Γάλλοι επιστήμονες, υπό τον Ιβ Κοέν, τον επικεφαλής του τμήματος Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, επανεξέτασαν δείγματα από 24 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και οι οποίοι είχαν βγει θετικοί στον ιό της γρίπης προτού ο κορονοϊός εξελιχθεί σε πανδημία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents.
Σύμφωνα με περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία παρουσίασε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, ένα άτομο από το οικογενειακό του περιβάλλον είχε στενή επαφή με άτομα κινεζικής καταγωγής που δούλευαν στην περιοχή. «Καταλαβαίνετε πως σποραδικά περιστατικά μπορεί να διαφέρουν από ένα επιδημικό κύμα και κάποια από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης που έσβησαν», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά «δεν αποτελούν έκπληξη». Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κριστιάν Λιντμάιερ, σε χθεσινή ενημέρωση στα Ηνωμένα Εθνη επεσήμανε ότι «είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα τέτοια κρούσματα», ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους για τυχόν κρούσματα από τα τέλη του 2019. Πρόσθεσε ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο «μια νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Σε σχέση με νέες ελπιδοφόρες εξελίξεις, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτη εμβολίου που ξεκίνησε προχθές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που βασίζεται στην τεχνική mRNA, «μια πρωτοπόρα τεχνική κατασκευής εμβολίων», όπως είπε. Με αυτή την τεχνική εμβολιασμού, εξήγησε ο καθηγητής, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ανθρώπου για το πώς θα κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Ετσι, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, με την άκανθα του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.
«Ετσι νομίζω πρέπει να είμαστε όλοι μας αυτή την περίοδο, με μία αυξημένη επαγρύπνηση στην αλήθεια που αφορά τον ιό και όχι σε ψέματα που μας στεναχωρούν λίγο στην αρχή, σαν ένα τσίμπημα εμβολίου, αλλά γεννάμε αντισώματα και δεν μας αγγίζουν», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.
Στο μεταξύ, η 13η Ιουλίου είναι, σύμφωνα με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, η ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του ιδρύματος που επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «πότε τελειώνει η πανδημία», το σημείο καμπής για τη χώρα μας ήταν η 30ή Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου και το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου.
Το σημείο καμπής για την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη συνολικά, κατά τους ίδιους ερευνητές, ήταν η 11η Απριλίου, ενώ το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου