηση καθαρά χέρια»
Εξι βήματα για το σωστό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και τρία βήματα για τον καθαρισμό των χεριών μέσω της σωστής εφαρμογής αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών. Τα καθαρά χέρια αποτελούν βασικό μέτρο πρόληψης και σχετική εκτενή αναφορά έκανε χθες και ο κ. Τσιόδρας, επιμένοντας στον σωστό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή υγιεινής των χεριών.
10 νέα κρούσματα
2.642 συνολικά τα κρούσματα μέχρι χθες
146 θάνατοι συνολικά μέχρι χθες
0 νέοι θάνατοι χθες
35 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας
81 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
83.750 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου